Afbeelding

Expositie schilderijen van Henk Achten

Algemeen

Son en Breugel - Henk Achten is vooral sinds zijn pensionering actief als schilder; bij het afscheid van zijn ambtelijke loopbaan kreeg hij van zijn collega’s een fraaie schildersezel, doeken, penselen en verf.

In ‘Atelier Annelies’ aan de Vresselseweg (een van de drie schildersateliers die daar gevestigd zijn), een ruim en warm atelier, kon ook tijdens de coronaperiode op veilige afstand met kwast en kleur worden doorgewerkt, terwijl Henk ook de kritische en leerzame feedback van zijn medeschilders uit het atelier kreeg. 

“Je gaat als schilder met andere ogen kijken: de lichtinval, de details, de vele tinten groen e.d. Je raakt gefascineerd door de schilderijen van Karel Willink in Museum More te Ruurlo, door de verfijnde details in kleding, o.a. van Fong Leng, en door de sierraden van Mathilde Willink. Ook de tv-programma’s Sterren op het doek, Het geheim van de meester en Op zoek naar Rembrandt geven stof tot nadenken en schilderen”, aldus Henk Achten.

Inmiddels is er al een aardige reeks aan doeken geproduceerd. De kleuren komen op diverse materialen terecht: acrylpapier, doek, hout en ook dakleitjes; hij schildert zo’n beetje alles op alles; zogezegd ‘3D’, oftewel Dames, Dieren en Dingen (o.a. stillevens). Kwastig (= ijverig) met kleuren bezig zijn leidt tot realistisch herkenbaar werk.

De expositie wordt tijdens het kunstcafé van Ars Longa op 4 maart geopend en is tot 1 juni tijdens openingsuren van La Sonnerie te bezichtigen. De toegang is gratis

Eén van de werken van Henk Achten