Tientallen ouders met kinderen waren aanwezig bij de presentatie van de plannen
Tientallen ouders met kinderen waren aanwezig bij de presentatie van de plannen Foto: MooiSonenBreugel

Doorpakken Wonen presenteert plannen voor 20 woonruimtes met zorg in Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - In april 2021 gaf de gemeenteraad toenmalig wethouder John Frenken opdracht om het plan van in totaal 45 sociale huurwoningen, met daarin 20 woonunits voor jongeren met een beperking die 12 tot 24 uur zorg nodig hebben, verder te ontwikkelen.

Redactie: Adrie Neervoort

De woningen worden gebouwd door woonstichting ‘thuis en de invulling van de 20 woonunits zal worden opgepakt door stichting Doorpakken Wonen, die zich ermee bezighoudt om (jonge) mensen met een beperking zo goed mogelijk te laten participeren in Son en Breugel als het gaat om wonen, werken, sporten en vrijetijdsbesteding.

Afgelopen week waren enkele tientallen ouders met kinderen voor wie de stichting zich inzet aanwezig bij een presentatie van de plannen. Enkele ouders waren in het gezelschap van hun zoon of dochter die mogelijk ook een woning binnen het project zou kunnen krijgen.

Het bleek tijdens de presentatie dat stichting Doorpakken Wonen niet had stilgezeten. De aanwezigen kregen een voorlopig en nog niet compleet beeld van de te bouwen woningen, en aanvullende informatie over begeleid wonen met 12 tot 24 uur zorg.

Waar nu nog basisschool De Vijverberg staat aan de Ruysdaelstraat in Son en Breugel, komen straks 45 sociale huurwoningen met 20 woonunits voor jongeren met een beperking.

Bijzondere wooncomplex
Het gebouw met woonunits van ongeveer 40 vierkante meter met een woonkamer, slaapkamer en badkamer en eventueel een balkon of terras, bestaat uit vier lagen. De woonruimtes maken deel uit van een groter geheel met gemeenschappelijke ruimtes en een ruimte waar de begeleiding voor de noodzakelijke zorg zal zijn. Voor deze zorg en begeleiding heeft de stichting de samenwerking gezocht met Fittin. Deze organisatie helpt en begeleidt wooninitiatieven zoals stichting Doorpakkers Wonen die wil gaan realiseren. “Spannend, maar vooral heel erg leuk”, noemde Ingrid van den Heuvel van Fittin het wonen in dit bijzondere wooncomplex voor jongeren.

Voor de 20 woningen zijn er al 30 inschrijvingen, volgens Maaike van Kempen van Doorpakkers Wonen. Het gaat hierbij om jongeren met een WLZ-indicatie zonder gedragsproblemen van minimaal 18 jaar en een band met Son en Breugel. De volgorde wordt bepaald door de datum waarop je bent ingeschreven als woningzoekende bij stichting Doorpakken Wonen.

De bewoner huurt straks zelf een woonruimte; daarbij zijn wonen en zorg gescheiden, maar wel aan elkaar gekoppeld. Zonder zorgvraag dus geen woonruimte, want het wonen met behulp van zorg vormt de basis voor dit initiatief.

De zeer geïnteresseerde ouders en jongeren die aanwezig waren, kregen nog geen datum te horen van oplevering van de woonruimtes, omdat nog niet bekend is wanneer begonnen kan worden met de bouw. Wel zouden de omwonenden al enthousiast zijn, hetgeen volgens Hans Spooren van Doorpakkers Wonen bleek uit gesprekken hen. De deelnemende partijen gaan met elkaar verder in de voorbereiding.

Maar het zal wel nog een tijd duren voordat de woningen er staan. Met deze mededeling werd de zeer positieve presentatie toch nog een beetje teleurstellend beëindigd voor de jongeren die al lang wachten op een speciale woonruimte.