Afbeelding
Foto: Pixabay.com

Buxusmot in je buxus? U kunt er iets aan doen!

Algemeen

Son en Breugel - Wellicht heeft u er al mee te maken, als u buxusplanten in de tuin heeft. Zo rond deze tijd wordt de buxusmot, ook bekend als de buxusrups, weer wakker. Als de rupsen uit hun eitjes komen, beginnen ze in recordtempo met het opeten van verse groene blaadjes.

Mensen zagen de afgelopen jaren dat hun buxusplanten en haagjes massaal kaalgevreten werden door de Aziatische indringer. Wie er niet op tijd bij is, loopt ook dit jaar het risico op een kale buxushaag.

De buxusmot komt oorspronkelijk uit Azië, omdat het beestje hier geen vijanden heeft, heeft de populatie zich enorm kunnen ontwikkelen. Geen natuurlijke vijand dus voor de buxusmot, maar toch is het beestje te verdrijven!

U kunt de gedeelten van de buxus waar de motten en rupsen zitten met een biologisch bestrijdingsmiddel, of met groene zeep besproeien. Het is beter dat u geen chemische middelen gebruikt, want dan dood u ook andere dieren die leven in de haag. Knip op plekken waar veel buxusmotten zitten de struik een beetje kaal, dan kan de koolmees goed bij de rupsen. De koolmees vindt de motten en rupsen lekker, dus die eet ze graag op.

Ook naaktslakken eten graag de buxusmot op. U kunt de naaktslakken op andere plekken in de tuin weghalen en vervolgens bij de buxushaag neerzetten.

De beste tip is volgens experts de buxusmotten er ouderwets met de hand uit te plukken. Een voor een, dan moet u ze weggooien, maar aan de vogels voeren. Dan weet u zeker dat ze niet meer terugkomen!

Het kost dus enige moeite om de vervelende beestjes weg te krijgen, voor de vol- en aanhouders ligt wel de beloning van een prachtige, groene buxushaag in het verschiet!


Afbeelding