Stan (l) en Jürgen (r) op het Raadhuisplein (archieffoto)
Stan (l) en Jürgen (r) op het Raadhuisplein (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Vertrouwensbreuk bij D66 Son en Breugel na succesvol verlopen verkiezingen

Algemeen

Son en Breugel - De gemeenteraadsverkiezingen in Son en Breugel zijn zeker voor D66 succesvol verlopen: de partij ging van 1 naar 2 zetels. Daardoor kwam Flip Verhagen namens D66 Son en Breugel nieuw in de gemeenteraad, naast Monique van Zwieten die al een zetel had voor D66.

Redacteur: Adrie Neervoort

Na dit verkiezingssucces is er echter een vertrouwensbreuk binnen D66 Son en Breugel ontstaan, zo zeggen Stan Mooij en Jürgen Feuerriegel van de Son en Breugelse afdeling van D66. Zij startten vorig jaar in de zomer samen met vijf andere actieve partijleden de campagne van D66 voor de gemeenteraadsverkiezingen in Son en Breugel. Daarbij schreven Mooij en Feuerriegel, zoals ze zelf zeggen, ook het verkiezingsprogramma en zorgden voor redactionele aandacht in de media.

Machtsmisbruik
Nu blijken zowel Stan als Jürgen D66 Son en Breugel de rug toe te keren. Volgens beide heren is de reden hiervoor dat de werkwijze binnen de partij niet transparant en democratisch is. Er is zelfs volgens hen sprake van machtsmisbruik, willekeur en vriendjespolitiek, en dus geen sprake van een open en heldere samenwerking zoals je zou verwachten. Daarbij richt hun kritiek zich vooral op lijsttrekker Monique van Zwieten.

“Tot vijf weken voor de verkiezingen was ik de enige kandidaat voor een eventuele wethoudersfunctie, tot Monique van Zwieten plotseling met een andere kandidate kwam die niemand kende”, zo begint Jürgen Feuerriegel zijn verhaal.

Sollicitatieprocedure
Volgens hem waren meerdere leden het niet eens met deze verrassing, en de leden eisten dan ook dat er een helder profiel en een sollicitatieprocedure zou komen voor de functie van wethouder. Het afdelingsbestuur van de partij werd ingeschakeld en uiteindelijk werden drie kandidaten uitgenodigd, die alle drie positief beoordeeld en geschikt bevonden werden, onder wie ook Feuerriegel.

Groot was dan ook de verbazing bij Feuerriegel dat Van Zwieten direct na de verkiezingen liet weten dat zij, tegen het advies van deze commissie van de partij in, de kandidatuur van Feuerriegel niet wilde steunen. Reden zou zijn dat zij het vertrouwen in hem verloren had. Het regiobestuur van D66 wilde nog een bemiddelingspoging starten en Feuerriegel was bereid hieraan mee te werken, maar Van Zwieten weigerde haar medewerking, zo licht Feuerriegel de situatie toe.

Niet meer welkom
Volgens Mooij was er nog meer; zo liet zij de actieve leden zonder enig overleg weten dat vanaf nu de twee gekozen gemeenteraadsleden en de twee burgerraadsleden de fractie gingen vormen en dat de overige leden daarbij niet meer welkom waren. Daarmee zette zij dus ook een groot gedeelte van het team dat de afgelopen driekwart jaar de campagne had gevoerd, en alle onderwerpen had besproken die in de raad op de agenda stonden, aan de kant. Sinds de verkiezingen hebben de leden niets meer gehoord over de voortgang van de coalitieonderhandelingen, en dat is onbegrijpelijk volgens Mooij.

“Als ik terugkijk op deze vervelende gang van zaken kan ik niet anders concluderen dan dat de procedures rondom de besluitvorming binnen de partij allesbehalve helder waren”, zegt Feuerriegel, waarbij hij aangeeft dat deze gang van zaken heel anders is dan hij gewend was in zijn werk als bestuurder van een professionele organisatie in de sociale sector. “En dan krijg je al snel vriendjespolitiek”, aldus Feuerriegel.

Zwaar teleurgesteld
Ook Stan Mooij is zwaar teleurgesteld in de hele gang van zaken. “Onze afdeling heeft op weg naar de verkiezingen geweldig samengewerkt en dit werd beloond met een verdubbeling van het zetelaantal van één naar twee. En juist na deze verkiezingswinst wordt na weken zwijgen alsnog een blokkade opgeworpen. De houding van de raadsleden Van Zwieten en Verhagen strookt volgens ons dan ook niet met de democratische waarden waar D66 en wij voor staan. Daarbij hebben Feuerriegel en ik notabene het verkiezingsprogramma geschreven en begin maart nog een goedbezochte discussieavond over het centrum georganiseerd, die door lijsttrekker Van Zwieten werd geopend. Dan is het wel heel teleurstellend dat dezelfde lijsttrekker nu alsnog eigenmachtig het vertrouwen in Feuerriegel opzegt. Het was een zaak van de leden en ze had in het overleg met de leden vóór de verkiezingen haar bezwaren moeten inbrengen”, aldus Mooij.

Vuile was
Volgens beide heren is het niet de bedoeling om de vuile was buiten te hangen: “Na enige twijfel kiezen wij ervoor het nieuws van ons vertrek te delen met de kiezers omdat die hun vertrouwen in ons hebben uitgesproken en dus recht hebben op de juiste informatie. Wij zouden het betreuren als ons vertrek op een andere wijze bekend wordt.”

Feuerriegel haalde 38 stemmen en Mooij 41 voor hun partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Son en Breugel. Daarmee werden zij de nummers 3 en 4 voor D66; Monique van Zwieten kreeg de meeste stemmen (448), daarna Flip Verhagen (43).

Zowel Feuerriegel als Mooij hopen langs een andere weg nog iets te kunnen betekenen voor de inwoners van Son en Breugel en een bijdrage te leveren aan de vormgeving van een mooier centrum en een groene wandelverbinding met Breugel. “Dat hopen wij en daarvoor blijven we altijd beschikbaar”, sluiten de twee af.

Reactie Monique van Zwieten
“Dit is inderdaad gewoon teleurstelling”, laat Monique van Zwieten in een reactie weten. “Ik snap dat ze teleurgesteld zijn, maar we hebben net als andere fracties bepaalde disciplines, zo werkt dat gewoon; soms is dat anders dan sommige mensen denken of willen, en dan is er teleurstelling.”

Het is volgens Van Zwieten gebruikelijk dat er bij een partij meerdere mogelijke wethouders beschikbaar zijn. “Ik heb het bestuur uitgenodigd en een wethouder-adviescommissie in het leven geroepen. Ik ben zelf niet in die commissie gaan zitten, want ik wilde partijdigheid uitsluiten”, aldus Van Zwieten.

Volgens haar is deze werkwijze ook uitgelegd vanuit het landelijk bestuur: een wethouder-adviescommissie die meerdere mensen gaat beoordelen, omdat één persoon niet op alle wethouderportefeuilles zal kunnen functioneren. Het ging daarbij volgens Van Zwieten uiteindelijk om drie kandidaten. 

“Nogmaals, de reactie van de heren is gewoon teleurstelling, en het heeft geen zin om naar elkaar te wijzen, het is al vervelend genoeg dat dit zo aanhoudt”, aldus Van Zwieten, “wat Stan en Jürgen voor onze partij gedaan hebben, waarderen wij nog steeds. Ik had ze ook heel graag gezien als kartrekker voor het centrumvisieplan binnen onze partij, en dat denk ik nog steeds. Maar sommige dingen kunnen gewoon niet, en dan zie je de teleurstelling. Dit begrijp ik dus niet, want we zitten er uiteindelijk voor de inwoners van Son en Breugel en niet voor onszelf.”