Verbouwing op nieuwe locatie van ’t Krut
Verbouwing op nieuwe locatie van ’t Krut Foto: Wil Feijen

Verbouwing op nieuwe locatie van ’t Krut vordert gestaag

Algemeen

Son en Breugel - Afgelopen zaterdag was er voor investeerders en andere belangstellenden gelegenheid om een kijkje te nemen op de nieuwe locatie van brouwerij ’t Krut in de voormalige meisjesschool en brasserie. Daar bleek veel belangstelling voor te zijn.

Redactie: Marc van Beek

Veel ruimte en mooie vloeren
Bij binnenkomst valt op hoe groot het pand eigenlijk is. Dat komt natuurlijk ook omdat het nog leeg is, maar het lijkt veel groter dan toen de brasserie hier nog was. De verbouwing is nog volop gaande, maar toch krijg je al een aardig beeld van hoe het gaat worden. Dat kwam ook doordat er bij iedere ruimte een getekende impressie hing van het uiteindelijke resultaat. Een belangrijk element bij de verbouwing zijn de houten vloeren die in de oorspronkelijke meisjesschool lagen. In het brouwerijgedeelte is een betonnen vloer gestort, maar de houten vloer die hier lag zal worden hergebruikt in een ander gedeelte, wat een gezellige, warme uitstraling geeft.

Terrassen
Het terras aan de kant van de Groote Beek blijft zoals het is, maar aan de voortuinkant van het voormalige klooster komt ook een terras. Dat terras heeft meer zon, terwijl het Groote Beek-terras juist prettig is door de schaduw van de bomen die er staan. Bovendien kan dat terras verhuurd worden voor een bijeenkomst of feest en blijft het andere terras dan toch beschikbaar voor andere bezoekers.

Brouwinstallatie
Het was de bedoeling om een nieuwe brouwinstallatie te kopen in China of Israël, met een levertijd van ongeveer 3 maanden inclusief transport. De kosten van dit transport, die toch al hoog waren, zouden nog wel eens verder kunnen stijgen door de onrust in het Midden-Oosten en de Rode Zee. Maar er diende zich een alternatief aan. Terwijl alle voors en tegens op een rij werden gezet kwam Allard Pos via een contactpersoon in aanraking met een brouwer in Tilburg, die binnenkort met pensioen gaat. Zijn brouwinstallatie stond te koop.

Maar er diende zich een alternatief aan

Er is inmiddels overeenstemming bereikt over een optie tot koop, wat betekent dat de brouwerij een paar maanden eerder dan voorzien zal kunnen worden ingericht en met een ruimere capaciteit. Er is dus ruimte voor groei en de mogelijkheid om te brouwen voor derden en plaatselijke hobbybrouwers. Bij goed onderhoud kan een brouwinstallatie lang meegaan; de ketels onbeperkt, de leidingen en pompen moeten wel na verloop van tijd worden vervangen. Het kopen van een gebruikte installatie sluit ook goed aan bij de duurzaamheidsdoelstelling van ’t Krut.

Krutfunding
De financiering is wel nog een punt van aandacht. Doordat de installatie waarschijnlijk door deze buitenkans en in verband met duurzaamheid 3 maanden eerder wordt gekocht en geleverd, moet hiervoor ook eerder kapitaal beschikbaar zijn. De ‘krutfunding’ loopt goed, zit op dit moment op 66%, maar is nog niet afgerond. Het open huis van afgelopen zaterdag was daarom ook bedoeld om nieuwe investeerders aan te trekken en de huidige investeerders te laten zien wat er in de praktijk gebeurt, buiten hetgeen dat ze al op de socials hebben gezien. Het vertrouwen dat dit project een succes wordt is groot en veel bezoekers van afgelopen zaterdag lieten Allard weten dat ze blij zijn dat de horecafunctie op deze locatie behouden blijft. De opening op de nieuwe locatie van ’t Krut is midden april, begin mei gepland. Eind maart zal de huidige locatie sluiten.

Verbouwing op nieuwe locatie van ’t Krut
Verbouwing op nieuwe locatie van ’t Krut
Verbouwing op nieuwe locatie van ’t Krut
Verbouwing op nieuwe locatie van ’t Krut
Verbouwing op nieuwe locatie van ’t Krut
Verbouwing op nieuwe locatie van ’t Krut