Afbeelding
Foto: Staatsbosbeheer

Doe mee met de natuurwerkdag bij het Oud Meer

Algemeen

Son en Breugel - Op zaterdag 3 november wordt bij natuurgebied Oud Meer in Son van 09.30-15.00 uur de Natuurwerkdag georganiseerd. Dit jaar gaan we aan de slag met hout. We gaan planten en dieren een handje helpen door dennen en berken weg te zagen. Voor kinderen is het mogelijk zelf houtschijven te zagen en daarmee te knutselen. Jong en oud is van harte welkom om de handen uit de mouwen te steken.

Hulp aan de heide
Om 09.30 uur en 13.30 uur starten we met werken op de heide rond het ven Oud Meer. Onder leiding van de boswachter van Staatsbosbeheer worden allerlei boompjes aangepakt. Het wegzagen of trekken van boompjes vergroot de heide en daarmee het leefgebied van planten en dieren die afhankelijk zijn van veel zonlicht. Talloze vogels, vlinders, libellen, reptielen en amfibieën profiteren hiervan.

Je eigen kunstwerk van hout
Altijd al willen weten hoe het is om zelf hout te zagen? Speciaal tijdens de Natuurwerkdag geeft Staatsbosbeheer van 11.00-12.00 uur en van 14.00-15.00 uur een hout workshop waar kinderen van verschillende leeftijden zelf schijven of blokjes hout kunnen zagen. Met IVN Son en Breugel en Scouting Dutmella kunnen kinderen deze daarna beschilderen of er mee gaan knutselen. Als dank voor de inzet, mag dit kunstwerk van hout daarna mee naar huis. Scouting Dutmella verzorgt deze dag een speciale bosspeeltuin voor kinderen om in te spelen.

Lunch bij nieuwe blokhut Scouting Dutmella
Voor deelnemers die de gehele dag komen helpen, staat om 13.00 uur een heerlijke lunch klaar bij het nieuwe Scoutinggebouw van Dutmella. Geniet mee van deze prachtige, nieuwe blokhut en de gezelligheid. Speciaal voor kinderen wacht nog een kleine verrassing.

Meedoen en aanmelden
Volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar zijn -onder begeleiding- welkom om aan de slag te gaan. Kun je niet de hele dag? Je kunt ook alleen de ochtend of alleen de middag mee doen. Aanmelden via https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/oudmeer-sonse-bossen 
Deelname is gratis. Parkeren is mogelijk aan de parkeerplaats aan het Dutmellapad, aan de Bestseweg tussen Son en Best.

Grootste Natuurwerkdag van Noord-Brabant?
De Natuurwerkdag in Son wordt georganiseerd door IVN Son en Breugel, Gemeente Son en Breugel, Scouting Dutmella en Staatsbosbeheer. Het is met ruimte voor 150 deelnemers één van de grootste locaties in Noord-Brabant.

Achtergrondinfo
Oud Meer en Sonse Bossen tellen zo'n 350 hectare en worden beheerd door Staatsbosbeheer. Je vindt er bijzondere vennen, stuifzand, heide en bossen. Er komen allerlei zeldzame planten en dieren voor zoals rugstreeppad, havik, heikikker, levendbarende hagedis, boomleeuwerik en kleine zonnedauw. Help mee tijdens de Natuurwerkdag, waardoor het leefgebied van deze planten en dieren wordt verbeterd. We maken er een gezellige dag van.

Beheer
Er is door Staatsbosbeheer hard gewerkt aan het verbeteren van een geleidelijke overgang van het ven en de omliggende heide, naar het bos. De afgelopen jaren hebben veel bijzondere dieren zoals heikikker, venwitsnuitlibel en dopheide zich daardoor uitgebreid in Oud Meer. Geoorde fuut en dodaars broeden weer in Oud Meer en de veldkrekel is op de heide, na jaren van afwezigheid, weer te beluisteren in de zomer.
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding