(vlnr) Peter de Weijer, Jos Holscher, Esther Hendriks en Jeroen Hensen. Op de foto ontbreekt Hans de Vries
(vlnr) Peter de Weijer, Jos Holscher, Esther Hendriks en Jeroen Hensen. Op de foto ontbreekt Hans de Vries Foto: Wil Feijen

Buurtvereniging Gehurterbij maakt kans op Appeltje van Oranje

Algemeen

Son en Breugel - Het Oranjefonds zet zich in voor een maatschappij waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Het fonds reikt jaarlijks een prijs uit, het “Appeltje van Oranje”. Die wordt toegekend aan drie sociale projecten, die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving,
De prijs bestaat uit een bronzen beeldje dat is ontworpen door Prinses Beatrix. plus een geldbedrag van € 25.000,=, vrij besteedbaar binnen de doelstelling van het winnende initiatief. Dit jaar reikt Koningin Máxima op Paleis Noordeinde op 4 oktober de drie Appeltjes van Oranje uit en misschien ook wel één aan onze Sonse buurtvereniging Gehurterbij.
Uw hulp is hierbij welkom!

Redactie: Patricia van Baak
Foto: Wil Feijen

Bruggenbouwers in de buurt
Het thema van de Appeltjes van Oranje 2023 is Bruggenbouwers in de buurt.
Door bruggen te bouwen worden sociale relaties in een buurt versterkt, ontstaat er meer onderling begrip en voelen mensen zich er meer thuis. Dit is bij uitstek het doel van Buurtvereniging Gehurterbij. Die is in 2011 ontstaan vanuit een behoefte aan meer contact en verbinding tussen buurtbewoners en de bewoners van SWZ Zonhove; kinderen en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking. Buurtvereniging Gehurterbij bestaat uit rond de tachtig huishoudens in de buurt en zo’n 170 bewoners van Zonhove.

Bevlogen Buurtvereniging
Het is Gehurterbij gelukt om bij de laatste vijftig geselecteerde sociale projecten te zitten. Nu is het aan ons, lezers van deze krant, om te gaan stemmen op deze fantastische, bevlogen buurtvereniging.

En bevlogen zijn ze, de bestuursleden van Gehurterbij. Voorzitter Jos Hölscher schudt de ene na de andere anekdote uit zijn mouw. Zijn ogen stralen, hij spreekt liefdevol over zijn buren.
Algemeen bestuurslid Jeroen Hensen vult hem al even stralend aan. En ook Peter de Weijer, algemeen bestuurslid van SWZ Zonhove, kan uit vele mooie, warme ervaringen uit even zovele activiteiten putten. Zoals die autodag; een dag vol Jeeps, Ferrari ‘s, trucks en andere auto’s om met de buren door de bossen te crossen. Die buurjongen die nooit kon staan mocht rijden in een sta-op golfrolstoel. Moeder en zoon konden die dag voor het eerst elkaar staand in de ogen kijken…

Online Stemtiendaagse van 31 mei tot en met 9 juni; uw stem doet er toe!
De 50 kanshebbers nemen deel aan de online Stemtiendaagse van 31 mei tot en met 9 juni 2023. Het initiatief met het hoogste aantal stemmen sleept de eerste van de 10 nominatieplaatsen in de wacht.
Secretaris Esther Hendriks legt gráág uit waarom iedereen nú moet stemmen op buurtvereniging Gehurterbij.

Verbinding is voor ons vanzelfsprekend
“Ergens bij horen is voor elk mens belangrijk. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een ernstige meervoudige beperking, omdat zij soms moeilijk toegang hebben tot activiteiten en evenementen. We willen dat iedereen in onze buurt er ook écht bij hoort en zich betrokken en welkom voelt.” De buurtvereniging betrekt de bewoners van SWZ Zonhove actief bij de buurt en de organisatie van de gezamenlijke activiteiten, zoals de Paasbrunch, Dorpskwis, buurtlunch, Kersttocht en garageverkoop. Daardoor krijgt iedereen de kans om deel te nemen aan de samenleving. Voor Gehurterbij is dit vanzelfsprekend. “We doen het vooral omdat we er zelf ook plezier en gezelligheid aan beleven. De verbinding in de buurt met zowel buurtgenoten als bewoners van SWZ Zonhove voelt gewoon goed.”

Pitch
Na de Stemtiendaagse volgt voor alle kanshebbers een pitchdag op 17 juni. Esther en Peter hebben een pitch van 5 minuten (“veel te kort”) voorbereid en daarin zal ook een filmpje te zien zijn hoe dromen uitkomen bij Gehurterbij. Méédoen, gezien en gehoord worden ook als je niet kunt praten. Voor de buurtvereniging is dit vanzelfsprekend.

De jury kiest deze dag de overige 9 genomineerden uit. De tien overblijvende initiatieven worden fysiek bezocht, waarna de jury drie winnaars selecteert. Gehurterbij zou een zeer terechte winnaar zijn, dus breng nú uw stem uit via www.appeltjevanoranje.nl/projecten/bv-gehurterbij of de QR code. 


Afbeelding