Nieuwbouwplan Houtens
Nieuwbouwplan Houtens Foto: Ingezonden

Beslissing nieuwbouw 14 woningen Houtens doorgeschoven

Politiek

Son en Breugel - “Ook in deze regio zijn er op dit moment 30.000 mensen die een dak boven hun hoofd zoeken”, zo merkte wethouder Jelle de Jong op tijdens het debat over het wijzigen van het bestaande bestemmingsplan naar een nieuw en aangepast bestemmingsplan, waardoor er 14 woningen kunnen worden gebouwd aan Houtens in Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort

De raadsleden bestreden deze uitspraak niet, maar zoals Martien Merks van de VVD opmerkte, betekent dat niet dat je daarom moet gaan bouwen ten koste van alles. Het was duidelijk dat de raadsleden die op de bewuste locatie waren gaan kijken tijdens een zogenaamde schouw en daarbij toelichting kregen van de omwonenden, nu een andere mening hadden dan eerder. Want zij hadden namelijk in 2020 al ingestemd met de bouw van de 14 woningen en daardoor de projectontwikkelaar opdracht gegeven om een plan voor het bouwen van deze woningen te gaan maken.

Betrouwbaar
Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) was dan ook heel duidelijk: “Door nu ineens nee te zeggen tegen het bouwen van de 14 woningen, ben je straks als gemeente voor andere partijen die ook willen gaan bouwen geen betrouwbare partner meer. Want wat betekent dan nog een ja van de gemeente”, vroeg hij zich af.

Op de vraag aan zijn collega Marianne van de Putte (VoorU!), waarom zij nu toch andere inzichten had gekregen op een plan dat zij eerder in 2020 had goedgekeurd, was haar antwoord: “Wij hebben nu gesproken met bewoners van Houtens en zijn ter plekke gaan kijken, en toen gingen onze ogen open dat 14 woningen bouwen eigenlijk niet kan, wat verkeersveiligheid betreft.” Het advies van Joris Van Dam was dan ook om in het vervolg twee jaar eerder te gaan kijken. “Als we dit met de hele raad zouden doen, neen we willen toch geen 14 woningen maar 7 woningen, dat kan echt niet. Dan is er straks geen ontwikkelaar meer die in Son en Breugel wil gaan bouwen.”

Hiermee werd eigenlijk de oorzaak van de twijfel benoemd. Burgerparticipatie, ofwel het erbij betrekken van omwonenden, in dit geval bij het bouwen op zogenaamde inbreidingslocaties, wordt regelmatig niet of te laat toegepast in de gemeente Son en Breugel. Hierdoor was er nu ook onduidelijkheid bij de raadsleden en twijfel, want waren zij wel goed geïnformeerd. In het debat werden zelfs de metingen en de resultaten als het ging om geluid en verkeer in twijfel genomen. 

Details
Volgens wethouder De Jong kon het aantal woningen niet meer worden gewijzigd; die opdracht had de ontwikkelaar nou eenmaal meegekregen, en de raad had die ook opgesteld. Wel beloofde hij dat er gekeken kon worden naar de details van het plan, zoals parkeerplaatsen, infrastructuur en groen, want daar waren nog aanpassingen in mogelijk, volgens de wethouder.

Uiteindelijk kon de voorzitter van de oordeelvormende vergadering niet anders concluderen dat het besluit over het nieuwe bestemmingplan genomen zou moeten worden in de eerstvolgende raadvergadering. En dus kwam er geen duidelijkheid, en ook geen akkoord op het gewijzigde bestemmingsplan. 

Benieuwd
Tijdens de vergadering was de publieke tribune goed gevuld met voornamelijk mensen die op Houtens wonen; zij lieten voor aanvang van de vergadering hun buurtgenoot Rob Smeets namens alle bewoners inspreken en zelfs een alternatief plan indienen voor niet 14 maar 7 betaalbare koopwoningen in de vorm van een langgevelboerderij, net zoals de kavels 7,9 en 13. Na afloop liet ook Rob Smeets weten teleurgesteld te zijn: ”Het is spijtig dat de gemeenteraad nu zelf toegeeft dat zij twee jaar eerder de bewoners van Houtens erbij had moeten betrekken. Wij werden er pas bij betrokken toen de plannen definitief waren en de gemeenteraad niet meer terug kon.”

Smeets geeft aan dat de huidige bewoners van Houtens benieuwd zijn hoe de belofte van de wethouder straks zichtbaar zal zijn in het plan, en natuurlijk wat de raad dan uiteindelijk zal besluiten. “Pas daarna bezinnen we ons als bewoners van Houtens wat onze verdere stappen zijn. Daar willen we vooralsnog niet op vooruitlopen”, aldus Smeets.