De voormalige kerk met de nieuwe hekken
De voormalige kerk met de nieuwe hekken Foto: Adrie Neervoort

Antwoord aan Eef

Algemeen

Son en Breugel - Als een van de voorvechters voor het behoud van de kerk en voorstander van de monumentenstatus voor het gebouw wil ik graag Eef van Turnhout antwoorden. Zijn artikel van 24 oktober getiteld "De eerste stappen worden gezet" vraagt om een reactie.

Door: Gerard Swinkels

Kosten gemaakt door het vorige college
Dat de teller op € 2.135.000 staat is een feit, dat zijn de kosten voor het centrumplan. Eerlijker zou zijn dat € 130, - per inwoner te noemen. Op €27.000, - na zijn dat kosten gemaakt door het vorige college. Dus door de heer Van Turnhout zelf, en zijn voorganger wethouder Robert Visser. De kosten voor het draagvlakonderzoek, €41.019, - zijn goed besteed geweest, want toen is duidelijk geworden dat de inwoners van onze gemeente zijn plannen voor een nieuw MFA massaal afwezen en richting prullenbak stuurden. Het was mede de aanzet aan het vertrek van wethouder Visser, al wilde men de burgers van onze gemeente doen geloven dat bedreigingen aan zijn persoon daarvan de oorzaak waren. Als je plannen zo massaal worden afgewezen, heb je geen andere keuze dan vertrekken.

Naweeën zichtbaar
De naweeën van zijn beleid zijn voelbaar en zichtbaar. Dat de kerk leegstaat, is het gevolg van de dadendrang van Visser. Hij immers zette het parochiebestuur in Sint-Oedenrode onder druk een sloopmelding te doen in plaats van een sloopvergunning aan te vragen, zodat men geen protest of bezwaar kon aantekenen. Ook het zo snel onttrekken van de kerk aan de eredienst was een van zijn wensen. Alles was in zijn ogen geoorloofd, als de kerk maar gesloopt was voor de verkiezingen van maart dit jaar.

Onbegrijpelijk dat het parochiebestuur dit spelletje meespeelde. Als het gebouw als kerk was blijven functioneren totdat duidelijk was wat er mee zou gebeuren, was van verkrotting (zoals van Turnhout dat ten onrechte noemt) geen sprake geweest. Het ontmantelen van het gebouw, inclusief het orgel, is allemaal te danken aan het beleid van Dorpsbelang. Totdat een definitieve bestemming bekend zou zijn, had de kerk gewoon als kerk kunnen blijven functioneren of voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.

Standpunt bekend
Van Turnhout verbaast er zich over dat je van de voorvechters voor behoud, van het Cuijpersgenootschap, van bond Heemschut en vele anderen niets hoort. Hun standpunt is in het huidige college en bij de raad bekend. Wij allen zijn vol vertrouwen dat de kerk de monumenten status krijgt en straks als dorpshuis kan functioneren tot tevredenheid van de inwoners van Son en Breugel.

Voorbeelden van een nieuwe functie in een monumentaal gebouw zijn overal in den lande en ook in onze omgeving te bewonderen. Oud en nieuw gaan voortreffelijk samen.
Son en Breugel zal ooit dankbaar zijn voor het behoud van dit markante gebouw in het hart van ons dorp.

En dat pilletje? Moet de leeftijd zijn.