Hein-Jan Broens, Willem van 't Geloof en Hein Cremers tijdens een bestuursvergadering
Hein-Jan Broens, Willem van 't Geloof en Hein Cremers tijdens een bestuursvergadering Foto: Ingezonden

Sportraad Son en Breugel; een terugblik op het afgelopen jaar

Algemeen

Son en Breugel - De Sportraad Son en Breugel komt voort uit de besprekingen over het Lokaal Sport Akkoord in 2019. Met name de kleine verenigingen gaven aan behoefte te hebben om gezamenlijk wensen te kenbaar te maken aan de gemeente. De Sportraad is in eerste instantie opgericht om een verbinding tussen verenigingen te leggen en een spreekbuis te zijn namens verenigingen naar het gemeentebestuur toe. Het afgelopen jaar heeft de Sportraad deze functie breder getrokken. Ondersteuning van de verenigingen en de gemeente op het gebied van sport blijft hierbij voorop staan. 

Redactie: Hanny Evers

De Sportraad Son en Breugel is een vereniging en sportverenigingen kunnen hiervan lid worden, ongeacht of ze bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven of niet. De Sportraad is nu vooral gericht op sportverenigingen, maar wil dit graag uitbreiden naar de KBO’s, de ouderenraad, de scholen, en het gebruik van het zwembad en de sporthallen. 

Het belangrijkste doel van de Sportraad, voortvloeiend uit het Sportakkoord, is het stimuleren van sport en bewegen in de breedste zin van het woord. De gemeente heeft een wettelijke verplichting om het Lokaal Sportakkoord ten uitvoer te brengen. De Sportraad adviseert de gemeente daarbij en kan partijen in Son en Breugel bij elkaar brengen om activiteiten te organiseren. 

Themabijeenkomsten
De Sportraad heeft afgelopen jaar verschillende themabijeenkomsten georganiseerd om verenigingen te informeren over actuele onderwerpen die hun vereniging raken. Hiervoor gaan zij samenwerkingen aan met experts op het gebied van het onderwerp. Zo heeft wethouder Jelle de Jong een toelichting gegeven op de toekomst van sporthal De Bongerd.

Ook de LEVgroep is nauw betrokken bij de Sportraad. Zij hielden een thema-avond over sociale veiligheid binnen de vereniging, waarbij onder andere de rol van de vertrouwenspersoon aan bod kwam. 

We merken dat de Sportraad steeds meer bekendheid krijgt, en steeds meer sportverenigingen sluiten zich aan bij de Sportraad

Een ander belangrijk thema is de toekomst van de sport in Son en Breugel. In de themabijeenkomst hierover is onder andere gesproken over de demografische ontwikkeling van Son en Breugel (NOC*NSF), het effect van Covid op de verandering van het sporten (Hein-Jan Broens), en heeft Nabil Bouchlal van Sportservice Noord-Brabant de aanwezigen meegenomen naar onder andere de volgende prikkelende stellingen: Hoe houden we onze verenigingen omhoog? Hoe ziet het vrijwilligersbestand eruit over 10 jaar? 

Sportakkoord 2
In juni 2023 is het nieuwe Sportakkoord gepresenteerd door Maurits van Tubbergen, sportadviseur van de gemeente, een Sportakkoord dat de gemeente graag onderbrengt bij de Sportraad. De Sportraad zelf vraagt zich af of dit wel de juiste manier is om uitvoering te waarborgen. De Sportraad bestaat immers uit vrijwilligers, die hard hun best doen, maar beperkt de tijd hebben voor de uitvoering naast een fulltime baan. Het ontbreekt aan mankracht en soms ook specifieke kennis. Een duidelijke uitspraak hoe hiermee om te gaan, ontbreekt vanuit de gemeente, ondanks dat zij toch echt de verantwoordelijkheid hebben voor de uitvoering van het Sportakkoord dat ze zelf hebben geschreven.

Vooruitblik
De Sportraad denkt wel graag vooruit en is druk bezig met de planning van dit jaar. De eerste themabijeenkomsten worden voorbereid. De eerste bijeenkomst zal gaan over de verschillende mogelijkheden van subsidies waar verenigingen voor in aanmerking kunnen komen; een vervolg van een bijeenkomst afgelopen november.

Nieuw dit jaar is de Sportmarkt: een markt voor scholen en verenigingen om met elkaar in contact te komen, om zo te komen tot vruchtbare samenwerking. Een mooie manier om sport bij kinderen te stimuleren en meer leden te werven voor de verenigingen. 

Hein Cremers van de Sportraad: “We merken dat de Sportraad steeds meer bekendheid krijgt, en steeds meer sportverenigingen sluiten zich aan bij de Sportraad.”  En dit is een goed teken. Hoe meer verenigingen zich aansluiten, hoe makkelijker het wordt om te leren van elkaar en samen doelen te bereiken.