Kristel van der Heijden
Kristel van der Heijden Foto: Wil Feijen

Een leven in het teken van tennis

Algemeen


Son en Breugel - Op een zonnige, warme vrijdagmiddag sprak ik met Kristel van der Heijden, competitiespeelster van HTC Son Tennis, de vereniging die dit jaar haar 50-jarig jubileum viert. Ik sprak haar toen ze net van haar werk als fysiotherapeut kwam, voor ze ging eten om 's avonds te trainen.

Door: Lucas van As
Foto's: Wil Feijen

Dit is het vijfde artikel in een serie over het jubilerende HTC Son Tennis, waarin we verschillende aspecten van de club belichten. HTC Son Tennis is een vereniging die gezonde ambitie combineert met toegankelijkheid, iets wat ook in het spelen in competitieverband tot uiting komt.

Competitie voor alle niveau's
Het staat voor alle leden open om competitie te spelen, ongeacht op welk niveau ze spelen. Aan de ene kant zijn er spelers die zo hoog mogelijk willen spelen, zoals Kristel, maar er zijn ook spelers die die ambitie niet hebben maar wel in competitieverband willen spelen. Het kan allemaal!

De meest getalenteerde en ambitieuze spelers maken deel uit van het toptennis programma. Dat is niet geheel vrijblijvend, de spelers moeten een contract tekenen, dat ze verplicht deel te nemen aan de voorjaarscompetitie op zondag. Daar staat wel wat tegenover, vertelt Kristel. 'We krijgen twee shirts om in te spelen, en worden getraind door Mike Martin (van de gelijknamige tennisschool – red.)'. De voorjaarscompetitie loopt van begin april tot begin juni, en bestaat uit zeven wedstrijden. Bij loting wordt bepaald of een club drie of vier thuiswedstrijden speelt.

Naast de zondagcompetitie, waar het niveau hoger ligt, is er ook een zaterdagcompetitie. Ook is er naast de voorjaarscompetitie ook een zomer-, najaars- en wintercompetitie. Deelname aan deze competities is niet verplicht voor de deelnemers aan het toptennisprogramma.

Het loopt boven verwachting goed
Hoe gaat het tot nu toe in de competitie, vraag ik Kristel? 'Uitstekend!' zegt Kristel. Het eerste team speelt Tweede Klasse, de ambitie is om te promoveren, uiteindelijk naar de Hoofdklasse (binnen vijf jaar). 'We staan na twee wedstrijden bovenaan!' verteld Kristel. Ook het tweede team, dat ook in de Tweede Klasse speelt maar dan in een andere poule, staat bovenaan. De doelstelling is handhaving, dus dat gaat boven verwachting goed. Ook het derde en vierde team draaien prima, de eerste vier teams bevatten de meer ervaren spelers. Het vijfde en zesde team bevat meer de aanstormende jeugd.

Bij de samenstelling van de teams wordt gekeken naar de kwaliteiten van de spelers, die moeten elkaar zo veel mogelijk aanvullen. 'Het is niet zo dat per definitie de beste spelers in het eerste team spelen', zegt Kristel. 'Er wordt naar gestreefd om de teams zo sterk mogelijk samen te stellen'.

Kristel speelt zelf zowel in de zondag- als zaterdagcompetitie. In eerste instantie omdat ze gevraagd werd, maar daarna omdat het ook leuk is met anderen samen te spelen. Daarnaast speelt ze in nationale toernooien, iedere speler heeft zelf de keuze of hij of zij toernooien wil spelen.

Toernooien spelen
'Je moet je zelf inschrijven', verteld Kristel. Een deel van de spelers wordt sowieso toegelaten, op basis van het niveau van de speler. De overige spelers worden ingeloot of moeten een soort kwalificatietoernooi spelen. 'Ik denk dat ik zo'n 15 toernooien per jaar speel', zegt Kristel.
Het is een leven dat draait om tennis. Dat wil nog niet zeggen dat Kristel geen oog heeft voor andere dingen in het leven. 'Ik ga wel naar feestjes, of uit eten. Maar dan let ik wel op wat ik eet, en ga op tijd naar huis'. Juist wanneer je zoveel sport, moet je je lichaam in acht nemen en op de momenten rust pakken wanneer het nodig is. Kristel neemt haar sport serieus, ze wil zo hoog mogelijk spelen. En zolang als ze het leuk vindt, en het lichamelijk gaat.

Afwisseling is goed
Per 1 mei gaat Kristel beginnen in een nieuwe baan als fysiotherapeut, met uitzicht op een partnerschap. Hoewel er niet alleen sporters komen in de praktijk, zou ze wel het liefst fysiotherapie en sportbegeleiding combineren. 'Afwisseling is goed voor me!' zegt Kristel.

Na ons gesprek gaat ze nog trainen, op een warme, mooie avond als de meeste mensen in de tuin zitten. Dat heeft ze er graag voor over, vrijdagavond is het moment om met haar teamgenoten te trainen, onder begeleiding van Mike Martin en Esther Lieveld, en om aan teambuilding te doen. Al is het maar doordat ze elkaar weer even zien!

Het blijft mooi om te zien, mensen die een passie hebben en daarvoor gaan. Zonder de rest van de wereld uit het oog te verliezen. Namens DeMooiSonenBreugelKrant wens ik Kristel en haar teamgenoten veel succes, en de andere teams van HTC Son Tennis natuurlijk!

V.l.n.r.: Kristel van der Heijden, Katharina Jacob, Nick van der Horst en Wesley Muijs
Kristel van der Heijden
Afbeelding