Gezelligheid bij Switch2Move
Gezelligheid bij Switch2Move Foto: Ingezonden

Dans en muziek verhogen welzijn en kwaliteit van ons leven

Algemeen

Son en Breugel - Het bewijs voor deze stelling is afgelopen vrijdag onomstotelijk geleverd toen talrijke senioren in het Dommelhuis dit aan den lijve konden ervaren. Op uitnodiging van de werkgroep Dementievriendelijk Son en Breugel was de goedlachse Andrew Greenwood aldaar te gast om zijn unieke beweegprogramma te presenteren.

Redactie: Ivo van Hoek

Unaniem waren alle aanwezigen razend enthousiast over het verrassende resultaat van zijn ‘Switch2move’ beweegprogramma. Met een mix van humor, korte gesprekjes en persoonlijke aandacht werden de aanwezigen door hem hartelijk begroet en uitgenodigd om mee te doen. Via een mengeling van Engels, Duits en Nederlands communiceert Greenwood, wat absoluut bijdroeg aan de vrolijke sfeer. De aanwezigen konden op sommige momenten zelfs aangeven welke muziek ze graag wilden horen en welke ledematen ze specifiek wilden bewegen. Als gevolg kreeg deze docent en entertainer iedereen in no-time in beweging; die magie leidde tot een interactie met de zaal die je slechts zelden tegenkomt.

Andrew: “Met beweging kunnen we mensenlevens veranderen. Dans is hét medicijn voor mensen die door een ziekte nauwelijks kunnen bewegen. Hoewel dit tegenstrijdig klinkt, is het toch de ultieme ambitie voor mij als voormalig danser en balletmeester. Kortom, het integreren van dans in de klassieke gezondheidszorg, als preventiemiddel voor ziektes als Parkinson, MS en dementie.”

Met zijn stichting, Switch2Move organiseert de Britse Greenwood deze dans- en bewegingscursussen voor mensen met een fysieke of mentale beperking. Met passie vertelt Andrew over hetgeen hij wil bereiken met dans als medicijn; daar moeten we aan herinnerd worden.

In de grote zaal van het Vestzaktheater zijn een binnen- en buitenring aan stoelen bezet door veel nieuwsgierige senioren; al zittend op een stoel (‘op je zitbotjes’ volgens Greenwood), of staand achter de stoel met prachtige ondersteuning van muziek. Deze muziek ging van Glenn Miller langs ABBA, en van Johnny Lion en Tom Jones naar Strauss. Het bleek een ultiem smeermiddel voor de vingers, handen, ellebogen, benen, voeten en rug, om deze allemaal in beweging te krijgen. Verrast, verbaasd en zelfs ontroerd deed iedereen zeer fanatiek mee. Zo werd er, ondanks fysieke en/of mentale beperkingen, een hele middag met heel het lijf gedanst!

Niet alleen de mensen die lijden aan een ziekte als dementie genoten met volle teugen, maar zeker ook hun begeleiders en mantelzorgers. Het was daadwerkelijk een feestje om al die blije, vrolijke gezichten te zien. Het bleek een middag om nooit te vergeten, en eentje die zeker naar meer smaakt…

Wilt u meer weten, bezoek dan de website van Switch2move.com of surf naar Werkgroep Dementievriendelijk Son en Breugel.