V.l.n.r. Don, Martien, Joris die tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen de stemmen aan het volgen zijn
V.l.n.r. Don, Martien, Joris die tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen de stemmen aan het volgen zijn Foto: Wil Feijen

Gemeenteraad op zoek naar raadsbreed akkoord

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Son en Breugel - Een nieuwe start met nieuwe mogelijkheden, zo lijkt het na de gemeenteraadsverkiezingen in Son en Breugel. De uitslag maakt duidelijk dat de huidige coalitie van Dorpsvisie, PvdA/GroenLinks, CDA en D66 door kan gaan en dat de raad niet uit acht maar uit zeven partijen zal bestaan. Hart voor Son en Breugel van lijsttrekker Peer Spooren heeft uiteindelijk 159 stemmen gekregen, niet genoeg om aanspraak te maken op een zetel in de raad; daar waren minimaal 441 stemmen voor nodig.

Redacteur: Adrie Neervoort

Het moet anders in de gemeenteraad van Son en Breugel na de verkiezingen. Nadat er eerder al sprake was van een nieuwe bestuursstijl en een compleet nieuwe vergaderstructuur, wordt er nu ook gekeken naar de mogelijkheid van een raadsbreed akkoord.

Raadsbreed akkoord
Bij een raadsbreed akkoord worden alle partijen die gekozen zijn in de gemeenteraad betrokken bij de vorming van een coalitie en het opstellen van een coalitieakkoord. De ondertekenaars van zo’n akkoord zijn het op hoofdlijnen, die richting geven aan het beleid de komende vier jaar, eens.

Een bijzondere stap na de verkiezingen in Son en Breugel, want door de verkiezingsuitslag zou alles bij het oude kunnen blijven. Doordat Dorpsvisie de grootste partij in Son en Breugel is gebleven, zouden zij ervoor kunnen kiezen om de huidige coalitiepartners D66, PvdA/GroenLinks en het CDA weer te vragen om samen een coalitie te vormen de komende vier jaar. Toch kiezen Dorpsvisie en de andere coalitiepartners daar niet voor. Dorpsvisie gaat als grootste partij na de verkiezingen onderzoeken of een raadsbreed akkoord haalbaar is. Een raadsbreed akkoord kan als voordeel hebben dat er meer draagvlak ontstaat, maar ook dat er inhoudelijk meer aandacht voor de onderwerpen is. Belangrijk is natuurlijk wel dat alle zeven partijen de noodzaak zien van zo’n akkoord.

Volgens Mireille Bonnier (CDA) liggen de verschillen tussen de partijen zo dicht bij elkaar, dat als men echt zijn best ervoor zou doen, dit wel eens zou kunnen slagen. Zij heeft het eerste gezamenlijke gesprek hierover als positief ervaren. Het eerste gesprek over een dergelijk akkoord is inmiddels al geweest en alle zeven partijen reageerden volgens Remco Heeren positief. Volgens Heeren gaan de partijen het voorstel nu bespreken met hun achterban en daarna zullen er nog meer gesprekken nodig zijn, maar het begin is positief.

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen Son en Breugel

Dorpsvisie: 1560 stemmen, 4 zetels (inclusief een restzetel)
CDA: 1399 stemmen, 3 zetels
VVD: 1096 stemmen, 2 zetels
PvdA/GroenLinks: 956 stemmen, 2 zetels
Voor U!: 947 stemmen, 2 zetels
Dorpsbelang: 704 stemmen, 2 zetels (inclusief een restzetel)
D66: 668 stemmen, 2 zetels (inclusief een restzetel)
Hart van Son en Breugel: 159 stemmen, geen zetel.

Nieuwe en bekende gezichten
In een aantal ‘zetels’ in de raad zullen nieuwe raadsleden plaatsnemen, maar ook enkele bekende gezichten, zoals Maarten van Beek en José Goossens bij Dorpsbelang, waar Eef van Turnhout en Elly Brocken niet meer terugkeren in de raad.

Bij Dorpsvisie, die als grootste partij 4 zetels heeft in de raad, zal er naast de bekende gezichten van Remco Heeren, Jelle de Jong en Frans Meulenbroeks een nieuwe gezicht in de raad plaatsnemen, Willie Horden.

Voor het CDA zullen Mireille Bonnier, Jan Boersma en Henk Hulsen in de raad plaatsnemen. Daarbij geeft de partij wel aan dat Jan Boersma beschikbaar is als wethouder, en als hij benoemd zal worden als wethouder, Giel van Beers de vrijgekomen positie voor het CDA zal invullen in de raad.

PvdA/GroenLinks heeft 2 zetels, waarbij Silvia Corsten naast Joris van Dam het nieuwe gezicht in de raad is voor die partij.

Hertelling
De VVD heeft 1 zetel verloren en heeft er nu nog 2 in de raad, waarbij Martien Merks als nieuw raadslid naast de terugkerende Don Pasanea zal plaatsnemen. Pasanea geeft aan dat het verlies van 1 zetel een enorme teleurstelling is, zeker als je ziet dat de VVD in stemmenaantal de derde partij is en maar 14 stemmen tekortkwam om aanspraak te maken op een restzetel.

Don Pasanea heeft namens de VVD overwogen om een hertelling aan te vragen van de stemmen van het stembureau op het SBC-terrein. Aanleiding hiervoor was volgens Pasanea dat een aantal mensen aangaf op het bewuste stembureau gestemd te hebben op Rob Dijkstra. Echter, bij de verkiezingsuitslag staat er achter de naam Dijkstra bij het aantal stemmen bij SBC 0 stemmen. Na volgens hem een goed gesprek met de kiescommissie zag hij daarvan af, zeker omdat een van de voorwaarden voor een hertelling is, dat er bij een hertelling kans moet zijn dat er een andere zetelverdeling ontstaat, en dat was hier zeker niet het geval volgens hem.

Als het om de zetels gaat is D66 toch wel de winnaar in Son en Breugel: zij gaan van 1 naar 2 zetels dankzij een restzetel, en dus zal er naast Monique van Zwieten een nieuw gezicht te zien zijn, namelijk Flip Verhagen.