Ronald Brekelmans (links) krijgt de voorzittershamer overhandigd van Erelid en oud voorzitter Jasper van Zuuren
Ronald Brekelmans (links) krijgt de voorzittershamer overhandigd van Erelid en oud voorzitter Jasper van Zuuren Foto: Wil Feijen

Jasper van Zuuren vindt het mooi geweest

Verenigingen

Er klonk een luid applaus tijdens de ledenvergadering van carnavalsvereniging De Krutjesrapers in de kapelzaal van La Sonnerie in Son en Breugel. Dat was bestemd voor Jasper van Zuuren die aftrad als voorzitter van CV De Krutjesrapers, een functie die hij 13 jaar bekleedde in de 23 jaar als vrijwilliger voor de vereniging.

Redactie: Adrie Neervoort

Waar achter zijn naam op de agenda stond ‘niet meer verkiesbaar’, stond achter de naam van Ronald Brekelmans wel ‘verkiesbaar’, want hij is de opvolger van Jasper van Zuuren als voorzitter.

Raad van elf
Jasper van Zuuren was onbedoeld lange tijd het gezicht van De Krutjesrapers. Zelf ziet hij zijn rol veel kleiner, en graag verwijst hij naar de kameraadschap binnen de vereniging, de samenwerking van verschillende commissies, en leden die samenwerken en ieder hun rol oppakken en uitvoeren.

Het begon allemaal in 1999 toen Jasper als bestuurslid van voetbalvereniging SBC op de jaarmarkt in Son en Breugel stond om leden te werven voor de voetbalclub. Op dezelfde jaarmarkt stonden Hans Poppelaars, toenmalig prins van Krutjesgat, en Harry Verschuren als zijn adjudant auto’s te wassen voor het goede doel. Daar raakte Jasper in gesprek met Harry: “Hij stelde mij de vraag of de raad van elf van De Krutjesrapers wat voor mij was.”

De Krutjesrapers hadden schijnbaar dringend uitbreiding nodig, want twee dagen later stond Hans Teulings, opper van de raad van elf, voor de deur bij Jasper. Eenmaal binnen volgde een lang maar gezellig gesprek en nam Hans de laatste twijfel bij Jasper weg, en zo meldde Jasper zich op 31-jarige leeftijd aan als lid van de raad van elf.
“Na 1 jaar werd ik opper van de raad van elf, en dat heb ik drie jaar gedaan. Ik was toen ook al bestuurslid en bekleedde zes jaar de functie van secretaris, waarna ik in 2009 werd voorgedragen en benoemd als voorzitter.”

Actieve vereniging
Volgens Jasper is het carnavalsprogramma in al die jaren niet veel veranderd, echter de invulling wel. “De opbouw van de tent was toen anders, maar er waren zittingsavonden, hetgeen begon in 1984, toen er een paar jaar slechts twee zittingsavonden waren; dit werden al vrij snel vier avonden.”

De Krutjesrapers is een actieve vereniging met een groeiend aantal leden; in 1999 had men slechts 200 leden, maar nu telt de vereniging ongeveer 1400 leden en is daarmee de grootste vereniging in Son en Breugel.

Over de toekomst van carnaval is Jasper duidelijk: “Carnaval blijft altijd bestaan, maar je moet wel meebewegen. Het is bij uitstek het moment waarop iedereen gelijk is, iedereen mag meedoen, en iedereen mag komen zoals hij wil. Maar je mag ook thuisblijven als je geen zin hebt. Tijdens carnaval vervagen rangen en standen, en dit zou eigenlijk een voorbeeld moeten zijn over hoe we de rest van het jaar met elkaar omgaan.”

“In al die jaren als lid, en later ook als voorzitter van De Krutjesrapers, heb ik deze vereniging als heel sociaal, maatschappelijk betrokken met oog voor de medemens ervaren. Het sociale en het samenzijn, het feestvieren, het uitbundig zijn, is in al die jaren nooit veranderd.
Het was volgens Jasper nooit zijn intentie om voorzitter te worden. “Het kwam allemaal op mijn pad”, zo verklaart hij zijn benoeming als voorzitter 13 jaar geleden. Zelf ziet hij de rol van voorzitter niet als de meest belangrijke: “Een voorzitter doet niets meer dan welk ander actief lid van De Krutjesrapers. Ieder zijn taak.”

Volgens Jasper waren er tijdens zijn functie als voorzitter eigenlijk twee Jaspers: die met het pak van De Krutjesrapers aan en die in zijn gewone kleren. “Tussen die twee staat wel een stevige muur als bescherming voor de persoon Jasper”, zo legt hij uit met een voorbeeld. “Als je verdorie voor je hobby naar de rechtbank moet om daar de organisatie te gaan verdedigen, dan ga je daar als voorzitter van die vereniging naartoe. Maar dan moet je wel een stevige muur om je heen hebben om dat allemaal niet mee naar huis terug te nemen.”

Het pak van bestuurslid heeft voor hem dan ook een speciale betekenis. “Zodra ik thuis mijn pak aandoe, dan ben ik alert op alles wat er gebeurt, ik drink amper, ik loop wat rond, maar ‘sta altijd aan’ en ben altijd alert, tot ik weer naar huis ga. Je wilt dat het allemaal goed verloopt”, aldus Jasper.

Ervaringen
In de jaren dat Jasper lid is van De Krutjesrapers heeft de vereniging heel veel meegemaakt, en alle ervaringen die tegenvielen, hebben ze altijd om kunnen buigen naar iets positiefs.
Zo zijn er gebeurtenissen die volgens Jasper niet aansluiten bij het uitbundige van carnaval zoals je het graag ziet, en dan is het juist de kunst om dat om te buigen naar iets dat wel goed is.
“De carnavalstent is ooit ingestort door sneeuwval. Dan denk je: hoe gaan we dit nou in godsnaam oplossen, en dan komt er iets in beweging en ’s avonds staan we gewoon in de tent weer het eerste pilsje te tappen. Je kunt wel zeggen dat het een dieptepunt was, maar je kunt ook zeggen dat het zoveel samenhorigheid heeft opgeroepen dat het tot een goed einde is gekomen”, aldus Jasper.

Jasper staat ook even stil bij de mensen nabij de vereniging die zijn overleden: “Door de familie of een gezin steun te geven door bij de uitvaart aanwezig te zijn als raad van elf, of als De Blaoskaken muziek spelen tijdens de uitvaart, of door te spreken bij de uitvaart, steun je de nabestaanden. Natuurlijk ben je bedroefd dat diegene is overleden, maar je buigt het dan toch weer om naar iets anders waar de nabestaanden mogelijk steun aan hebben.”

Samenstelling
Toch is er iets wat nog steeds aan Jasper knaagt. “Het is gewoon een pertinente leugen dat er geen vrouwen in het bestuur en de raad van elf mogen zitten. Er is geen statuut, huishoudelijk reglement of bestuursbesluit dat dit zou uitsluiten, en dat zou ook ingaan tegen waar we voor staan: dat carnaval voor iedereen toegankelijk is. Dat er nog geen prinses is geweest, komt gewoon door het feit dat de afgelopen jaren mannen de beste kandidaten waren. Maar het is absoluut niet waar dat er geen prinses zou mogen zijn”, benadrukt Jasper. Toch brengt hij daar een nuance in aan: “Maar natuurlijk houden we er wel rekening mee dat als je in een groep de samenstelling verandert, je ook de dynamiek verandert, en daar moet je dan zorgvuldig naar kijken.”

Er komt waarschijnlijk geen einde aan deze discussie, maar wel aan het voorzitterschap van Jasper van Zuuren. “Het is lang genoeg en mooi geweest, ik heb prachtig mooie dingen kunnen doen en wil niet op het punt komen dat ik in de weg zit. Het is dus tijd dat ik stop, en ik wil er ook graag mee stoppen. Het is niet zo dat ik het niet meer zie zitten, maar ik vind het voor mijzelf nu wel genoeg geweest”, aldus Jasper.

Erelid
Het bestuur vond in de wijze waarop hij 23 jaar lang bij de vereniging betrokken is geweest aanleiding om Jasper van Zuuren te benoemen tot erelid van CV De Krutjesrapers. Ronald Brekelmans speldde hem als nieuwe voorzitter, in aanwezigheid van zijn vrouw en twee zoons, de gouden speld op die bij deze onderscheiding hoort.

En zo zal Jasper van Zuuren het aankomende carnaval als ‘gewone’ carnavalsvierder in de tent aanwezig zijn, de tent waar hij 38 jaar geleden zijn vrouw Natalie leerde kennen; zij was het dansmarietje waar hij verliefd op werd en later mee trouwde.


Ronald Brekelmans nieuwe voorzitter CV De Krutjesrapers

Brekelmans is zeker geen onbekende binnen het carnaval in Krutjesgat. Zo is hij altijd lid geweest van carnavalsvereniging Ginne Klets, waar hij leerde hoe je een carnavalswagen bouwt en carnaval viert. Zijn enthousiasme over carnaval heeft hij afgelopen jaren met succes weten over te brengen aan de jeugd, onder andere bij De Stoklantefanters.

Bij De Krutjesrapers was hij twee jaar lid van de raad van elf, in 2005 en 2006. Later keerde hij terug als een van de personen achter het vernieuwen van de zittingsavonden.

Van 2014 tot 2016 was Ronald jurylid bij de optocht. In 2017 werd hij prins van Krutjesgat, waarna hij in 2018 toetrad tot het bestuur van CV De Krutjesrapers. Vanaf 2019 vervulde hij de rol van vicevoorzitter. Vanaf heden is hij dus de voorzitter van De Krutjesrapers.