Jongerenwerk LEVgroep
Jongerenwerk LEVgroep Foto: Wil Feijen

Wisselingen personeel bij Jongerenwerk LEVgroep

Verenigingen

Binnen het jongerenwerk in Son en Breugel vinden er personele veranderingen plaats. Zo gaat het vertrouwde gezicht Marieke Schoenmakers met zwangerschapsverlof en is tot januari 2018 afwezig. Rasta-boy Wilco van den Berg heeft ontslag genomen en vertrekt met een camper voor een avontuur de wijde wereld in en als zijn vervanger verwelkomen we Ali Al Zubaidi, die per 1 april gestart is als jongerenwerker en straks nog aan het woord komt.

Door: Arjen Strik
Foto's Wil Feijen

Een aantal taken van Marieke worden overgenomen door collega's van de LEVgroep. Zo wordt het project voor jonge Mantelzorgers tijdelijk overgenomen door Ellen van Gils, zij is Mantelzorg Consulente en Sophie de Kok, oproepkracht, neemt 1 à 2 avonden de inloop/meidenactiviteiten over. Ali Al Zubaidi doet de resterende activiteiten, waaronder de sportmiddag, coördinatie MatchMentor, netwerkcontacten zoals met de scholen en verenigingen. Hiermee is de continuïteit van het jongerenwerk tot het einde van het jaar gewaarborgd.

We focussen ons even op nieuwkomer Ali. Op de achterkant van zijn shirt staat "Jongerenwerker", daar kan dus geen misverstand over bestaan. Hij heeft er duidelijk zin in. Hij is 26 jaar en woonachtig in Nijmegen. "Ik had daar jaren gewerkt als jongerenwerker in Wijchen en Druten. Ik had behoefte aan een nieuwe uitdaging en urenuitbreiding. Ik zie hier veel mogelijkheden. Ik ga me inzetten om de jongeren meer zichtbaar te maken. Zelf ben ik een echte sporter en ga proberen het jongerenwerk via sportieve activiteiten meer in de 'picture' te krijgen."

Marieke vult hem aan. "Het jongerenwerk richt zich met name op de kwetsbare groepen. De jeugd heeft de toekomst, maar het valt niet mee als puber jezelf te vinden, er komt zoveel op je af. Psycho-sociale en gedragsproblemen, pesten onzekerheid en problemen thuis, om er maar eens een paar te noemen." Ze vullen elkaar aan. "Jongerenwerkers kennen de kinderen en jongeren, de ouders en de scholen en weten aan te sluiten bij de leefwereld van de jeugd. De kracht van het jongerenwerk is dat de professionals in staat zijn om kwetsbare jongeren te bereiken en langdurige relaties met hen aan te gaan. Het is voor ons werk lastig dat we geen middelbaar onderwijs hebben in onze gemeente. Jongeren gaan o.a. naar Eindhoven en die zijn we dan kwijt, maar de problemen blijven bestaan. We richten ons nu dan ook meer op de wat jongere jeugd, de bovenbouw zoals groep 8. We hebben activiteiten waar we de jeugd voorbereiden op de middelbare school, het project MOVE. Je moet denken aan het vergroten van weerbaarheid, maar zelf boeken kaften komt ook aan de orde. We hebben voor de jeugd activiteiten in ons Jongerencentrum Chill Out en merken dat we daarmee goede relaties opbouwen. We kijken ook of ze geholpen zijn bij de inzet van een MatchMentor, als steuntje in de rug." Ze sluiten af met: "Jongerenwerkers spreken de taal van kinderen en jongeren in Son & Breugel, stimuleren hun persoonlijke én sociale ontwikkeling, behartigen hun belangen en geven grenzen aan. Jongerenwerk is daarmee een instrument om de kwetsbare jeugd de kans te geven op te groeien tot betrokken, actieve en zelfstandige volwassenen."

Jongerencentrum Chill Out (in Braecklant)
Amerikalaan 2 (ingang aan de Afrikalaan)
Son
Telefoonnummer: 06-48198161 of kantoor LEVgroep: 0499-475361
Openingstijden avondinloop: dinsdag 19:00-21:00 uur (voor10+)
donderdag van 18:00 tot 20:00 uur (meiden 12+) en 20:00 tot 22:00 uur (jongeren 15+)
Doelgroep: jongeren 10-21 jaar