Afbeelding

HOi- Huis: al 10 jaar de schakel in de gemeenschap van Son en Breugel!

Verenigingen

Op 1 juli vierde het HOi- huis zijn 10-jarig bestaan. Voor deze gelegenheid is een prieeltje aangekocht en gerestaureerd om dit als dank aan het dorp terug te geven.


Door: Henriette van Berkel

Op 1 juli werdt op het terrein van het HOi-huis aan de Taylorstraat het prieeltje onthuld in bijzijn van de leden en sponsoren. Een tijdelijke locatie totdat de gemeente een vergunning heeft verleend voor de definitieve plek. Het in België gekochte prieeltje is door de leden volledig gerestaureerd en zij kijken ernaar uit om het op een centrale plek in het dorp te mogen plaatsen. Het kan een ontmoetingsplek worden, van en voor de gemeenschap. Ook wordt op die dag een overzichtstentoonstelling geopend over de geschiedenis van het HOi-huis.

Wat en voor wie is het HOi-huis?
10 Jaar geleden namen Matty van de Ven en Koos Westhoff het initiatief om een ontmoetingscentrum voor actieve senioren op te richten. Een plek waar mensen hun diverse hobby's samen met anderen konden uitoefenen, van klussen tot tekenen of werken met textiel. Alles is mogelijk. Al snel bleek dat er veel animo was en groeide het aantal leden snel, inmiddels zijn er ruim 330 mensen meer of minder actief. Sommigen zijn er dagelijks te vinden, anderen wekelijks. In de afgelopen 10 jaar zijn er vele werkstukken binnen het dorp zichtbaar geplaatst, een overzicht hiervan is terug te vinden in de tentoonstelling.
Een maand na de oprichting meldde John Hermes zich aan, en hij werd vanaf dat moment spontaan beheerder. Een goede reden om met hem te praten over alles wat hier gebeurt.

John Hermes: " We zijn in al die jaren enorm gegroeid en gezien de reacties van dorpsbewoners, leden en de omwonenden hebben we ons bestaansrecht absoluut bewezen. Vroeger was dit terrein een opslagplaats met roest en buizen. Nu ligt er een mooi grasveld en twee perfect onderhouden gebouwen waar vrijwilligers met enthousiasme aan de slag zijn. Mijn taak is niet alleen het beheer van het HOi-huis, maar ook moet ik ervoor zorgen dat de vrijwilligers niet worden overbelast. Want "nee" zeggen doen de meesten niet zo snel als hen wordt gevraagd om het een en ander te maken of op te knappen.
We hanteren een minimumleeftijd van 50 jaar, maar we sturen niemand weg die jonger is en hier graag aan de slag wil. Zelfs huisartsen sturen mensen naar ons door, als ze denken dat hier actief bezig zijn voor een cliënt een goede remedie is.

We zijn dankbaar voor de vele ondernemers die betrokken zijn bij het HOi-huis en die ons hetzij financieel, hetzij met materialen steunen. De leden betalen 40 euro per jaar, daarnaast hebben we subsidie van de gemeente. En als we op het eind van het jaar de begroting niet sluitend krijgen, mogen we aankloppen bij een vaste sponsor. En als we eens een feestavond organiseren, die natuurlijk niet teveel mag kosten, kan ik altijd aankloppen bij de lokale ondernemers".

Als ik John vraag naar de grootste successen van de afgelopen 10 jaar, krijg ik een verrassend antwoord: " Persoonlijk is voor mij het succes dat je voor mensen het verschil kunt maken, door soms alleen maar te luisteren. Dat is voor mij de brandstof! Iemand die zichtbaar uit een dal klimt, alleen door hier bezig te zijn, dat is geweldig. Dan ga ik fluitend naar huis. Dankzij Michel, mijn assistent met gouden handjes, kan ik me nu ook meer met de mensen zelf bezig houden en daar geniet ik van."
De toekomst van het HOi-huis ziet er goed uit, dankzij het enthousiasme van alle vrijwilligers. Er zijn nog enkele dagdelen beschikbaar voor groepen van minimaal 3 tot 4 personen die hier hun hobby willen uitoefenen en gebruik willen maken van de faciliteiten.
Wij feliciteren alle leden en bestuurders van harte met dit jubileum en wensen hen nog vele, werkzame en creatieve jaren toe.