Logo mooisonenbreugel.nl
Franca van de Kerkhof van Coda Uitvaarten   | Fotonummer: f8ea3f
Franca van de Kerkhof van Coda Uitvaarten (Foto: ©MooiLaarbeek)
Advertorial zakelijk

15 jaar Coda Uitvaarten

Coda Uitvaarten zou een aankondiging doen in DeMooiSonenBreugelKrant over ‘vijftien jaar Coda Uitvaarten’ met een passende activiteit. Maar zoals veel activiteiten op dit moment moet Franca van de Kerkhof van Coda Uitvaarten deze annuleren. Franca reageert: “Wat we niet kunnen afzeggen of enigszins uit de weg kunnen gaan of proberen te ontlopen is ‘doodgaan’.”

Dertig personen maximaal
Franca: “Dit klinkt nu misschien wat hard of ongenuanceerd. Maar sta er nu maar aan. Probeer maar eens een goede uitvaart te regelen nu het RIVM ook harde maatregelen heeft getroffen voor het organiseren van een uitvaartplechtigheid en condoleancebezoeken. We mogen met maximaal dertig personen bij de uitvaart aanwezig zijn. In eerste instantie was daar nog de regel dat nabestaanden alleen mochten bestaan uit de eerste graad. Hier is terecht veel kritiek op geweest en hebben ze die regel dan ook weer bijgesteld tot maximaal dertig personen.”

Thuis opbaren
Ook de horeca in de diverse uitvaartlocaties mogen niet meer meedoen. Zelfs geen water, koffie of thee mogen ze schenken. Franca vervolgt haar verhaal: “Een thuisopbaring mag gelukkig wel. Dat hebben ze ons niet af kunnen pakken. Ongeacht of de overledene het corona virus met zich meedroeg. Wel gelden er regels voor de verzorging van de overledene”. Een uitkomst is nu het mobiele opbaarhuisje. Zo kunnen mensen afscheid nemen zonder dat je elkaar hoeft te ontmoeten. Een strak tijdschema zorgt ervoor dat je elkaar de ruimte kunt geven. Wordt als heel positief ervaren, vooral nu.

Gebaar naar elkaar maken
“We mogen geen handen schudden, maar we kunnen een ander mooi gebaar naar elkaar maken. En mocht er iemand ziek zijn binnen de groep met nabestaanden, dan moeten wij ons gesprek voor het regelen van de uitvaart misschien wel telefonisch doen. Dit alles zal per situatie ingeschat moeten worden”, aldus Franca.

Meedenken
Dit alles betekent dat zij als uitvaartondernemer nog meer met de nabestaanden mee moeten denken. Niet in dingen die niet kunnen, maar vooral in de dingen die wel kunnen. Franca legt uit: “Kijken naar een locatie, zowel binnen als buiten, dit kan ook thuis zijn, waar we met een beperkt gezelschap kunnen zijn wat goed voelt. Waar een cateraar lekkere hapjes en drankjes kan bezorgen zonder bedienend personeel. Of in besloten kring afscheid nemen en op een later tijdstip, als het hele corona-gebeuren voorbij is, met zijn allen samen komen om een toost uit te brengen op het leven van de overledene.”

Herinneringsmonument
Ze vertelt verder: “Je kunt het afscheid filmen en of fotograferen en daar een mooi herinneringsmonument van maken. Ook het inzetten van livestreams (het op camera vastleggen van de uitvaartbijeenkomst en doorsturen via een link naar computer of telefoon) is op vrijwel iedere locatie mogelijk, zodat velen op afstand mee kunnen kijken. En zo kunnen er meer creatieve gedachten ontstaan terwijl de maatregelen ons in een houtgreep hebben. Kortom, de situatie met de bijkomende maatregelen veranderen, kan en mag ik niet. Ik kan mij wel inzetten en meedenken om een zo positief mogelijke herinnering aan een afscheid te creëren.”

Kijk op www.coda-uitvaarten.nl voor de recente maatregelen die de RIVM voor de uitvaartbranche heeft opgesteld.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>