Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 54bdfd
Foto: Wil Feijen

Verwerken oude kunstgrasvelden leidt tot geheimzinnigheid

  Politiek

Son en Breugel - Op sportpark Schuttersheide worden in januari drie kunstgrasvelden vervangen. Hiermee kan voetbalclub SBC straks weer spelen op drie geheel vernieuwde kunstgrasvelden. Het project zal in drie fases worden uitgevoerd, zodat SBC zo min mogelijk hinder ondervindt van de werkzaamheden en het spel kan doorgaan.

Door: Adrie Neervoort

De kunstgrasvelden die nu worden vervangen zijn in 2007 nieuw aangelegd door Ceelen Sport Constructie (CSC Sport). Dit is ook het bedrijf dat de oude grasvelden gaat vervangen. Gemiddeld heeft een kunstgrasveld een levensduur van 10 tot 12 jaar. De velden zijn met 12 jaar dus echt aan vervanging toe.

De planning was de velden al in november 2018 te vervangen.Echter door het terugtrekken van een beoogde leverancier van de kunstgrasmatten, en onduidelijkheid over de verwerking ervan hebben geleid tot een vertraging.
Voor de gemeente was het financieel aantrekkelijk om het vervangen van de kunstgrasvelden in de boekhouding van 2018 te krijgen. Daarom werd de aanbesteding versneld,en is de uitvoering al op 20 december jl. van start gegaan.

Verwerking oude kunstgrasmatten
Bij de aanbesteding vormden, behalve de kwaliteit en de kosten van het nieuwe veld, ook de verwerking van de oude kunstgrasmatten een belangrijk onderdeel. Wethouder Frenken, gaf in een eerder interview in onze krant aan, dat de verwerking een belangrijk element bij de keuze van aanbesteding zou zijn.
Het is momenteel echter onduidelijk waar de oude matten zullen worden verwerkt. De huidige verwerker van oude kunststofgrasmatten in Nederland, het bedrijf Vink, heeft de deuren gesloten in verband met het grote aanbod. Vink geeft aan dat zij de oude matten afkomstig van sportpark Schuttersheide niet zullen aannemen. Wel geeft het bedrijf aan, dat ook andere bedrijven in Nederland op dit moment bezig zijn om kunststofgrasmatten te kunnen gaan verwerken.

Directeur Theo Ceelen, van Ceelen Sport Constructie, zegt desgevraagd dat de oude matten duurzaam zullen worden verwerkt. "Dit staat ook in de overeenkomst en daar mag de gemeente ons aan houden." Volgens Ceelen gaat zijn bedrijf samen met enkele partners een eigen productielijn voor het verwerken van kunstgras opzetten. Binnen twee weken zou daar meer duidelijkheid over zijn. Tevens laat hij weten dat de nieuwe kunstgrasmatten besteld zijn, maar dat de bestelling door de feestdagen wat vertraging op heeft gelopen.

Geheimhouding
Verantwoordelijke wethouder John Frenken, zegt te weten waar de oude matten naar toe gaan, maar zegt daarbij niets over de constructie waar Ceelen het over heeft. Wel geeft hij aan dat door juridische afspraken en functionele geheimhouding hij hierover niets kan zeggen.
Deze geheimhouding is vreemd maar feitelijk niet onjuist, omdat de wethouder verantwoordelijk is voor het juist verwerken van de oude matten. Omdat de matten bij het afvoeren vallen onder afvalstoffen, moet de gemeente rekening houden met de eisen en regels van de afvalstoffenwetgeving, in dit geval dus de wet Milieubeheer. De gemeente heeft hierin een verantwoordelijkheid als het om het afvoeren van de oude kunstgrasmatten gaat.
Zoals gezegd heeft de gemeente in de aanbesteding staan dat Ceelen Sport Constructie (CSC Sport), de oude kunstgras-toplaag afvoert naar een erkende verwerker.

Pas als de erkende verwerker het afvalproduct accepteert volgens de beschreven procedures, is de gemeente vanaf dat moment gevrijwaard van het afval en de verdere verplichtingen daarbij.
Belangrijk is daarbij dan wel dat de documenten en de registratie van de hoeveelheden afval correct zijn, deze controle kan plaatsvinden naar aanleiding van zogenaamde stortbonnen die de verwerker uitschrijft.

Het vervangen van de kunstgrasvelden kost de gemeente Son en Breugel in totaal meer dan een miljoen euro. Ook zal er bijna gelijktijdig de huidige verlichting op Sportpark Schuttersheide worden vervangen door led verlichting, deze kosten 80.000 euro zullen ook door de gemeente worden betaald.

Vervangen van de kunstgrasvelden en de led verlichting zijn twee op zichzelf staande projecten. Waar het gaat om een logische vervanging door slijtage bij de velden,gaat het om een noodzakelijke vervanging van de huidige lampen door led verlichting door te behalen doelstellingen als het gaat om duurzaamheid.

Wethouder Frenken vertelde in een eerder interview met onze krant in november 2018 zich bewust te zijn van de verantwoordelijkheid die de gemeente Son en Breugel heeft voor het goed verwerken van de oude kunstgrasmatten. "Daarom zal de focus bij de aanbesteding voor een groot gedeelte liggen bij de verwerking van de oude grasmatten".


Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>