Ingrid Damen (l) samen met jongerenwerker Marieke (r)
Ingrid Damen (l) samen met jongerenwerker Marieke (r) Foto: Giti Entezami

Speciale verrassingsdag voor jonge mantelzorgers

Algemeen Activiteit Zorg

Son en Breugel - Agora Club De Kempen houdt samen met de LEVgroep Son en Breugel op zaterdag 4 juni een gratis verrassingsdag waarbij de jonge mantelzorgers centraal staan en de dag van hun leven kunnen beleven. Even niet bezig zijn met de thuissituatie, die soms te veel kan zijn, nee, deze dag staat helemaal in het teken van plezier maken, ontspanning en vrij zijn van zorgtaken.

Redacteur: Maury Senden
Fotograaf: Giti Entezami

In de Week van de jonge mantelzorger, die wordt gehouden van 1 tot en met 7 juni, worden alle jonge mantelzorgers uit Son en Breugel op zaterdag 4 juni, tussen 8.30 en 14.00 uur, uitgenodigd om het Cable Park in Best te ontdekken: waterskiën, creatieve workshops, sportieve activiteiten en beauty/make-up workshops, alles is mogelijk! Iedereen mag helemaal losgaan. Ook de lunch wordt geheel gratis verzorgd.

Mantelzorger
Er bestaat nog veel onduidelijkheid over wat mantelzorger zijn inhoudt, zeker voor een mantelzorger tussen de 8 en 25 jaar. Marieke Schoenmakers, jongerenwerker van de LEVgroep, gaat gedurende het jaar naar scholen en spreekt met ouders om deze term te verduidelijken. “Mantelzorger zijn is niet alleen fysiek voor mensen zorgen, maar het gaat ook over kopzorgen: elke dag nadenken of moeder niet thuis aan het slapen is als je met vriendjes wil afspreken, of denken aan de chemokuur die vader moet doorstaan. Het is vaak dag in dag uit met zorg(en) opgroeien voor broertje, zusje, vader of moeder”, vertelt Marieke.

Rekening houden
Mantelzorgers plannen hun tijd om de verzorgende heen, en tijd voor zichzelf schiet er vaak bij in. Er ontstaan gewoontes en patronen, waardoor je niet meer in de gaten hebt dat er niet genoeg tijd is voor jezelf. “Kinderen die hiermee opgroeien, vinden het heel normaal dat zij rekening moeten houden met hun situatie, zij weten immers niet beter. Praten met klasgenoten of vrienden over dit onderwerp is er vaak niet bij. Dat is waarom zij juist deze aandacht verdienen”, legt Marieke uit.

Agora Club De Kempen
Deze speciale verrassingsdag wordt mogelijk gemaakt door Agora Club De Kempen. Dit is een enthousiaste club dames waar vriendschap en tolerantie hoog in het vaandel staan. Penningmeester Ingrid Damen vertelt: “Elk jaar organiseren we verschillende fund raising-activiteiten. Eén van de activiteiten is de jaarlijkse verkoop van chocoladeletters; in 2021 heeft dat geresulteerd in de verkoop van 3137 letters. Door de geweldige steun van bedrijven, organisaties en particulieren die de letters hebben gekocht, kunnen we dit prachtige doel steunen.” De dames van Agora Club De Kempen zijn op 4 juni aanwezig om diverse workshops te geven.

Meer activiteiten
In de Week van de jonge mantelzorger organiseert de LEVgroep meerdere acties om de herkenbaarheid en bewustwording van deze groep te laten groeien. Nu wordt er elke maand een gezellige dag georganiseerd om samen te komen met deze jongeren, die hier dan hun verhaal kwijt kunnen, maar plezier maken staat voorop. “Geweldig dat in deze speciale week zo’n bijzondere dag met gave activiteiten aangeboden wordt aan de jonge mantelzorgers. Vanuit Jongerenwerk ben ik aanwezig op 4 juni en we doen er alles aan om de 85 jonge mantelzorgers te stimuleren om erbij te zijn”, aldus Marieke.

Meld je aan

Iedereen die in aanmerking komt voor deze topdag heeft via de LEVgroep persoonlijk bericht ontvangen. Heb jij je nog niet aangemeld, doe dit dan snel via www.levsonenbreugel.nl. Ben jij zelf mantelzorger, maar heb je geen contact met de LEVgroep? Ken je iemand die deze dag niet mag missen? Heb je vragen over het programma? Of wil je misschien een vriend of vriendin meenemen? Bel of stuur dan een berichtje naar Marieke Schoenmakers via 06-10853842.