(vlnr)Hester Verhoeven, Carola Allon, Kim Rijkers, Joyce de Visser, Nel Roelofsen, Jolanda van Zantvoort  - Corinne Luijten
(vlnr)Hester Verhoeven, Carola Allon, Kim Rijkers, Joyce de Visser, Nel Roelofsen, Jolanda van Zantvoort - Corinne Luijten Foto: Wil Feijen

Huisarts kan niet meer zonder praktijkondersteuner

Human Interest

Medisch Centrum de Linden bestaat uit 4 huisartsenpraktijken en is gevestigd aan het 17 Septemberplein in Son met een dependance in de van Gentlaan te Breugel. Het Medisch Centrum heeft een verzorgingsgebied van ca. 16.000 mensen. Sinds het ontstaan van dit lokale Gezondheidsentrum in 2005, hebben diverse ontwikkelingen in de huisartsenzorg plaatsgevonden. Met name op het gebied van chronische zorg, geestelijke zorg en de zorg voor de oudere kwetsbare patiënt hebben grote veranderingen plaats gevonden. De praktijkondersteuners van Medisch Centrum de Linden dragen daar hun steentje aan bij.

Door: Arjen Strik

Reden voor de MooiSon&BreugelKrant om eens met ze in gesprek te gaan en duidelijkheid te krijgen over het hoe en waarom van deze functie. We zitten om tafel met Hester van Traa (GGZ), Joyce de Visser (GGZ), Carola Allon (chronische zorg / ouderenzorg ) en Kim Rijkers (chronische zorg).
Waarom een praktijkondersteuner?
De dames vullen elkaar aan: "De huisartsenzorg in Nederland is sterk in beweging. "Met het steeds ouder worden van de bevolking, een verandering in het zorgstelsel, een toename van complexe zorg, zowel lichamelijk als geestelijk is het nodig de zorg anders te organiseren. Om de zorg zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de behoefte van de patiënt , is de functie van praktijkondersteuner (POH) in het leven geroepen. De praktijkondersteuner biedt ondersteuning aan de huisarts, maar veel belangrijker nog is de ondersteuning aan de patiënt.
Wat doet een praktijkondersteuner precies?
De praktijkondersteuners houden zich bezig met de zorg voor chronisch zieken, te denken valt aan de zorg rondom Diabetes, Astma, COPD en Hart- en Vaatziekten. Ook de zorg voor de kwetsbare ouderen wordt door de praktijkondersteuner begeleid. Doordat mensen steeds langer thuis wonen , is méér en andere zorg nodig. Deze zorg is erg complex en door de inzet van de praktijkondersteuner kan deze beter geregisseerd worden. De praktijkondersteuner GGZ , als voorbeeld, begeleidt, ondersteunt en behandelt indien mogelijk psychische en psychosociale klachten. Denk hierbij aan depressie, angst, rouw, (over)spanningsklachten. Hierdoor kan er laagdrempelig hulp geboden worden in de vertrouwde omgeving van de eigen huisartsenpraktijk.
De praktijkondersteuner werkt volgens de richtlijnen van de NHG (Nederlands Huisasrten Genootschap) naast de huisarts. De samenwerking met de huisarts is intensief omdat deze te allen tijde eindverantwoordelijk is voor de geboden zorg.
De POH heeft regelmatig contact met de patiënt . Ze begeleidt het ziekteproces, geeft voorlichting en ondersteunt de patiënt waar nodig. Doordat er meer tijd wordt gereserveerd bij de praktijkondersteuner, is het mogelijk om meer aandacht te hebben voor de persoonijke problematiek en leefomstandigheden.
Voor de huisarts is het fijn dat de POH wat taken overneemt. en ervaren deze verdeling van zorg over het algemeen als prettig. Patiënten vertellen dat ook, omdat we ze nu de aandacht en zorg kunnen geven die ze nodig hebben.
Goedkoper en dichtbij
Enthousiast vervolgen ze hun verhaal:"We hebben een achtergrond als verpleegkundige, doktersassistente of SPH. We hebben allemaal de tweejarige HBO-opleiding voor praktijkondersteuning gevolgd.
Naar een POH gaan heeft een aantal voordelen: Door de ontwikkelingen in de gezondheidszorg werken we volgens een aantal zorgprogramma's waarbij de samenwerking met diverse hulpverleners in de regio goed is geregeld. Hierdoor kunnen we snel doorverwijzen en is snel overleg mogelijk. De zorg wordt hierdoor goedkoper en efficiënter. De lage drempel naar de POH zorgt voor een grotere patiënttevredenheid.

"Kortom naast de patiënt kan de huisarts ook niet meer zonder Praktijkondersteuner."