Stemmen in het gemeentehuis voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 (archieffoto)
Stemmen in het gemeentehuis voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 (archieffoto) Foto: Adrie Neervoort

Waar kun je jouw stem uitbrengen?

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Son en Breugel - Op 16 maart worden de gemeenteraadsverkiezingen 2022 gehouden. Ook dit jaar kunnen kiezers, net als in 2021 tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, gebruik maken van vervroegd stemmen. Op maandag 14 en dinsdag 15 maart, van 7.30 tot 21.00 uur, is het mogelijk om jouw stem uit te brengen in het stembureau in het gemeentehuis (Raadhuisplein 1) en in Braecklant (Amerikalaan 2) in De Gentiaan.

Bewoners van Berkenstaete kunnen hun stem op dinsdag 15 maart van 10.00 tot 13.00 uur uitbrengen in het bijzonder stembureau in Berkenstaete. Dit stembureau is uitsluitend voor de bewoners van Berkenstaete toegankelijk.

Stemlocaties
Op woensdag 16 maart kan er van 7.30 tot 21.00 uur gestemd worden in de stembureaus op de volgende locaties:
• Gemeentehuis (Raadhuisplein 1)
• Braecklant (Amerikalaan 2)
• Café-restaurant De Zwaan (Markt 9)
• Kloosterhotel La Sonnerie (Nieuwstraat 45)
• De Bongerd (Asteroïdenlaan 2a)
• De Boerderij (Leeuwstraat 2)
• Voetbalvereniging SBC (Afrikalaan 2)
• HTC Tennis (Rooijseweg 7)
Alle stembureaus zijn rolstoeltoegankelijk en worden coronaproof ingericht.

Stempas en identiteitsbewijs
Iedere kiesgerechtigde mag zelf bepalen in welk stembureau hij/zij zijn/haar stem uitbrengt. Als je gaat stemmen moet je naast de stempas, die je half februari via de post hebt ontvangen, ook een geldig identiteitsbewijs overleggen. Als je je niet kunt legitimeren, mag je niet stemmen. Geldige identiteitsdocumenten zijn het Nederlandse paspoort, een identiteitskaart of rijbewijs, die maximaal 5 jaar verlopen mogen zijn. Je mag dus een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs gebruiken waarop staat: geldig tot 16 maart 2017 of elke latere datum.

Registratie als kiezer
Bij de afdeling Dienstverlening in het gemeentehuis kun je opvragen of je als kiezer (goed) geregistreerd staat. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je schriftelijk om een herziening hiervan vragen.

Extra toegankelijk stemlokaal
Tijdens de verkiezingen zijn alle stemlokalen rolstoelvriendelijk ingericht. Daarnaast is extra aandacht besteed aan de toegankelijkheid van het gemeentehuis. Hier kunnen mensen terecht die minder goed ter been zijn, of moeite hebben met lezen en kijken.

Bij het gemeentehuis zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig. De wegwijzers zijn hier lager geplaatst, zodat deze voor ieder zichtbaar is. Binnen hangen bordjes met uitleg over de verschillende taken aan de stemtafel, onder andere voor stembiljet overhandigen.

Visuele ondersteuning 
Op het stembureau in het gemeentehuis zijn visuele hulpmiddelen beschikbaar, zoals een stemmal. Deze is voorzien van voelbare cijfers en braille om over het stembiljet te leggen. Daarnaast kunt u een soundbox gebruiken. Dit is een apparaat met koptelefoon waarmee u hoort welke partijen en kandidaten op de lijst staan.

Duidelijke looproute 
Met behulp van contrasterende tape is de looproute door het stemlokaal extra duidelijk aangegeven.

Prokkelduo
Een prokkelduo bestaat uit een stembureaulid met én een stembureaulid zonder een licht verstandelijke beperking. Zij vullen elkaar aan en versterken elkaar gedurende de verkiezingsdag.

Toegankelijke stembussen
In het gemeentehuis zijn de stembussen lager waardoor mensen die in een rolstoel zitten, het stembiljet makkelijker in de stembus kunnen doen.

Gehandicaptenplatform 
Heeft u vragen, tips of zijn er andere aandachtspunten? Op maandag 14, in dinsdag 15 en woensdag 16 maart is tussen 14.00 en 16.00 uur iemand van het gehandicaptenplatform aanwezig als aanspreekpunt.

Vervoer naar het stemlokaal
Bent u minder mobiel en heeft u vervoer nodig om naar het stembureau te komen? Stichting SonenBreugelVerbindt helpt u graag. Voor 2,40 euro halen de vrijwilligers van AutoMaatje u thuis op en brengen u weer terug met hun eigen auto. Aanmelden kan telefonisch op werkdagen tussen 09.00 en 14.00 uur via 0499-209609 of stuur een e-mail naar automaatje@sonenbreugelverbindt.nl.

Uitslagenavond
Op woensdagavond 16 maart wordt, onder voorbehoud van de coronamaatregelen, de uitslagenavond gehouden in het Vestzaktheater. Meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen is terug te vinden op verkiezingen.sonenbreugel.nl of neem contact op met de afdeling Dienstverlening, Raadhuisplein 1, via 0499-491491.

Afbeelding