Logo mooisonenbreugel.nl
<p>De fontein is tijdelijk stilgelegd</p>   | Fotonummer: ffa4c4

De fontein is tijdelijk stilgelegd

(Foto: MooiSonenBreugel )

Waarom spuit de fontein niet meer?

Son en Breugel - Het is u wellicht al opgevallen: de fontein in de vijver aan de Europalaan werkt niet meer. Normaal gesproken zorgt de fontein ervoor dat het water vanuit de vijver sierlijk de lucht in spuit, maar nu dus even niet!

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Wat is er aan de hand? Is de fontein alsnog uitgeschakeld om kosten te besparen of is de fontein stukgegaan, zoals in 2018 gebeurde tijdens onderhoud aan de vijver? Nee, dit keer zijn er twee andere redenen waarom de vijver niet meer spuit: de lage waterstand en blauwalg.

Lage waterstand
De vijver is uitgerust met twee pompen, een voor de fontein en een om grondwater de vijver in te pompen om het waterpeil op niveau te houden. Het blijkt dat de pompen niet tegelijkertijd kunnen werken. Door het warme weer van de laatste tijd is het waterniveau gezakt en moet er dus weer water de vijver worden ingepompt. Hiervoor moet de pomp van de vijver uitgezet worden, waardoor de fontein geen water meer in de lucht kan spuiten.

Blauwalg
Op 7 augustus heeft het waterschap geconstateerd dat er blauwalg in de vijver zit. Men adviseerde de gemeente om de fontein uit te zetten, om de verspreiding van blauwalg tegen te gaan. Nu wacht de gemeente op bericht van het waterschap dat de fonteinpomp weer aan mag en hopelijk staat het water dan weer wat hoger.

Meer berichten