Drukbezocht Buurt WhatsApp bijeenkomst
Drukbezocht Buurt WhatsApp bijeenkomst Foto: Wil Feijen

Informatieavond auto-inbraken De Gentiaan en Sonniuspark

Algemeen

Son en Breugel - In buurthuis Braecklant werd op 18 februari een voorlichtingsavond over auto-inbraken gehouden. Een veertigtal belangstellenden was hierop af gekomen. Burgemeester Gaillard opende de bijeenkomst en gaf aan dat er de laatste tijd opvallend veel ingebroken werd in auto's in De Gentiaan en het Sonniuspark. Reden voor de gemeente en politie tot extra waakzaamheid en alertheid. De informatieavond werd verzorgd door Diana van Moorsel en Karin van den Broek van de politie Dommelstroom.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen


Uw veiligheid is ons werk
Diana van Moorsel beet het spits af met een korte uiteenzetting hoe de politie nu georganiseerd is. Na reorganisatie bestaat de landelijke politie uit 10 regionale eenheden. Son en Breugel valt onder regio Oost Brabant, district Helmond. Er is een wijkteam Son en Breugel dat aangestuurd wordt door Diana als expert wijkagent. Zij gaf een korte toelichting op de taken van politie, ondersteunt door het YouTube filmpje 'Uw veiligheid is mijn werk'. Op basis van cijfers zijn ze gestart met het project auto-inbraken. Haar collega Karin van den Broek is de projectleider en vervolgt de presentatie.

Airbag en navigatieapparatuur eenvoudig roofgoed
Karin van den Broek gaf aan dat ze begonnen is met het in kaart brengen van de inbraken. Vragen daarbij waren; wanneer, hoe, waar, wat en welke voertuigen. Er is in november gestart met een bijeenkomst met de lokale WhatsAppgroepen. De politie heeft een schouw in het donker gedaan in beide wijken. Een aantal slecht verlichte plekken wordt door de gemeente aangepakt. Er zijn flyers uitgedeeld. Schadebedrijven bezocht. Aandacht gegeven op sociale en lokale media en landelijke gegevens geraadpleegd. Uit het dataonderzoek kwam naar voren dat er vaak sprake is van diefstal van airbags en navigatieapparatuur met name bij wagens uit de Volkswagenstal (Golf, Seat Ibiza, Skoda) en BMW. Veelal is de autodeur geforceerd, de ruit ingetikt of is er geen braakschade. Vaak vinden er in één nacht meerdere inbraken plaats. De politie vermoedt dat het om professionele inbrekers gaat en denkt aan mobiel banditisme: internationale bendes die vaak per step overdag de wijk verkennen en 's nachts toeslaan. De politie en de Boa's zijn extra alert middels verhoogde surveillance. Op een YouTube filmpje dat afgespeeld wordt, is te zien hoe snel een airbag uit een auto gehaald wordt.

Politie kan het niet zonder uw hulp
De dames van de politie roepen de inwoners op elke verdachte situatie direct te melden aan 112. Ze hebben daarnaast belangstelling voor foto's, filmpjes, kentekens, signalementen, camerabeelden en observaties van hondenbezitters. "Wij hebben uw hulp nodig", benadrukken Diana en Karin. Opnieuw volgt er een YouTube filmpje 'wat te doen bij verdachte situaties?'. Ze sluiten af met de oproep zich aan te melden bij een buurt WhatsAppgroep. De politie hanteert daarbij de SAAR-methodiek. SAAR is een afkorting van: Signaleer (u ziet een verdachte situatie) Alarmeer (bel 112 of 0900-8844) App (meld de situatie via WhatsApp) Reageer (indien mogelijk naar verdachte).

Enkele vragen uit de zaal
Wanneer is een situatie verdacht?
"De combinatie van het gedrag van een persoon, het tijdstip en de locatie, kan door iemand als verdacht ervaren worden. Wanneer je bij een bepaalde situatie een onbestemd onderbuikgevoel krijgt, dan is dat vaak een krachtig signaal dat er iets niet klopt. Op zo'n moment is het zaak om volgens de SAAR-methode te handelen", aldus Diana.

Wat als je 112 lastigvalt en het blijkt vals alarm?
Diana: "Je kunt beter een keer te vaak alarm slaan dan een keer te weinig! Dat heeft geen consequenties."

Waarom een step?
Karin: "Om zich snel te kunnen verplaatsen. De wijken zijn van elkaar gescheiden en hebben veel fiets- en wandelpaden. Maar ook zonder step kan iemand verdacht gedrag vertonen."

Waarom wordt er geen gebruik gemaakt van lokauto's net als lokfietsen?
Diana: "Daar zitten in de praktijk nogal wat haken en ogen aan. Maar we onderzoeken de mogelijkheid."

Onbestemd onderbuikgevoel: bel 112