Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Rookmelder vanaf 1 juli verplicht

Algemeen Algemeen

Son en Breugel / Landelijk - Vanaf 1 juli is het verplicht in Nederland om een rookmelder op elke verdieping in je woning te hebben en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Het bouwbesluit wordt hiervoor aangepast en het wordt wettelijk verplicht om hieraan te voldoen; dit geldt zowel voor koop- als huurwoningen en zowel voor bestaande als nieuwbouwwoningen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Op iedere bouwlaag moet dus vanaf 1 juli een goedgekeurde brandmelder hangen, waardoor je sneller een waarschuwing krijgt bij rook of brand; een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komt met rook. Op een zolder die niet als verblijfsruimte dient, hoeft geen rookmelder te hangen. Er zijn verschillende brandmelders die geschikt zijn om op te hangen. Zo zijn er brandmelders die werken op batterijen en brandmelders die aangesloten worden op het elektriciteitsnet; beide zijn goed, als ze maar voldoen aan de NEN-14604-norm en een CE-keurmerk hebben. Voorkeur gaat uit naar een rookmelder die minstens 10 jaar meegaat.

Een rookmelder heeft vaak een plakker op de achterkant waarmee die aan het plafond bevestigd kan worden. Een andere mogelijkheid is om de melder met een schroef te bevestigen. Hang de rookmelder op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek en op minimaal 30 centimeter van een lamp. Hang de rookmelder niet op in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming. Het is aan te bevelen om de rookmelder regelmatig te testen.

Zorg dat je ze op tijd in huis hebt en aansluit, het is tenslotte al bijna 1 juli.