Publieke raadpleging onder de inwoners van Son en Breugel over het coronavirus
Publieke raadpleging onder de inwoners van Son en Breugel over het coronavirus Foto: Valérie Kusters | Toponderzoek

Burgerpanelleden verdeeld over maatregelen coronavirus

Algemeen TIPSonenBreugel

Son en Breugel - De lichamelijke gezondheid van henzelf, hun gezinsleden, familieleden en vrienden baart de panelleden van TIPSonenBreugel nog het meeste zorgen als het gaat om het coronavirus. In de top drie van het zich zorgen maken over het coronavirus staan tevens de zorgen over de ouderen en kwetsbaren in hun eigen omgeving en de zorg in het ziekenhuis. Zorgen over de gevolgen van de economie spelen ook een belangrijke rol. Dat blijkt onder andere uit het onlangs gehouden panelonderzoek over het coronavirus waar opnieuw naar de mening is gevraagd van de burgerpanelleden. Aan het panelonderzoek namen 211 burgerpanelleden deel.

Redacteur: Emmy Grit

Op 19 mei kondigde minister-president Rutte een aantal versoepelingen van maatregelen en adviezen aan die per 1 juni ingaan. Op die datum mag de horeca beperkt open onder strikte voorwaarden, dienen reizigers in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen en openen middelbare scholen de deuren voor parttime les. Musea, concertzalen, bioscopen en theaters gaan ook weer open, onder een aantal vooraf aankondigde voorwaarden. En de basisschoolleerlingen gaan vanaf 8 juni weer fulltime naar school. Ruim de helft tot driekwart van de burgerpanelleden staat volledig achter deze versoepelingen, blijkt uit het onderzoek.

Zorgen maken
Toch maken burgerpanelleden zich zorgen over met name het ontstaan van een nieuwe piek en het niet naleven van de maatregelen. ‘Het lijkt erop dat velen de maatregelen niet meer serieus nemen’, ‘de laksheid en ongeduldigheid van anderen in de omgang met betrekking tot de huidige regels’ en ‘de anderhalve-metermaatschappij’ zijn enkele uitspraken van burgerpanelleden in de toelichting.

Reserveren
De nieuwe versoepelingen vragen ook actie van de Nederlandse bevolking. Zo dient van tevoren voor restaurant, café, museum, concertzaal, bioscoop en theater gereserveerd te worden. Inmiddels heeft een kwart van de burgerpanelleden een reservering gemaakt of is van plan om een reservering te maken, 20% weet het nog niet en bijna de helft is niet van plan om te reserveren. Een aantal hiervan laat weten niet te gaan reserveren omdat ze spontaan een restaurant willen bezoeken zonder van tevoren te reserveren. Toch zijn er ook burgerpanelleden die hun zorgen uitspreken over het gaan eten in een restaurant: ‘ik ga het risico niet opzoeken’, ‘de anderhalve meter afstand kan een probleem worden’ en ‘ik heb geen vertrouwen in het gedrag van andere mensen’ zijn enkele voorbeelden hiervan.

Risico
Reserveren voor een plaats in het café lijkt op weerstand te stuiten. Slechts 2% heeft een reservering geplaatst, 6% is van plan om te reserveren en 85% gaat geen reservering plaatsen of is niet van plan om te reserveren. ‘Het risico is te groot’ en ‘ik vind het niet veilig’ worden onder andere als reden genoemd om niet te reserveren. Verder zijn er burgerpanelleden die aangeven dat ze spontaan naar een café willen gaan, zonder vooraf te reserveren.

Binnen sporten
Op de stelling ‘het binnen sporten moet minimaal tot 1 september verboden blijven’ antwoordde 43% (zeer) mee oneens, 23% is neutraal en 33% is het (zeer) mee eens. Voorstanders op deze stelling geven onder andere aan dat ‘er nog te weinig bekend is over het besmettingsgevaar in gesloten, vochtige, warme ruimtes’. Ook is nog niet duidelijk in hoeverre ‘ventilatiesystemen een rol spelen in de verspreiding van het virus’ en ‘er moet goed onderzoek gedaan worden of dit wel of niet veilig is’. ‘Door het zweten zou het virus makkelijk overdraagbaar zijn’. Voorstanders geven aan dat ‘als er voldoende maatregelen genomen zijn, het in beperkte mate zou moeten kunnen’, ‘geen grote groepen en alle regels in acht nemen’. En ook: ‘Als een sportschool aangeeft over goed geventileerde ruimtes te beschikken, dan met kleinere groepen sporten, zodat de anderhalve meter gehandhaafd blijft’. Iets meer dan de helft van de ondervraagden geeft een positief advies om sportscholen eerder open te laten gaan, 35% is voorstander om de sportscholen tot 1 september dicht te laten en 14% weet het niet.

Thuiswerken
Door de coronacrisis zijn veel werknemers thuis gaan werken. Ondanks een versoepeling van de maatregelen blijft het advies om zoveel mogelijk thuis te werken nog van kracht. Van de ondervraagden werkt 28% volledig thuis en 15% zoveel mogelijk en gaat af en toe naar het werk. Iets meer dan een vijfde deel werkt op locatie, omdat het werk het niet toelaat om thuis te werken. Deze ondervraagden zijn vooral in de (thuis)zorg werkzaam. Het andere gedeelte werkt niet omdat ze met pensioen zijn of op dit moment geen werk hebben. Van de thuiswerkers reageert ruim 60% (zeer) positief op deze situatie, 11% reageert negatief en 18% is neutraal. Van de thuiswerkers mist een groot gedeelte de contacten met de collega’s en de betrokkenheid bij het bedrijf. Toch geeft een aantal thuiswerkers aan dat zij dit in de toekomst ook willen blijven doen.

Vakantie
Als laatste vraag in de raadpleging werd de mening gevraagd van de burgerpanelleden over de zomervakantie. 13% gaf aan dat zij in Nederland een vakantie hadden geboekt en 20% heeft een reis naar het buitenland geboekt. Van sommigen is de reis nog niet geannuleerd en zij weten op dit moment nog niet zeker of zij kunnen afreizen naar het vakantieadres of dat de reis alsnog geannuleerd wordt. Indien mogelijk gaan zij zeker gebruikmaken van de geboekte vakantie. Bij 7% is de reis verzet naar een later tijdstip in het jaar, van de overige 13% is de reis geannuleerd en heeft men geld of een voucher ontvangen. Ruim 60% heeft nog niet geboekt of wacht liever af.

In plaats van op vakantie gaan maken burgerpanelleden dagtrips, waarbij ze een terrasje bezoeken om de plaatselijk horeca te ondersteunen.

Wil jij ook jouw mening geven over lokale actuele onderwerpen en heb je je nog niet aangemeld voor het burgerpanel TIPSonenBreugel? Meld je dan gratis en anoniem aan (vanaf 16 jaar) via www.tipsonenbreugel.nl.

Publieke raadpleging onder de inwoners van Son en Breugel over het coronavirus
Publieke raadpleging onder de inwoners van Son en Breugel over het coronavirus
Publieke raadpleging onder de inwoners van Son en Breugel over het coronavirus
Publieke raadpleging onder de inwoners van Son en Breugel over het coronavirus