De Woningen aan de Molenstraat waar het beschermd wonen project ook gebruik van maakt
De Woningen aan de Molenstraat waar het beschermd wonen project ook gebruik van maakt Foto: Wil Feijen

Gemeente wil dat dit project doorgang kan blijven vinden.

Politiek

Son en Breugel - Naar aanleiding van het artikel "Schaart Frenken zich nog wel achter het concept van het beschermd wonen project" op pagina 3 in deze uitgave, vroegen we de wethouder om een reactie.

Hieronder de reactie van wethouder Frenken :
Met invoering van de Wmo ( Wet maatschappelijke ondersteuning) zijn
gemeenten er verantwoordelijk voor dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en daarmee in hun eigen omgeving kunnen participeren.
Dit kan in vorm van een woningaanpassing tot het bieden van begeleiding en dagbesteding of bijvoorbeeld de ondersteuning van mantelzorg.

Jongeren te ondersteunen
In 2015 hebben we in Son en Breugel samen gekeken of er een voldoende aanbod is voor de diverse doelgroepen. Met name voor de doelgroep jongeren die graag zelfstandig willen wonen maar daarbij ondersteuning nodig hebben was onvoldoende mogelijk. Hierop is het initiatief van de stichting " Doorpakken wonen" ontstaan. Zij hebben i.s.m. de woningcoöperatie Thuis het mogelijk gemaakt dat in de Heistraat en Molenstraat woningen beschikbaar kwamen en de samenwerking gezocht met het Regionaal Autisme Centrum (RAC) om de jongeren te ondersteunen.

De indicering van de jongeren wordt gedaan door ons CMD, de inzet van de zorgaanbieder wordt geregeld en betaald door Eindhoven. Eindhoven ontvangt van het rijk het geld voor beschermd wonen voor 15 gemeenten en heeft de taak dit voor deze gemeenten te regelen. Eindhoven heeft daarbij gekozen voor bestuurlijk aanbesteden met daarbij budgetplafonds en reële prijzen gebaseerd op de kosten van zorgaanbieders en benchmarking (er is vooraf geen taakstelling gegeven over de te bereiken korting).
We hebben ambtelijk en bestuurlijk diverse gesprekken gevoerd met oa Eindhoven en het RAC. Als eerste om duidelijkheid te krijgen over de tegenstrijdige informatie die we kregen van Eindhoven en van het RAC, vervolgens over de gevolgen van de keuzes die Eindhoven maakt op het gebied van beschermd wonen voor onze inwoners. Eindhoven heeft aangegeven haar wettelijke verplichtingen na te komen, ongeacht haar tekorten.

Eindhoven heeft ons gegarandeerd dat alle door ons CMD geïndiceerde jongeren de zorg ontvangen die nodig is en dat de jongeren daarbij de keuze hebben uit verschillende gecontracteerde aanbieders. Ook krijgen de zorgaanbieders gewoon betaald voor de cliënten die in behandeling zijn. Echter elke aanbieder heeft wel een budgetplafond. Geen nieuw contract, bereikt budgetplafond bij herindicering, of ontevredenheid cliënt/casusregisseur CMD kan leiden tot een andere aanbieder.

Achter de schermen
Bij het project aan de Heistraat en Molenstraat is door de stichting Doorpakken wonen gekozen om afspraken te maken met 1 zorgaanbieder, het RAC, namens de bewoners, voor een langere periode dan de indicatie geldig is.

Deze afspraken knellen met de keuzevrijheid van cliënten en de scheiding van wonen en zorg zoals in de Wmo is geregeld, maar ook met de aanbestedingsregels.

Wij snappen dat in het kader van efficiëntie en continuïteit het wenselijk is om met 1 zorgaanbieder voor meerdere cliënten te werken. Helaas is dit wettelijk gezien lastig. Wat we wel kunnen doen en waar we ons hard voor gaan maken is het RAC aanspreken op hun afspraken met de stichting Doorpakken Wonen en Thuis. Dat betekent wellicht dat ze in andere gemeenten cliënten moeten afwijzen om ruimte binnen het budgetplafond te houden om de herindicaties van Molenstraat en Heistraat op te vangen. Als er om wat voor reden dan ook (kan ook de keuze zijn van een individuele cliënt) een tweede zorgaanbieder actief wordt aan de Heistraat of Molenstraat dan gaan we gelijk het gesprek aan over samenwerking. Daarnaast zijn we achter de schermen al aan het kijken hoe we samen met onze welzijnspartners in kunnen zetten op bv een gezamenlijke eettafel.

Toekomst
In de toekomst krijgen wij als gemeente zelf het budget voor beschermd wonen in handen. We weten nog niet hoeveel we krijgen, maar we verwachten dat dit in ieder geval nooit meer zal zijn, dan we nu via Eindhoven aan zorg ontvangen. Hoe we dat budget gaan inzetten, als gemeente zelfstandig of in een samenwerkingsverband kunnen we nu nog niet zeggen. Tot die tijd is met de raad afgesproken er bij Eindhoven en het RAC nadrukkelijk op te sturen dat dit project doorgang kan blijven vinden.