Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto’s

Zangvereniging Eén van Zin viert 145-jarig bestaan

Algemeen Muziek

Son en Breugel - Zangvereniging Eén van Zin trad zaterdag 25 september, sinds lange tijd, weer op ter gelegenheid van het 145-jarig bestaan. Dit jubileum vond officieel plaats in 2020, maar door de coronamaatregelen kon dit niet gevierd worden. Nu het koor inmiddels 146 jaar bestaat, namen de koorleden in het Vestzaktheater de bezoekers mee op een ‘sentimental journey’, een reis van nostalgie, hoop, verlangen, emotie, vriendschap en verbinding.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Voorafgaande aan het optreden was er een besloten bijeenkomst voor de leden, waar vijf jubilarissen gehuldigd werden vanwege hun 12,5-jarig lidmaatschap van het koor. Enkelen konden niet aanwezig zijn vanwege gezondheidsredenen of vanwege een eerder aangegane verplichting. Mevrouw Paula van Heijningen, die al vijftig jaar lid is, kon er om persoonlijke redenen ook niet bij zijn. De afwezige jubilarissen worden op een later tijdstip op passende wijze gehuldigd.

Oudste koor

Zangvereniging Eén van Zin is het oudste gemengde koor uit Son en Breugel. In 1875 is het ontstaan vanuit een mannenkerkkoor van de parochiekerk Sint-Genoveva te Breugel, die bij feestelijke gelegenheden, als de kelen goed gesmeerd waren, in groepsverband zongen. Als ‘Eens van Zin’ is het koor begonnen en de eerste dirigent was Johannes Rooijakkers. Dat de familie Rooijakkers een muzikale familie was, bleek wel uit het feit dat het dirigeerstokje én de muzikale leiding telkens werd doorgegeven aan een familielid. Rond de jaren ‘60 kwam het plan om er een gemengd zangkoor van te maken. In Breugel moesten ze er wel even aan wennen, maar in september 1961 was het zover. Voorzitter Rinus Hoogwerf: “Het koor bestond toen uit acht dames en twintig heren. De toenmalige pastoor vond dat de naam ‘Eens van Zin’ geen goed Nederlands was en stelde voor om er Gemengde Zangvereniging Eén van Zin van te maken, en dat is het ook geworden.” Het koor is in 1975 en in 2001 onderscheiden met de Koninklijke Erepenning van Verdienste ter gelegenheid van respectievelijk het 100- en 125-jarig bestaan.

Afscheid
Op 7 februari 1996 werd met alle koren uit Son en Breugel het veertigjarig jubileum van dirigent Gerrit Rooijakkers gevierd. Gerrit kreeg een onderscheiding van de Nederlandse Bond van Zangverenigingen in de vorm van een gouden dasspeld, als blijk van waardering. Bovendien reikte de toenmalige burgemeester van Son en Breugel hem een bijzondere gemeentelijke onderscheiding uit in de vorm van een bronzen beeldje: de Screaming Eagle. Dit jubileum betekende ook het afscheid van vier generaties Rooijakkers.

Naamswijziging
Na 146 jaar komt er opnieuw een naamswijziging: gemengde zangvereniging Eén van Zin wordt zangvereniging Eén van Zin. Het koor bestaat nu uit 46 leden, van wie 34 vrouwen en 12 mannen, met Coen Swinkels als vaste dirigent en Rob van Heck als pianist. Het repertoire is op het moment een combinatie van modern, pop en klassiek. “Een vast jaarlijks optreden is er op kerstavond in de Genovevakerk in Breugel. In de Oirschotse Sint-Petrusbasiliek begeleiden wij regelmatig een mis, en de optredens in Berkenstaete en het jaarlijkse kerstconcert in het Vestzaktheater zijn toch ook wel hoogtepunten”, aldus de voorzitter.

Coronaperiode
“We zijn erg blij dat we weer mogen optreden”, gaat de voorzitter verder, “maar tegelijkertijd is het ook heel spannend.” Tijdens corona heeft het team wel gerepeteerd via Zoom. Coen Swinkels heeft het koor door de coronaperiode heen geloodst, en door de technische ondersteuning van de voorzitter heeft 75% van de koorleden kunnen repeteren.“Tijdens deze nare tijd hebben we veel en goed contact gehouden met de koorleden”, vult secretaris Jan Teerling aan.

Focus
“We gaan ons nu concentreren op een uitwisseling met het Engels koor ‘London City Chorus’. Dirigent Paul Ayres van dat koor heeft in de coronatijd het lied ‘We’ll play our part’ geschreven, dat over de eenzaamheid en de isolatie gaat die het koor tijdens corona heeft ervaren, en spreekt de hoop uit dat er weer snel samen gezongen kan worden. “Heel passend voor deze tijd, en de bladmuziek van dit lied heeft de dirigent aan ons geschonken”, vertelt Rinus trots. Ook gaan ze zich voorbereiden op het 150-jarig bestaan dat het koor in 2025 hoopt te vieren.

Informatie
Zangvereniging Eén van Zin is nog springlevend en vol energie in de tweede eeuw van haar bestaan. Wil je iets meer van het koor te weten komen, kijk eens op www.zangverenigingeenvanzin.nl, of kom eens kijken tijdens de repetitie op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het Vestzaktheater en ervaar het ‘EénvanZinmaandagavondgevoel’.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding