De leerlingen van basisschool De Bloktempel
De leerlingen van basisschool De Bloktempel Foto: Jotham Schönberger

De E-waste Race De Bloktempel

Algemeen

Son en Breugel - Afgelopen vrijdag 8 september was er de kick-off van de E-waste Race op De Bloktempel middels een gastles door de projectmanager van Race Against Waste, een medewerkster van afvalverwerker Blink en de wethouder van Son en Breugel. Tijdens deze gastles leerden de leerlingen van alles over het belang van het verminderen van e-waste, het hergebruiken en het recyclen van elektronische apparaten, zoals mobieltjes, laptops, dvd-spelers, tablets etc.

Lauren en Tulsi uit groep 8b vertellen over de wedstrijd waaraan kinderen van groep 6 tot en met 8 van heel veel basisscholen in Nederland meedoen. De klassen verzamelen zo veel mogelijk elektronica, want dit kan dan gerecycled worden.

De producten moeten wel in een 240-literkliko passen; koelkasten en wasmachines kunnen ze daarom niet inzamelen. Ze moeten de batterijen en accu’s eruit halen en in een aparte bak doen. Ook mag je geen bedrijfsafval inleveren. De apparaten mogen niet groter zijn dan 50x50 centimeter omdat ze in een kliko moeten passen. Voor elk apparaat krijgt de klas punten. Wie de meeste punten verzameld heeft, wint de wedstrijd en gaat op schoolreis naar een museum. Basisschool De Bloktempel is de enige school die meedoet in Son en Breugel.

Ze hebben de taken verdeeld om zoveel mogelijk materiaal op te kunnen halen. De Bloktempel heeft een manager die de ingeleverde materialen invoert op de website, ze hebben wervers die mensen laten weten dat materiaal bij ons op school ingeleverd mag worden, ze hebben ontwerpers die flyers ontwerpen en ophangen, en ze hebben promotors. Die laatste groep zorgt ervoor dat de actie nog meer bekendheid krijgt. Dit artikel in DeMooiSonenBreugelKrant is hiervan een leuk voorbeeld.

De wedstrijd is tot 10 november; nog even hard doorwerken dus! Wilt u hen helpen? Lever dan afgedankte elektrische apparaten in bij De Bloktempel, IJssellaan 6, 5691 HB Son en Breugel. Lever het in bij de hal van de school, en zij doen de rest!