Peter van Dam tijdens de installatie als raadslid
Peter van Dam tijdens de installatie als raadslid Foto: Wil Feijen

Peter van Dam volgt Yoram Peek op als raadslid

Algemeen

Son en Breugel - Afgelopen donderdag 22 februari werd Peter van Dam (71) geïnstalleerd als nieuw raadslid voor PvdA/GroenLinks in de gemeenteraad van Son en Breugel. Hij volgde Yoram Peek op als raadslid en fractievoorzitter. Negen maanden eerder volgde Peek ook al raadslid en fractievoorzitter Joris van Dam op, die naar Uden verhuisde en dus niet langer raadslid kon zijn in Son en Breugel.

Redactie: Adrie Neervoort

Peek vertrekt omdat hij zijn raadslidmaatschap niet langer kan combineren met zijn werk bij de Rabobank in Utrecht. Het besluit van Peek kwam schijnbaar voor iedereen totaal onverwacht. De burgemeester vertelde dat zij het bericht van Peek hoorde tijdens een geheel onverwachts telefoongesprek met hem.

Peek is het vierde raadslid dat vertrekt in de periode dat Suzanne Otters burgemeester is van Son en Breugel. “Gelukkig bevestigde ook Yoram dat het niet aan mij lag”, vertelde de burgemeester tijdens het afscheid van Peek in de raad. Maar toch was het ook een bijzonder moment, want Peek was wel het eerste raadslid dat zij zelf heeft geïnstalleerd in de raad.


Yoram Peek tijdens zijn afscheid als raadslid - Wil Feijen

Silvia Corsten, ook raadslid in Son en Breugel namens PvdA/GroenLinks, had er een slapeloze nacht van. Met het vertrek van Yoram valt er volgens haar veel weg. Hij was een vertegenwoordiger voor de jonge kiezers en dus ook de jonge groene kiezers in Son en Breugel. Met het vertrek van Peek verdwijnt er weer een raadslid van PvdA/GroenLinks uit de raad, waardoor de top van de kieslijst inmiddels aardig is uitgedund.

Familiebanden
Zijn opvolger is dus Peter van Dam, die sinds 1994 inwoner van Son en Breugel is. Het grootste deel van zijn loopbaan heeft hij gewerkt als bestuursadviseur op het gebied van communicatiemanagement en strategieontwikkeling. Van 1989 tot 2014 werkte hij bij de Technische Universiteit Eindhoven, eerst als directeur In- en Externe Betrekkingen en daarna als adviseur Strategieontwikkeling van het College van Bestuur. Daarvoor werkte hij als hoofd Voorlichting en Documentatie bij het Instituut voor Toetsontwikkeling Cito, als hoofd Voorlichting en Publiciteitszaken bij het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, en als journalist bij het Eindhovens Dagblad. Ook was hij jarenlang voorzitter van een Europese organisatie van universitaire communicatiemanagers.


Peter van Dam tijdens de installatie als raadslid - Wil Feijen

Op dit moment is Van Dam actief als vrijwilliger bij het Taalhuis in Son en Breugel. Hij is de vader van de oud-PvdA-politici Joris en Martijn. Joris was zes en een half jaar lid van de gemeenteraad van Son en Breugel, waarvan ruim vijf jaar als fractievoorzitter. Martijn was vijf jaar raadslid in Eindhoven, waarvan ruim twee jaar als fractievoorzitter. Verder was hij twaalf jaar lid van de Tweede Kamer en ruim twee jaar staatssecretaris van Economische Zaken.

Volgens Peter van Dam was het oorspronkelijk niet de bedoeling dat hij als derde persoon in zijn gezin de politiek in zou gaan, maar nu zal hij zich tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026 inzetten voor een socialere en groenere samenleving. Hij hoopt dat tegen die tijd een jong, bij voorkeur vrouwelijk, lid van PvdA/GroenLinks het stokje van hem overneemt.

Peter van Dam tijdens de installatie als raadslid
Peter van Dam tijdens de installatie als raadslid
Yoram Peek tijdens zijn afscheid als raadslid
Peter van Dam tijdens de installatie als raadslid
De gemeenteraad