Afbeelding
Foto: Pixabay
ingezonden artikel

Sportevenementen tijdens de tweede helft van 2022

Algemeen

Nederland is dan wel een klein land, maar er worden hier veel sportevenementen gehouden. In de eerste zes maanden van dit jaar vonden er al een aantal grote sportevenementen plaats, waaronder de Olympische Winterspelen. In de tweede helft van dit jaar zijn er nog veel meer, zeker nu het voetbalseizoen weer op het punt staat te beginnen. En een aantal van deze evenementen hebben wedstrijden in Nederland of vinden volledig op Nederlandse bodem plaats. Voor Nederlandse fans is er dus genoeg te doen. 

Vooral de zomer is een drukke tijd voor sportevenementen en dat is in Nederland ook niet anders. We hebben de leukste evenementen voor je op een rijtje gezet, zodat je een overzicht krijgt van wat je in de tweede helft van dit jaar kunt kijken.

Voetbal
Voetbal is de meest populaire sport in Nederland en dit jaar heeft het Nederlandse voetbalteam zich gekwalificeerd voor het Wereldkampioenschap Voetbal 2022. Een groot deel van de thuiswedstrijden zal in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam of Stadion Feyenoord in Rotterdam worden gespeeld.

Daarnaast speelt het Nederlandse team ook in de UEFA Nations League en zullen ze het, onder andere, op 25 september opnemen tegen België in de Johan Cruijff Arena. Veel bookmakers bieden al quoteringen aan voor die wedstrijd, omdat het een interessante wedstrijd moet zijn om naar te kijken.

Johan Cruijff Schaal 
Tijdens deze wedstrijd neemt de winnaar van de Eredivisie het op tegen de winnaar van de KNVB-beker. Het is de openingswedstrijd van het nieuwe voetbalseizoen en hij zal waarschijnlijk op 7 augustus 2022 plaatsvinden. Dit jaar nemen Ajax en PSV Eindhoven het tegen elkaar op.

NN Rotterdam Marathon
Deze marathon in Nederland trekt meestal zo’n 20.000 deelnemers, waaronder eersteklas atleten. Het is één van de snelste routes ter wereld dankzij het vlakke parcours en een van de best bezochte marathons. De wedstrijd begint op de Erasmusbrug en eindigt bij de Coolsingel. Miljoenen bezoekers staan langs de route om de deelnemers aan te moedigen.

Nijmeegse Vierdaagse
Een evenement dat elk jaar tijdens de derde week van juli plaatsvindt en waarbij bijna 50.000 deelnemers 30, 40 of 50 kilometer per dag lopen gedurende vier dagen. De afgelopen twee jaar werd dit evenement afgelast, maar in juli zal Nijmegen dit jaar weer druk zijn met fanatieke wandelaars.

Grachtenrace
De 35ste editie van de Grachtenrace in Amsterdam begint dit jaar op zaterdag 8 oktober. De route loopt dwars door de binnenstad van Amsterdam en meer dan honderd deelnemers zullen bijna 25 kilometer roeien om proberen op de eerste plaats te komen. 

Formule 1 
Op 4 september zal de formule 1 plaatsvinden op het historische circuit in Zandvoort. Het is een van de kortere circuits in de Formule 1, maar de snelle en uitdagende bochten gevormd door de natuurlijke duinen zorgen ervoor dat het zeker niet saai is.

Dam tot Dam Loop
Dit populaire evenement trekt elk jaar zo’n 50.000 deelnemers en is het grootste evenement waarbij 15 kilometer wordt gelopen ter wereld. De route loopt van Amsterdam tot Zaandam en zal dit jaar op 17 en 18 september plaatsvinden.

Wereldkampioenschap hockey
Het vijftiende wereldkampioenschap hockey vindt dit jaar plaats in Amstelveen in Nederland (in het Wagener Stadium) en Terrassa in Spanje. Het is de eerste keer dat het toernooi door twee landen is georganiseerd en er zullen twee poules, twee cross-overs en twee kwartfinales in Nederland worden gespeeld In totaal doen er zestien landenteams mee aan dit kampioenschap die in vier groepen van vier worden gedeeld.

Wereldkampioenschap volleybal vrouwen 
Het Wereldkampioenschap volleybal vrouwen zal in 2022 van 23 september tot en met 15 oktober plaatsvinden in Nederland en Polen. In totaal nemen er 24 landen van vijf verschillende continenten deel aan dit kampioenschap en er worden meer dan honderd wedstrijden gespeeld. De hoofdlocatie is de Gelredome in Arnhem, maar er worden ook wedstrijden gespeeld in Rotterdam en Apeldoorn.

Nederlandse teams in internationale evenementen
Nederlandse teams doen het ook heel goed internationaal. Als jij wel wat verder wilt reizen om je favoriete team aan te moedigen, kun je ook één van de volgende evenementen bezoeken.

  • Ajax in de Champions League – finale vindt plaats in Sint-Petersburg
  • EK Vrouwenvoetbal – Engeland
  • WK Baanwielrennen – 12 tot 16 oktober in Parijs

Natuurlijk zijn er nog veel meer sportevenementen, zowel nationaal als internationaal, waar je de rest van dit jaar nog van kunt genieten. Nederlandse teams zijn bijvoorbeeld aan te moedigen tijdens de Tour de France in juli en het Nederlandse vrouwenteam verdedigd hun Europese titel deze zomer tijdens het voetbalkampioenschap in Engeland. Maar als je op eigen bodem wilt blijven, zijn er zeker genoeg wedstrijden om te zien.