Rookmelder vanaf vrijdag 1 juli verplicht
Rookmelder vanaf vrijdag 1 juli verplicht Foto: Wil Feijen

Rookmelder vanaf vrijdag 1 juli verplicht

Algemeen

Son en Breugel / Landelijk - Inmiddels hebben 3 van de 4 Nederlanders op iedere verdieping een rookmelder hangen. Dit blijkt uit representatief onderzoek dat Independer liet doen door bureau Q&A. Ruim een kwart heeft de rookmelder het afgelopen jaar aangeschaft. Dat is maar goed ook, want vanaf vrijdag 1 juli is een rookmelder verplicht.

55 procent van de respondenten denkt dat een verzekeraar niet of minder zal uitkeren bij brandschade als blijkt dat er geen rookmelders in huis waren. “Veel mensen denken dit, maar het is niet het geval. Verzekeraars hebben een rookmelder nog niet in hun voorwaarden opgenomen”, legt Independer verzekeringsexpert Michel Ypma uit.

Waarom wordt dit verplicht?
Vanaf 1 juli is het verplicht om een rookmelder te hebben hangen op elke verdieping van het huis. En ook in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. De rookmelder plicht geldt al jaren voor nieuwe en gerenoveerde woningen, maar vanaf vrijdag dus ook voor bestaande woningen. De wet is aangepast op advies van Brandweer Nederland en gemeenten, om de veiligheid in huis te vergroten. “Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Vooral ‘s nachts, omdat je reukvermogen niet werkt als je slaapt. Daarom is het heel belangrijk dat je voldoende rookmelders in je woning hebt. Door het harde geluid kun je ook ‘s nachts snel reageren als er brand is”, aldus Independer expert Michel Ypma.

Wat betekent dit voor mij?
Heb je een eigen huis? Dan moet je de rookmelders zelf aanschaffen en installeren. Als je een woning huurt ligt de verantwoordelijkheid bij je verhuurder. Verhuurders zijn in principe ook verantwoordelijk voor het vervangen van de batterijen, tenzij je hier andere afspraken over maakt. Woon je in een appartementencomplex met meerdere appartementen op dezelfde verdieping? Dan moet er in ieder appartement een rookmelder hangen. In een studentenhuis moet zelfs iedere kamer een rookmelder krijgen.

Gevolgen voor je inboedelverzekering
Stel: je hebt je rookmelders niet op tijd geregeld en er breekt brand uit. Ben je dan nog wel verzekerd voor de schade via je inboedelverzekering. Verzekeringsexpert Michel Ypma: “Tot nu toe zijn er geen signalen dat verzekeraars de voorwaarden van de woonverzekering gaan aanpassen. Zolang de voorwaarden niet veranderen, ben je na 1 juli dus op dezelfde manier verzekerd bij brand als voor die datum. Verzekeraars zijn wel aan het kijken hoe ze hier mee om moeten gaan. Het is dus mogelijk dat dit in de toekomst verandert.”

 De beste plek voor je rookmelder
Waar hang je de rookmelders op? In ieder geval in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je het helemaal goed doen? Hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan, zoals de keuken. Let erop dat je de rookmelders minimaal 50 cm van een muur of hoek af hangt en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt.

Moet ik ook een CO2 melder hebben? 
Naast een rookmelder wordt ook vaak aangeraden om een CO2 melder in huis te hebben. “Koolmonoxide (CO) is een onzichtbaar, reukloos en smaakloos gas, dat niet met één van onze zintuigen kan worden waargenomen. Hierin schuilt het gevaar van dit zeer giftige gas”, legt Independer expert Ypma uit. 65 procent van de respondenten geeft aan een CO2 melder in huis te hebben. Het merendeel geeft aan deze te hebben hangen op de begane grond, terwijl het advies is om die vlakbij de verwarmingsketel te hangen. Op 1,5 meter hoogte, omdat koolmonoxide namelijk niet opstijgt. 44% procent van de Nederlanders denk dat ook een CO2 melder verplicht is, terwijl dit niet zo is. Verzekeringsexpert Michel Ypma: “Een CO2 melder is misschien goed voor de eigen veiligheid, maar heeft geen consequenties voor de verzekering. Uit onze enquête blijkt dat 33% van de Nederlanders denkt dat dit wel zo is”.

Welke rookmelders en CO2 melders zijn geschikt?
Koolmonoxide- en rookmelders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklassen. Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Het Europese keurmerk EN 50291 (voor koolmonoxidemelder) EN 14604 (voor rookmelders) houdt in dat de melders voldoen aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Check bij aanschaf of de batterijen jaarlijks vervangen moeten worden of dat ze langer meegaan. Die laatste optie is vaak wat duurder, maar wel veel handiger.

Bron: Independer

Parallel Wijnen
Evenement 8 uur geleden Parallel Wijnen verkoopt laatste restanten
Afbeelding
Ingezonden 9 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 19 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 23 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen gisteren SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 27 mrt, 15:08 Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen