Kees aan het opruimen op Ekkersrijt met op de achtergrond Marianne (l) en Helga (r)
Kees aan het opruimen op Ekkersrijt met op de achtergrond Marianne (l) en Helga (r) Foto: Wil Feijen

Kees houdt Ekkersrijt dagelijks schoon

Algemeen Algemeen

Son en Breugel Dagelijks verstuurt Eindhovenaar Kees e-mails naar onder andere Rijkswaterstaat, het waterschap, wethouders en ambtenaren van de gemeente Son en Breugel en de lokale politieke partijen. Deze e-mails hebben vaak één centrale boodschap: zwerfafval op Ekkersrijt. Kees, de ‘Hero van Ekkersrijt’ zoals hij zichzelf noemt, zet zich in voor het schoonmaken en schoonhouden van industrieterrein Ekkersrijt en houdt meteen ook maar toezicht op het gebeuren daar.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Ondanks dat Kees met grote regelmaat de lokale politiek heeft benaderd, kreeg hij weinig reactie. Helga Helders en Marianne van der Putte van Voor U! waren wel geprikkeld door zijn e-mails en zijn bevindingen op Ekkersrijt. Zij hebben contact met hem opgenomen en hem vergezeld om het industrieterrein te bekijken door zijn ogen. Fietsend over Ekkersrijt wees hij hen juist die plekken aan die minder in het zicht lagen, maar waar wel veel troep wordt neergegooid. Veel werknemers kennen hem en als waardering voor zijn geheel vrijblijvende inzet wordt hem vaak koffie of soep aangeboden. Niemand anders doet dit werk, en juist daarom heeft hij dit tot zijn taak gemaakt.

Verantwoordelijk
Maar wie zou hier nu eigenlijk verantwoordelijk voor moeten zijn? Volgens Kees is dat niet echt duidelijk: gemeente Son en Breugel, gemeente Eindhoven, het waterschap, Rijkswaterstaat? Die laatste schoont inderdaad weleens op, maar of die taak daar ligt? Van het waterschap heeft hij al eens als dank een bos bloemen gekregen, ook niet zomaar zou men denken.

Melding maken
Van wat Kees tegenkomt, zoals zwerfafval, kapotte verlichting, zaken die niet in de haak lijken, hoog gras en onkruid dat gemaaid moet worden, doet hij melding bij de desbetreffende instantie, maar hij wordt vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Marianne: “Zo groeit bijvoorbeeld het onkruid maar door en is het zwerfafval steeds minder te zien. Als het hoge gras gemaaid wordt, wordt ook over het onderliggende afval gemaaid, waardoor dit afval in stukjes over de straten van het industrieterrein terechtkomt, wat dan weer moeilijk op te ruimen is.”

Koffers en ton gevonden
Helga vervolgt: “Hij heeft een paar keer een reiskoffer gevonden en vond het doodeng om die te openen. Je weet nooit wat erin zit, maar gelukkig waren ze leeg.” In april heeft hij gemeld dat er een ton is gedumpt; wat erin zit weet hij niet, maar die ton ligt er nog. “Kees heeft zelfs laarzen aangeschaft om in de sloot te kunnen staan om zo aan de andere kant bij het afval te kunnen om dit ook te kunnen opruimen”, aldus Marianne.

Dagtaak
Hero Kees komt dagelijks op zijn fiets vanuit Eindhoven en heeft een dagtaak aan het opruimen van zwerfafval. Marianne: “Het moet toch niet zo zijn dat iedereen het maar gewoon vindt wat deze man doet.” Op zijn eigen humoristische manier laat hij weten dat hij, in de bijna twee jaar dat hij dit nu doet, al bijna 700 (!) zakken afval heeft opgeruimd, terwijl er overal genoeg afvalbakken en blikvangers staan om alles in te gooien; die blikvangers zijn trouwens op zijn advies geplaatst. Bij een paar bedrijven op Ekkersrijt ligt weinig afval merkt Kees op; die houden de omgeving rond hun gebouw zelf schoon.

Meerdere locaties
‘De Hero’ heeft niet alleen Ekkersrijt tot zijn opruimgebied gemaakt, ook in Esp kennen zij hem. “Hij heeft daar al 124 hopen hondenpoep opgeruimd. Zelfs in het centrum van Son loopt hij regelmatig te ‘prikken’ als hij een bezoek brengt aan de weekmarkt”, aldus beide dames.

Internationaal
Inmiddels heeft Kees goed contact gekregen met Oost-Europese truckers die op het industrieterrein overnachten, en op de vraag hoe de communicatie dan verloopt, haalde hij een vertaalmachientje uit zijn zak. Zo liet hij vuilniszakken bij hen achter na eerst op die plek acht zakken te hebben gevuld met rondslingerend afval. Kees vertelt trots dat die zakken nu door de chauffeurs bij de afvalbakken worden neergezet.

Bewustwording
Bewustwording van milieu moet volgens Kees al beginnen op de kleuterschool, want zoals de mensheid nu omgaat met onze aarde is volgens hem om te huilen. Hij is een man die eraan bijdraagt om de wereld een beetje mooier achter te laten voor de toekomstige generaties. “Hero Kees verdient een groot applaus”, sluiten Helga en Marianne af.