Patrick van den Bogaart
Patrick van den Bogaart Foto: Wil Feijen

Het leven van Patrick kreeg een andere wending

Algemeen

Son en Breugel - Het leven van Patrick van den Bogaart heeft een totaal andere wending gekregen als hij voor ogen had. Tot 2011 was er niets aan de hand en verliep alles voorspoedig. Hij had een bedrijf in interieurbeglazing, waar hij met zijn personeelsleden mooie opdrachten heeft mogen maken, zoals onder andere bij de overheid en het Koninklijk Huis. Een bedrijfsongeluk maakte daar een einde aan.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

De in Son en Breugel wonende Patrick heeft acht maanden gerevalideerd na het bedrijfsongeval. Hij vertelt over die tijd: “Ik was door het ongeval vanaf mijn middel verlamd. Door de revalidatie ging ik goed vooruit, alleen mijn linkerbeen bleef achter. Met hulpmiddelen en aanpassingen kon ik toch mijn beroep weer uitoefenen.” Samen met zijn collega’s heeft Patrick zijn bedrijf tot 2015 draaiende kunnen houden. Daarna heeft hij besloten om te stoppen. “In 2015 ben ik begonnen bij een ander bedrijf, in dezelfde branche, maar toch anders. Eerst stuurde ik de montagemedewerkers aan, maar sinds een half jaar ben ik verantwoordelijk voor verkoop, inkoop en advies.”

Positief
In 2017 is Patrick in een rolstoel terecht gekomen. “Ik kreeg veel pijn in mijn rug. Het bleek dat er steeds spieren in mijn rug afscheurden, waardoor ik niet meer kon lopen.” Ondanks de rolstoel wilde hij alles zelf blijven doen en niet afhankelijk worden van anderen. Patrick: “Ik ben altijd positief ingesteld geweest en probeer zoveel mogelijk negativiteit om te buigen in positiviteit. Dit is ook een van de redenen dat ik ben begonnen met het maken van vlogs die ik op mijn YouTube-kanaal zet.” Patrick wil anderen helpen en hij hoopt dat zijn vlogs anderen inspireren.

Tips en trucs
“Ik wil laten zien dat je met een handicap meer kunt dan je in eerste instantie denkt”, vervolgt Patrick. “Ik kan mijn ‘ei’ erin kwijt en ik vind het leuk om met tips en trucs anderen te laten zien dat ze meer uit hun leven kunnen halen.” Patrick laat onder andere in zijn filmpjes zien hoe je met een rolstoel op een goede manier de stoep op of af kunt gaan, maar ook hoe je je huis rolstoelproof kunt inrichten. “Soms zijn het simpele tips of ingrepen, maar die hebben juist een grote waarde. Die wil ik graag delen met anderen.”

Filmen
Wat Patrick ook meemaakt, hij filmt het en zet de beelden op ‘wheelsforwalking’, zijn pagina op YouTube. Regelmatig post Patrick filmpjes; zelfs tijdens dit interview staat de camera aan. “Mijn fysiotherapeut geeft aan dat ik hier mee door moet gaan omdat anderen mijn tips overnemen”, vertelt Patrick enthousiast. “En ik krijg reacties op mijn filmpjes van mensen die in dezelfde situatie zitten en gebruikmaken van mijn tips.”

Rolstoelhockey
Patrick is onlangs gevolgd door een camerateam voor het opnemen van een promofilm over rolstoelhockey voor hockey.nl. Trots zegt hij: “Ze hebben gevraagd of ik het gezicht wil worden van rolstoelhockey. Nadat ik in Utrecht op de supportbeurs was geweest, heb ik kennis gemaakt met rolstoelhockey. Ik ben in Tilburg begonnen bij CHT Tilburg, waar ik één keer per week ga trainen en regelmatig wedstrijden speel. Ik ben best fanatiek tijdens het rolstoelhockey. Op dit moment zit ik in het tweede team van de vereniging; binnenkort wellicht promotie naar het eerste team.”

Gelijkgestemden
Doordat Patrick is gaan sporten, heeft hij veel lotgenoten getroffen. “Het is fijn om met gelijkgestemden op te trekken. Zij hebben aan een half woord voldoende. We kunnen ons aan elkaar optrekken, ongeacht wat de handicap is. “Als je iets ernstigs in je leven overkomt, dan is dat nog niet het einde van de wereld. Maak iets moois van je leven, ondanks de beperking die je hebt. Kijk naar de vele mogelijkheden die je wel hebt. Hier kom je het verste mee”, geeft Patrick als boodschap mee voor zijn medemens.