Geit Emmery tussen een selectie van zijn biervaten
Geit Emmery tussen een selectie van zijn biervaten Foto: Wil Feijen

Mooi Verzamelt

Algemeen

Son en Breugel - Munten, kaarten, postzegels, het zijn zomaar verzamelitems. Maar er is meer. Mensen verzamelen de meest bijzondere dingen, allemaal met een persoonlijk verhaal. Op zoek naar 'De Mooi-verzamelaar' van deze maand heeft de redacteur van DeMooiSonenBreugelKrant een interview met Geit Emmery uit Son en Breugel. Geit vertelt vol trots over zijn biervaatjes, een bijzondere verzameling.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen


De deurschel tingelt doordringend. Gewapend met een bananendoos en een tas met plakboeken stormt Geit Emmery ons kantoor aan de Markt binnen. "Sorry ik kom wel vaker een kwartier te laat," zegt hij lachend en plaatst zijn spullen op tafel. Geit is een bekende inwoner van ons dorp. We kennen hem als amateurarcheoloog, maar hij blijkt ook een fanatiek verzamelaar te zijn, onder andere van biervaatjes. Hij heeft uit zijn collectie 6 exemplaren meegenomen, waar allemaal een verhaal aan vastzit.

Een hobby met blikken en dozen
DeMooiSonenBreugelKrant had een aantal vragen voorbereid, maar Geit vertelt zijn eigen verhaal. "Een collectie krijgt pas betekenis bij de verhalen daarover, " zegt hij. Zijn eerste biervaatje zag hij staan, in de jaren zeventig van de vorige eeuw, boven de bar in jongencentrum 'de Kom'. Een blik van Bavaria van 3,75 liter. Als puber verzamelde hij al bierviltjes en bierflesjes en vervolgens blikjes. Toen hij een 4 literblik van Hertog Jan in de winkel zag, was zijn interesse gewerkt in het verzamelen van biervaatjes. Hij schat dat hij nu circa 1000 biervaten heeft. Ze komen uit heel Europa.

Zonder ingebouwd tapje
Hij heeft zich nu beperkt tot het verzamelen van blikken van de oudere vaatjes zonder ingebouwd tapje. Verdere de nieuwere uit de Benelux. Geit laat een vergeelde catalogus zien 'Blik op Blik -Dutch Beercans'. Dit boek geeft een overzicht van -naar schatting- 90% van de bierblikken, die in Nederland werden gebruikt door alle merken voor de thuisconsumptie. Van elk bierblik is een foto opgenomen, alsmede de beschrijving ervan. Op bijna elke pagina heeft Geit op een klein handgeschreven briefje aantekeningen en aanvullingen beschreven. Ook heeft hij een fotoboek van zijn eigen verzameling. "Kijk," zegt hij en wijst op een foto van een ouder exemplaar. "Deze ontbreekt nog in mijn verzameling en die zou ik dolgraag willen hebben." Het betreft een biervaatje van Bavaria, met het oude groene logo en een inhoud van 3,8 liter. Deze staat in een museum in Arnhem.

Wie is er nu geïnteresseerd in Biervaatjes
Hij denkt dat er in Nederland nog maar drie verzamelaars zijn, maar er zijn ook internationale ruilbeurzen. Hij vertelt dat hij met zijn wagen volgeladen ooit naar een beurs in Italië was gereden. Een barre tocht was het. Onderweg werd hij in de Alpen aangehouden door de douane. Zij vonden het maar een rare zaak, een auto afgeladen met lege blikken. Geit heeft daar lang stilgestaan. "Toen ik in Italië aankwam, bleek de beurs een dag vervroegd en dus allang afgelopen", lacht Geit.

Millennium uitgave
Geit vertelt het verhaal achter de biervaatjes die hij heeft meegenomen naar het kantoor van de krant. Zo showt hij een bijzonder exemplaar, een millennium uitgave van de Grolsch brouwerij met allemaal vuurwerk op de afbeelding. Na de vuurwerkramp in Enschede, waar ook hun eigen brouwerij werd getroffen, hebben ze dit ontwerp direct uit de handel gehaald. Zijn grootste probleem is de opslag van de blikken. Her en der heeft hij ze gestald. DeMooiSonenBreugelKrant vraagt of hij zijn collectie ooit gaat exposeren? "Geen denken aan," vertelt Geit met een lach. "Wie heeft er nu ruimte voor biervaatjes!"