Afbeelding
Foto: MooiSonenBreugel

Lossen 'haaientanden' onduidelijkheid voorrangssituatie op?

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Op de vraag 'Wie heeft voorrang?' in een bepaalde verkeerssituatie bestaat er altijd maar één goed antwoord. Iedere verkeerssituatie moet voor iedere verkeersdeelnemer duidelijk zijn; er mag zeker geen twijfel bestaan of je wel of geen voorrang hebt. Maar wat als niet iedereen dezelfde mening deelt over een bepaalde verkeerssituatie, zoals bij het fietspad Dommelstraat/Nieuwstraat in Son en Breugel?

Redacteur: Emmy Grit

Twee weken geleden stond in deze krant een oproep met de vraag wat het juiste antwoord is op de stelling: 'Heb je als fietser voorrang als je vanuit de Dommelstraat de Nieuwstraat op wil fietsen op het verkeer dat uit de richting van de Kanaalstraat komt? Gaat het in deze situatie om een uitrit of is het een gelijkwaardige kruising? De uitleg van de gemeente en de politie staat haaks op de uitleg van de rijschoolhouders in Son en Breugel. Ook inwoners geven verschillende antwoorden.

Zebrapad gebruiken
Via e-mail en Facebook kwamen veel reacties binnen bij de redactie. Anneke Penson laat weten dat, als je als fietser van rechts komt, je voorrang hebt op het verkeer op de Nieuwstraat, komende uit de richting van de Kanaalstraat. Anneke: "Ik geloof echter niet dat er in al die jaren een fietser is geweest die voorrang heeft gekregen." Ze heeft in het verleden contact gehad met de gemeente om te waarschuwen voor deze onveilige situatie. De gemeente liet vervolgens weten dat er een waarschuwingsbord zou komen. Dat het voor onduidelijke situaties zorgt, blijkt wel uit het feit dat veel fietsers afstappen en te voet het zebrapad nemen om over te steken. "Dat werkt gelukkig wel goed", aldus Anneke.

Reacties inwoners
Marcel van der Heijden laat weten dat de fietsers geen voorrang hebben. Marcel: "De grijze stoeptegels lopen door; dat geeft aan dat het een uitritconstructie is." Gert-Jan Emmen-Van Casteren deelt deze mening en vult aan: "In Son en Breugel is het erg verwarrend, er zijn te veel verschillende voorrangregels." Yvonne Hooymayers van autorijschool De Dommel laat ook weten dat het een in/uitritconstructie betreft, omdat de stoeprand doorloopt. Yvonne: "De fietsers hebben dus geen voorrang, maar dit weten over het algemeen alleen automobilisten die beschikken over gedegen theoriekennis. De fietsers zelf, zeker de jeugd, denken dat ze van rechts komen en dus voorrang hebben. Op deze Facebookpost laat een aantal inwoners weten dat zij deze mening steunen, maar er zijn ook inwoners die het hier juist niet mee eens zijn. Opmerkingen als 'het voelt als een uitrit' en 'je zou denken dat de fietser voorrang heeft' getuigen niet van een duidelijke situatie.

Een juist antwoord
Rijschoolhouder Frans Lathouwers is ook om een mening gevraagd. Frans: "Ik deel de mening van Yvonne. Het is een erg gevaarlijk punt, omdat er veel onduidelijkheid is over wie er voorrang heeft. Toch kan dit simpel opgelost worden, zodat het voor alle weggebruikers duidelijk en zichtbaar wordt wie er voorrang heeft. Leg een paar haaientanden bij het fietspad, dat is veiliger en dan is er maar één juist antwoord mogelijk op de stelling die in de krant stond: de fietser moet voorrang verlenen. Duidelijker kan het niet uitgelegd worden." Een aantal jaar geleden zijn er haaientanden geplaatst op de kruising Nieuwstraat/Boslaan. Frans: "Dit was ook een gevaarlijke kruising. Door het aanbrengen van haaientanden is het in ieder geval voor iedereen duidelijk wie er voorrang heeft."

Andere mening
De gemeente deelt de reactie van de autorijschoolhouders niet. De verkeersdeskundige van de gemeente geeft aan dat het fietspad Dommelstraat/Nieuwstraat een gelijkwaardige kruising betreft. De verkeersdeskundige: "In deze situatie zijn geen borden of verkeerstekens aanwezig die de voorrang tussen bestuurders op de Nieuwstraat en de bestuurders op de fietsdoorsteek regelen. Op gelijkwaardige kruispunten verleen je voorrang aan bestuurders die van rechts komen. Bestuurders zijn in deze door de wetgever gedefinieerd als 'alle weggebruikers behalve voetgangers'. Gelijkwaardige kruispunten zijn kruispunten van gelijke orde, kruispunten waar de voorrang niet met borden en tekens is geregeld." De politie verwijst in een reactie naar het antwoord van de gemeente.

Onduidelijk
Toch is de verkeerssituatie dus niet zo simpel als je zou denken. Heb je nu wel of geen voorrang of moet je voorrang geven of krijgen? Vooralsnog blijft deze voorrangssituatie in de Nieuwstraat voor alle verkeersdeelnemers onduidelijk en onveilig.