Sfeerfoto van Het laatste Koningsconcert in 2018
Sfeerfoto van Het laatste Koningsconcert in 2018 Foto: Archieffoto: Wil Feijen

Koningsconcert wordt een feest voor heel het dorp

Algemeen

Son en Breugel - Na 3 jaren waarin niet of nauwelijks Koningsnacht en Koningsdag gevierd konden worden vanwege het coronavirus, wordt er dit jaar eindelijk weer eens groots uitgepakt in Son en Breugel. Het Oranjecomité heeft een geweldig programma samengesteld voor alle doelgroepen in ons dorp. Een hoogtepunt moet het Koningsconcert worden, dat op woensdagavond 26 april, Koningsnacht, gaat plaatsvinden op het Kerkplein en gratis toegankelijk is voor iedereen. We spreken met PHEV’ers Wilco Vogels en Freddie Louwers, twee van de organisatoren van het concert.

Na het enorme succes van 2018, waarbij zo’n 2.000 mensen op het plein genoten van een prachtig concert, waren er ook in 2020 en 2021 plannen voor een volgende editie. “We waren al ver gevorderd met de plannen voor 2020, maar helaas gooide corona toen roet in het eten”, vertelt Wilco, “en ook in de daaropvolgende jaren kon het niet doorgaan. Gelukkig ging afgelopen jaar alles weer terug naar normaal. Dus toen we in september de meerjarenplanning maakten met het harmonieorkest, hebben we Koningsconcert 2023 meteen op de lijst gezet.”

De harmonie heeft contact gezocht met Jasper van Zuuren van het Oranjecomité en ook die was meteen heel enthousiast. Mede dankzij de steun van de gemeente en een heleboel sponsors, stonden alle seinen al snel op groen om dit jaar weer groots uit te kunnen pakken. “Het is geweldig om te zien dat veel ondernemers in het dorp mee willen werken aan zo’n evenement”, aldus Wilco, “en natuurlijk hebben we met De Zwaan en Foolen Audio & Light ook wel partners die ervaring hebben met het organiseren van zulke evenementen.”

Een knallend concert
Alle ingrediënten zijn ook dit jaar weer aanwezig voor een knallend concert: een fantastisch harmonieorkest, veel lokaal zangtalent en een bruisend dorp dat wel van een feestje houdt. Freddie geeft aan dat er bewust gekozen is voor lokale artiesten bij het concert: “We wilden mensen op het podium hebben die het publiek kent, bekende gezichten uit ons dorp. En ik denk dat dat zeer goed gelukt is met Marsha van der Aa, Susan Kranen, Franklin van den Tillaart en Tijn Luijben uit ons eigen Son en Breugel. En daarnaast hebben we nog George Blanken, die dan wel niet uit het dorp komt, maar zeker wel een bekend gezicht is hier, vanwege alle bands waar hij mee optreedt.” Freddie heeft samen met dirigent Marc Dufour en de muziekcommissie van het orkest overlegd met de artiesten over welke nummers zij wilden zingen en daar is een geweldig programma uit gekomen. “Ze hebben allemaal kunnen aangeven wat ze zouden willen zingen, welke stijlen, welke artiesten, welke nummers. Het is een hele mooie mix geworden van een aantal ballads, rock, nederpop en feestmuziek. Het zijn allemaal bekende nummers die iedereen op het plein mee zal kunnen zingen. Denk aan nummers van Queen, Prince, Anouk, Acda en de Munnik en Tina Turner, die komen allemaal voorbij”, aldus Freddie. De afgelopen maanden is er hard gerepeteerd door het orkest. De artiesten zijn de laatste weken aangesloten en hebben samen met het orkest hun nummers doorgenomen. Een belangrijke rol is hierbij ook weggelegd voor het combo van piano, gitaar en basgitaar. “We zijn heel blij dat we ook voor dit concert weer de hulp hebben van dit geweldige combo dat ons ook de vorige concerten heeft bijgestaan”, aldus Freddie.

Gastoptreden
Een speciaal gastoptreden is er van violiste Maya Dufour. Zij zal onder andere de Danse Macabre, de bekende muziek uit het spookslot van de Efteling, ten gehore gaan brengen samen met het orkest. Wilco en Freddie, beiden ook muzikant in het harmonieorkest, kijken er echt naar uit. ”Het is voor ons als orkest ook een heel uitdagend programma. We spelen zelf ook nog enkele stukken zonder zang, onder andere een medley van Metallica, en die is niet eenvoudig. Maar het is superleuk om zo’n stuk ook eens te spelen, het is weer eens wat anders dan we normaal doen”, aldus Wilco. Freddie vult aan: “Het vorige Koningsconcert was zo’n geweldige beleving, met een vol Kerkplein, daar krijg je als muzikant echt een kick van. En ook met Remember September in 2019 stond het plein afgeladen vol, dus we hopen dat de mensen die er toen waren nu ook weer zullen komen, en de mensen die het toen hebben gemist dat niet nog een keer zullen doen.”

Het Koningsconcert op het Kerkplein vindt plaats op woensdag 26 april en begint om 20.30 uur. Het concert zal ongeveer 2 uur duren. Er zullen vooraan bij het podium enkele zitplaatsen zijn, maar dat aantal is beperkt. Zorg dus dat u op tijd erbij bent als u daarvan gebruik wilt maken. Het concert is gratis toegankelijk voor iedereen. Zorg dat u erbij bent, want dit wilt u niet missen.

Meer informatie over het Koningsconcert vindt u op de website www.phev.nl/koningsconcert en op de sociale media van PHEV.