Afbeelding

Peter en Jeanne Verstappen "Liefde op het eerste gezicht".

Human Interest

50 jaar getrouwd, het geheim van hun huwelijk

Jeanne (71 jaar): "We hebben elkaar ontmoet op 4 maart 1962 tijdens het Carnaval in toenmalige Café Restaurant de Gouden Leeuw in Son. Het was liefde op het eerste gezicht". Lachend verteld ze: "Peter was blijkbaar zo hoteldebotel, dat hij de laatste bus vergat en midden in de nacht helemaal te voet terug moest lopen naar Vlokhoven". Peter (72) vult haar aan: " Ik ben geboren en getogen in Vlokhoven.
Mijn ouders hadden daar een Cafetaria. Er was op Vlokhoven weinig te beleven dus gingen we vaak op stap in Son".
Desgevraagd vervolgt Jeanne: "Ik ben een Breugelse. De Genovevastraat was en is mijn thuisbasis. Mijn moeder had hier een kruidenierszaak. De winkel van Betje van Riel. Ik heb haar van jongs af aan geholpen en bracht de boodschappen op de fiets zelfs bij de mensen thuis'. Jeanne vervolgt het verhaal: "Na vier jaar verkering zijn we voor de wet getrouwd en eind 1966 werd ons huwelijk ingezegend in de st. Genovevakerk. We wonen nu al 40 jaar in de Genovevastraat. We zijn trots op onze twee kinderen Patric en Ester en zijn Opa en Oma van 4 lieve kleinkinderen in de leeftijd tussen de 16 en 10 jaar."
Ze beschrijven hun leven, dat onderhand een halve eeuw bestrijkt en we uiteraard niet in dit korte artikeltje kwijt kunnen.
Wat is zo bijzonder aan Jeanne?

Zonder lang na te hoeven denken zegt Peter: " Ze is liefdevol, cijfert zichzelf weg, staat altijd (te veel) voor anderen klaar, inlevend, gewoon een prachtmens. We doen veel samen, maar als ze kleren gaat kopen kan ze me beter thuis laten". Uiteraard vraag ik hetzelfde aan Jeanne. Ook zij hoeft niet lang na te denken: "Peter is een lieve man, behulpzaam, staat altijd voor anderen klaar. Hij is een echte 'doe het zelver', vraagt nooit hulp aan anderen, maar als je ouder wordt heb je dat toch echt nodig".
Wat is het geheim van jullie huwelijk?
Jeanne: " Elkaar vrij laten, respect hebben voor elkaar". "Elkaar niet claimen", vult Peter aan. "Elke relatie heeft zijn 'ups en downs', maar als er wat is, moet je het gewoon bespreekbaar maken en je inleven in de gevoeligheden van de ander. Dan begrijp je elkaar beter".

Donderdag is er eerst een mis voor dit Gouden bruidspaar en daarnaast een feest in de Vresselsehut.
Bij het weggaan zie ik een grijze Peugeot Partner op de oprit staan staan. De gedachte schiet terloops door mijn hoofd, dat het woord "Partner", bij deze lieve mensen past.