Mira (links) en Janne in de buitenklas voor De Harlekijn
Mira (links) en Janne in de buitenklas voor De Harlekijn Foto: Wil Feijen

Gezocht en gevonden: wereldverbeteraars met een goed idee

Human Interest

Son en Breugel - Basisschool De Harlekijn is één van de 35 basisscholen, vallend onder bestuur van SKPO - Stichting Katholiek en Protestants Onderwijs - die staan voor leren met lef! Lef om nieuwsgierig te zijn, fouten durven te maken en met een open blik naar de ander en de wereld te kijken. Maar wat betekent het om een wereldburger te zijn?
Omdat gelijkwaardigheid, verbinding met elkaar en samen verantwoordelijk zijn belangrijke pijlers zijn, heeft de SKPO het fonds ‘Wereld met lef, powered by SKPO’ bedacht. Leerlingen worden uitgedaagd een plan in te sturen hoe de wereld om hen heen een stukje mooier en fijner kan worden. En wie weet kiest de jury het idee wel uit om het tot werkelijkheid te laten worden.

Redactie: Patricia van Baak
Foto: Wil Feijen

De Buitenklas
De plusklassen 3-4-7 (nu 4-5-8) van De Harlekijn, onder leiding van juf Caroline, zaten en zitten vol met mooie ideeën en voelden zich uitgedaagd om een verbeterplan op te stellen. Zij begonnen enthousiast met brainstormen, en nu, een jaar later, vertelt de ‘werkgroep contact met de krant’, bestaande uit Mira, Vlinder en Janne, vol trots dat hun idee daadwerkelijk tot uitvoering gebracht mocht worden. Mira: “Eerst lag er een grasveldje voor onze school. Daar deden we niet veel mee, soms een potje voetballen.” Janne vult aan: “Wij willen buiten leren, dicht bij de natuur, én dichter bij onze buren.” De buren zijn de omwonenden, maar ook de leerlingen van de Emiliusschool.
Juf Caroline vertelt dat De Harlekijn haar identiteit van duurzame groene school - er is al geruime tijd een moestuin en de school heeft zonnepanelen - naarbuiten toe wil uitdragen. En zo is het idee van de Buitenklas ontstaan.

Proces in beeld
Bij binnenkomst in de hal van De Harlekijn is op een prikbord het gehele proces in beeld te bewonderen. Er zijn plattegrondtekeningen, gemaakt door leerlingen uit groep 3-4: veel bomen, veel schaduw, er is een schoolbord, en een bank met, heel praktisch, ruimte om je tas onder te leggen, parkeerbollen als stoelen om op te zitten. Juf Caroline en de kinderen hielden elkaar scherp: welk materiaal is weerbestendig en heeft de stijl die we willen uitdragen? Hoe kunnen we de buren, of de mensen die langs komen wandelen of fietsen, laten meegenieten van de buitenlessen?
Dus kwam er een mooie picknicktafel om aan te zitten, zodat eenieder deelgenoot kan zijn. Er is overleg geweest met de Emiliusschool waar aan gedacht moet worden, willen ook zij zich welkom voelen in de Buitenklas. En ja, er sneuvelen in een proces ook ideeën, jammer genoeg; zo heeft de buitenkeuken het niet gehaald.

“Het is van idee tot écht iets geworden”
En dan is het zover: begin mei 2022 wordt het plan van aanpak, ondersteund door een mindmap én een promotiefilmpje, opgestuurd. Janne: “Het filmpje moest heel erg vaak opnieuw opgenomen worden. Er gebeurde steeds wel weer iets waardoor we niet tevreden waren.” En dan is het in spanning afwachten. Mira, Janne en Vlinder stralen als ze eraan terugdenken: “Wat waren wij superblij toen mensen van de jury kwamen vertellen dat we ons idee uit mochten voeren. We hebben daarvoor een bedrag van € 7.950,- gekregen.”

Een jaar later: de Buitenklas is bijna een feit, een aantal plantjes inmiddels aangegroeid, en de parkeerbollen, schoolbord, bank en picknicktafel al bruikbaar. Er wordt nagedacht over de officiële opening. Werkgroepjes zijn actief bezig. De posters zijn bijna af, op datum en tijd na. Tijdens de opening zal ook de echte naam onthuld worden. Juf Caroline vertelt zichtbaar trots: “Het is echt een gezamenlijk project geworden. Zo mooi hoe groep 3-4 meegenomen werd door groep 7. Een voorbeeld van verbinding.” Wat is nog belangrijk om te vermelden namens de werkgroep krant? Janne: “Het is van idee tot écht iets geworden. We hebben rekening gehouden met het milieu, veel groen en planten.” Mira: “Kom gerust eens kijken. Iedereen is welkom.”
Dan heeft de correspondent nog een kritische vraag: “En als er ’s avonds jongeren komen hangen op de bollen en zij ruimen hun troep niet op?” Mira is daar niet bang voor: “Er komt een bord met regels.”
En zo wordt de wereld écht weer een stukje mooier en fijner.