Roos lijdt aan erfelijke vorm van diabetes
Roos lijdt aan erfelijke vorm van diabetes Foto: Wil Feijen

Roos Deckers kreeg diabetes op jonge leeftijd

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - In de zomervakantie van 2014 voelde Roos Deckers zich niet lekker. Op de eerste schooldag van haar nieuwe opleiding als schoonheidsspecialiste was ze moe en kortademig. Ze werd door vader Erwin met de auto naar school gebracht. Het lukte niet om na schooltijd naar huis te fietsen, ze was bekaf. ’s Middags bleef ze thuis van haar werk. Moeder Dorette nam haar ’s avonds mee naar de huisartsenpost. Men dacht aan hyperventilatie en ze werden naar huis gestuurd. Achteraf een foutieve diagnose. Later bleek dat Roos diabetes had, en ze was pas vijftien jaar. Door middel van het spuiten van insuline heeft ze dit altijd goed onder controle kunnen houden.

Geschreven door: Jolanda Mateussen 

“Ik rook ‘s avonds plotseling een acetonlucht uit haar mond”, begint Dorette. “Toen viel het kwartje, dit moest diabetes zijn.” Dorette, zelf diabetespatiënte, gebruikte haar eigen bloedmeter. De suikerscore van Roos was véél te hoog. Binnen no-time bracht een ambulance haar naar het ziekenhuis. Roos: “Ik weet daar zelf niks meer van, maar volgens de kinderarts was ik aan het vechten voor mijn leven; ik had vocht in mijn hoofd en mijn nieren waren bijna uitgevallen.” Vervolgens werd Roos naar de kinder-IC in Maastricht gebracht. Dorette: “Ze heeft daar drie dagen in coma gelegen, dat was heftig.” Roos bleek inderdaad diabetes te hebben en moest insuline gaan spuiten. “Ik vond het niet zo’n probleem om zelf te spuiten, ik had het mama al vaak zien doen.”

Herstellen
Toen ze naar huis mocht, begon het echter pas. “Mijn lijf was op, ik was zo moe. Achteraf hoorden we dat je van iedere dag die je in coma hebt gelegen een maand moet herstellen. Ik had drie dagen in coma gelegen…” Roos had overal pijn, aan rug, handen en voeten. Ze ging vaak wandelen met de honden, maar dat hielp niet. Dorette: “De kinderarts stuurde ons door naar een neuroloog. Die constateerde dat de doorbloeding achteruitging en dat ze aan neuropathie leed.” Neuropathie is een aandoening aan de uiteinden van de zenuwen van handen en voeten; de zenuwen zijn beschadigd en functioneren niet goed. Dit komt weinig voor bij mensen van haar leeftijd. Roos vindt het heftig dat ze de rest van haar leven aan diabetes lijdt, neuropathie heeft en nooit meer pijnvrij zal zijn. Behalve pijnbestrijding is er niks aan te doen. “Maar ik was wel blij dat ik eindelijk wist wat er aan de hand was.”

Verdrietige periode
Roos raakte met zichzelf in de knoop, woog op een gegeven moment nog maar 42 kilo en sliep veel. De muren kwamen op haar af. Ze deed het liefst niks en bleef de hele dag op haar kamer. Een loodzware, verdrietige periode. Een fysiotherapeut hielp haar vervolgens met spieropbouw en langzamerhand ging het beter. Roos is uiteindelijk een jaar thuis geweest en vervolgens alsnog aan de opleiding voor schoonheidsspecialiste begonnen.

Erfelijke vorm
Maar het verhaal krijgt een staartje. Een paar maanden later bleek dat broer Gijs ook diabetes had en moest gaan spuiten. Dorette, Gijs en Roos lijden aan de erfelijke vorm: de alvleesklier werkt wel maar komt te laat op gang. Er zijn intussen medicijnen voor: 1 pilletje per dag en je hoeft nooit meer te spuiten. Bij Dorette en Gijs werkt dit, bij Roos helaas niet. Zij moet nog steeds vier keer per dag spuiten.

Onbezorgd leven
Diabetes heeft veel impact op je leven. Voortdurend opletten wat je eet, koolhydraten tellen en opletten met alcohol. Het is duidelijk, een onbezorgd leven is er niet meer bij als je diabetes hebt. Je bent de rest van je leven onder behandeling. Roos heeft mede hierdoor geleerd wie haar echte vriendinnen zijn en intussen heeft ze via Facebook een leeftijdsgenootje gevonden die ook diabetes heeft.

Voorbeeld
Roos maakt duidelijk dat je in principe alles kunt doen wat je wilt, als je maar alert bent. Ze werkt nu bij het Kruidvat en voorziet haar vriendinnen regelmatig van een heerlijke schoonheidsbehandeling, ze is trainster bij De Dommelsoppers en danst zelf in deze showgroep. Het is bewonderenswaardig hoe Roos met haar ziekte omgaat. Deze positieve, vrolijke jongedame is een voorbeeld voor anderen!