Ernst Jansz
Ernst Jansz Foto: ingezonden

Ernst Jansz opent Lazy Sonnie Afternoon in 2024

Algemeen

Son en Breugel - Rootspodium Lazy Sonnie Afternoon start 4 februari 2024 op de nieuwe locatie, de Vestzaktheaterzaal van het Dommelhuis. Het programma is direct spectaculair te noemen, want iemand minder dan Doe Maar-legende Ernst Jansz zal het podium bestijgen, vooraf gegaan door het Nuenense bluesduo Reemers en De Greef.

Ernst Jansz
Ernst Gideon Jansz (Amsterdam, 24 mei 1948) is een Nederlandse muzikant. Hij werd vooral bekend als oprichter, toetsenist en zanger van Doe Maar, maar was ook betrokken bij de bands CCC Inc. en Slumberlandband en speelde in de begeleidingsband van Boudewijn de Groot. Als singer-songwriter bracht hij een aantal soloalbums uit. Naast zijn muziekloopbaan schreef Jansz vier romans en bracht hij een boek uit met vertalingen van teksten van Bob Dylan. Jansz groeide op in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Vanuit zijn vele talenten koos hij uiteindelijk voor zijn grootste passie muziek, waarbij Bob Dylan, The Beatles en Frédéric Chopin tot zijn belangrijkste inspiratiebronnen kunnen worden gerekend.

In 1967 trad hij toe tot de blues-, folk- en skiffleformatie CCC Inc, huisorkest van Paradiso en de Melkweg. In deze band speelt Jansz wasbord, accordeon en piano. Hij verruilde Amsterdam voor een boerderij in Neerkant, waar de hele band, inclusief vrouwen en kinderen als een commune samenleefde. In 1974 vielen band en commune uit elkaar. CCC Inc. maakt echter nog steeds muziek. 

In 1975 was Jansz medeoprichter van de Slumberlandband, die muziek, theater en licht (vloeistofprojecties) met elkaar verbond en een titelloos album uitbracht. Na het uiteenvallen van deze band ontstonden vervolgens de Rumbones en de Foelsband, die in 1978 uiteindelijk de basis vormden voor Doe Maar. Sinds 1976 begeleidde hij Boudewijn de Groot, en dat jaar leerde hij via De Groot Henny Vrienten kennen, waarmee de basis werd gelegd voor het latere succes van Ernst en Henny in Doe Maar.

Opgericht door Ernst Jansz in 1978, ontwikkelde Doe Maar zich in korte tijd tot het boegbeeld van de Nederlandse popmuziek. OOR’s Eerste Nederlandse Pop-Encyclopedie houdt Doe Maar verantwoordelijk voor de volwassenwording van de Nederpop, begin jaren tachtig. Dat is opmerkelijk omdat de ‘serieuze’ pers in de begintijd geen goed woord over had voor de band. Dat veranderde pas met de jaren. Doe Maar kende verschillende samenstellingen, maar de uiteindelijke klassieke bezetting werd gevormd door Ernst Jansz, Henny Vrienten, Jan Hendriks en drummer René van Collem.

Ernst Jansz en Henny Vrienten waren, met ieder een eigen stijl van songschrijven, de grote tieneridolen. Gillende en flauwvallende meisjes beheersten hun leven. Opmerkelijke nummers van Jansz uit de jaren tachtig waren onder meer: Heroïne, Ruma Saya, Tijd genoeg, Belle Hélène en De bom. Dat laatste nummer maakte Jansz alleen in akoestische versie zonder zijn bandleden. Doe Maar scoorde vele hits, maar de roem eiste zijn tol en de band hief zichzelf in 1984 op.

De reünie in 2000 van de inmiddels legendarische band pakte goed uit. Een gevarieerd album (Klaar), zestien uitverkochte concerten in Ahoy, een live-cd en dvd (Hees van Ahoy) kregen een lovende ontvangst en maakten duidelijk dat het publiek Doe Maar nog lang niet was vergeten. De band zou met tussenpozen nog regelmatig een aantal concerten blijven geven. Eind 2018 vierde Doe Maar haar 40-jarig jubileum met de clubtournee Er verandert NIX. Een afscheidstournee, die najaar 2021 van start zou gaan, werd op 22 september van dat jaar definitief geannuleerd wegens ziekte van Vrienten, die op 25 april 2022 overleed.

Op muziekgebied bewandelde Jansz vele wegen. Hij produceerde na Doe Maar platen voor artiesten zoals Blue Murder, Boudewijn de Groot en Bram Vermeulen. Samen met de laatste twee toerde hij jarenlang door de Lage Landen. Naast zijn bijdragen aan diverse projecten bracht Jansz ook soloplaten uit, waaronder ‘De Overkant’ en ‘Molenbeekstraat’.

In 2010 ontving hij een Edison-nominatie voor zijn album ‘Dromen van Johanna’, waarop hij het werk van Bob Dylan in het Nederlands vertolkte, zijn kwaliteiten benadrukkend als singer-songwriter. In 2017 vierde hij zijn 50-jarig jubileum met de release van het album ‘De Neerkant’ en een bijbehorend boek en theatertournee.

Dit jaar bracht hij maar liefst twee nieuwe albums uit: ‘Live in tijden van corona’ en ‘Chopin en andere stukken’. Zijn optreden bij Lazy Sonnie Afternoon is onderdeel van zijn Ernst Jansz 75-tour waarin je kunt luisteren naar prachtige liedjes uit zijn uitgebreide repertoire, waaronder nummers van Doe Maar. Het publiek kan tevens nieuw, nog niet eerder gehoord materiaal verwachten. Ernst Jansz wordt door Guus Paat (gitaar) en Richard Wallenburg (bas) vergezeld op het podium.

Reemers en De Greef
Het voorprogramma wordt verzorgd door het Nuenense bluesduo Reemers en De Greef (bekend van Mojo Hand en Ramblin’ Dog). Frank Reemers en Joep de Greef zijn twee oude rotten uit de Nederlandse muziekscene met een vracht aan ervaring en een passie voor blues & rootsmuziek. Regelmatig gaan ze samen naar de bakermat van de blues, het zuiden van Amerika: Louisiana, Tennessee, Arkansas, Alabama, Texas, Illinois en natuurlijk Mississippi. Daar bezoeken ze alle plekken die belangrijk zijn geweest in de historie van de blues en spelen ze ‘s avonds in de juke joints en bluescafés.


Rootscafé Reemers de Greef - ingezonden

Afterparty
Na afloop van deze editie van Lazy Sonnie Afternoon vindt de traditionele afterparty plaats. Caponata treedt op in de bar van het Dommelhuis, waar u onder het genot van een drankje en een hapje kunt luisteren en swingen op de betere nummers van de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. Entree voor deze afterparty is gratis.

Tickets en tijden
Zoals gezegd vindt Lazy Sonnie Afternoon voortaan plaats in de Vestzaktheaterzaal van het Dommelhuis. De tijden zijn licht gewijzigd ten opzichte van voorheen. Om 14.30 uur is de zaal open. Vanaf 15.00 uur start het programma, dat om 17.00 uur eindigt. De afterparty start direct daarna. Tickets zijn verkrijgbaar voor 15 euro via www.vestzaktheaterson.nl/programma/ernst-janszTickets zijn ook ter plekke in de zaal verkrijgbaar.

Rootscafé Reemers de Greef