De intronisatie van het H. Hartbeeld in Son in de stromende regen, 21 juni 1925. (foto 70055)
De intronisatie van het H. Hartbeeld in Son in de stromende regen, 21 juni 1925. (foto 70055)

Intronisatie van het heilig Hart van Jezus (deel 3)

Algemeen Heemkunde

Son en Breugel - Vervolg van het verslag in de Eindhovensche en Meierijsche Courant van 27 juni 1925.

Zondag j.l. volgde de plechtige intronisatie van ’t H. Hart-monument, welke door een driedaagsche oefening Lof met predicatie onder algemeene belangstelling werd voorbereid. Wederom naderden tal van geloovigen ter H. Tafel. Om 10 uur droeg de jubilaris wederom een plechtige Hoogmis op met dezelfde assistentie. Om 12 uur stond het dorp weer in vlaggentooi en praalde het H. Hartbeeld reeds temidden eener prachtige versiering. De heer J. v.d. Ven, bouwkundige alhier, had deze werkelijk artistiek uitgevoerd. Ook het comité van actie had hierbij flink de handen uit de mouwen gestoken. Ofschoon gestadige regenbuien het welslagen van het feest bedreigden, werd toch om 2 uur aan het patronaat een groote stoet opgesteld welke van daaruit optrok naar het feestterrein. Voorop de fanfare waarachter het eere-comité, de burgemeester A. v.d. Ven, Ger. v.d. Ven, M. Tiebos, M. v.d. Ven, W. v.d. Velden, kerkmeesters. Daarop volgde de H. Familie, Maria Congregatie, Gemeenteraad, N.C.B. afd. Son, Boerenleenbank, Jonge Boerenstand, Jongerenpatronaat, Coöp. St. Petrus Zuivelfabrieken en Melkinrichting, Vrijwillige Landstorm en Burgerwacht in tenue, Handboogschutterij, Kinderen der Meisjesschool Eerw. Zusters, Kinderen der Jongensschool, R.K. Zangkoor, R.K. Voetbalvereniging S.W.S., Zangvereniging, Werkliedenvereniging, Gilde St. Catharina, Verschillende Spaarverenigingen, Schietvereniging, Kaartgezelschap enz.

Iedere groep droeg voor zich uit een prachtig bloemstuk, terwijl de kinderen ieder hun ruiker of bloempje en de zusters en onderwijzers gezorgd hadden voor sierlijke groepering der kinderen om hunne bloemstukken. In volmaakte orde, voorafgegaan door politie in groot tenue, schaarde zich de stoet in groepen op het terrein. Daarop verscheen de Z.E. heer Pastoor met zijn assistenten om over te gaan tot de wijding van het beeld en besteeg de Prior der Augustijnen van Eindhoven, de Z.E. Pater Smits, neef van den Pastoor, het spreekgestoelte tot het houden der feestrede. Ofschoon de neerplassende regen de orde en eerbied niet verstoren kon, werd de gewijde redenaar toch genoodzaakt zijn rede af te breken om ze later in de kerk voort te zetten. Uit volle borst zong de menigte een H. Hartlied, begeleid door de fanfare, waarna de Z.E. heer Pastoor overging tot de intronisatie.

Wanneer de parochie Son ooit een oogenblik van pakkende ontroerende devotie vertoond heeft, dan was het wel toen al het volk ondanks den regen neerknielde en eenparig met luider stem de intronisatieformule meebad. Wij vernamen het van onzen fotograaf hoe op zolders en aan dakramen de toeschouwers zich verdrongen en eerbiedig deelnamen aan het gezamenlijke gebed. Volgde daarop de bloemenhulde der verschillende deelnemende Coöperaties. Ieder trad in de persoon van zijn voorzitter naar voren en plaatste zijn bloemstuk voor het monument, waar de dames v.d. Ven en v. Vroonhoven de bloemenhulde smaakvol schikte. Roerend ook was het te zien, hoe ieder kindje neerknielde en zijn bloempje aan de voeten van het beeld neerlegde.

Wederom stelde de stoet zich op en trok naar het kerkgebouw ter voortzetting der plechtigheid. Hier besteeg Pater Prior den kansel en duidde er op hoe de storende regen geen afbreuk deed aan de feestviering nu hier alle vereenigd voor het H. Sacrament opnieuw de zoo juist gedane toewijding hernieuwen. Treffend schilderde hij de tegenstelling van ons Christelijk Meierijsch volk en de ongeloovige moderne wereld, dat ondanks spot en en hoon, zijn Koning Christus huldigen wil ook op straat in het dagelijksche leven. Na het Lof met Te Deum tot dankzegging besteeg, onder de nogmaals herhaalde feestcantate de jubilaris den kansel, om zijne parochianen geluk te wenschen met deze groote gebeurtenis, hen nogmaals zijn dank te brengen en op te wekken dezen dag levendig te houden. Uit volle borst zong daarop het volk “Aan U o koning der Eeuwen” tot slot. De jubilaris nodigde nog de Comité-leden ter pastorie, waar hij voor ieder huisgezin zijn portret uitreikte als een blijvende herinnering aan zijn welgeslaagd zilveren priesterfeest. Tot laat in den avond verdrong zich een dichte menigte op het H. Hart-terrein dat nu in een waren bloementuin herschapen was. Voorzeker volgt hier ook een woord van hulde aan den heer Jan Custers, beeldhouwer te Eindhoven, ontwerper en uitvoerder van het monument die hier een H. Hartbeeld geplaatst heeft dat zoo wel door de gewone menschen en door ter zake kundigen bewonderd wordt.

Zoo mag Pastoor Van Esch en de parochie Son met genoegen terugzien op dit welgeslaagde priesterfeest tevens als een bewijs dat in ons Brabantsche volk nog heerscht den echten diep Christelijken geest, die hulde brengt aan Jezus H. Hart en eerbied weet te getuigen aan zijn Priester. Wordt vervolgd.

Stuur uw reacties naar Frans Wilbrink (e-mail: secretaris@hkksonenbreugel.nl) of bel naar 0499-473049.