Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Gudrun en Willem Lanfermeijer 50 jaar getrouwd

Algemeen

Son en Breugel - Willem is een geboren en getogen Amsterdammer, je zou het niet geloven als je zijn naam ziet, maar je merkt het meteen aan zijn echte Amsterdamse humor. Gudrun is in Duitsland geboren.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen


Alleen op safari
Ze hebben elkaar op een hele bijzondere manier leren kennen. Gudrun zag op tv een documentaire over een professor die een dierentuin bezat in Frankfurt en een heel nieuw natuurpark opgezet had in Serengeti in Afrika. Hij had hierover een boek geschreven en organiseerde safari reizen naar dat natuurpark. Gudrun kocht het boek en ging op safari. Heel dapper en spannend om in die tijd alleen aan zo'n grote reis te beginnen. In die tijd was alles een stuk primitiever dan nu. Zij deelde een kamer met een vrouw en een dochter. Ze waren met een kleine groep.

Ontmoeting
Na een week safari ging Gudrun als enige naar het plaatsje Malindië en de rest naar Mombasa. "Op een avond was ik de enige die geboekt had voor het eten. De ober liep met mij de zaal in om een plekje te zoeken voor mij", vertelt Gudrun. "Verderop zaten twee mannen die hun vinger op staken en zeiden 'kom maar hier zitten, gezellig met zijn drietjes'. We raakten aan de praat en een van deze mannen was Willem." Ze merkten al gauw dat ze dezelfde interesses hadden. Hij had zowaar hetzelfde boek gekocht als Gudrun. "Ik heb mijn vrouw tussen de apen ontmoet", zegt Willem heel gekscherend.

Saoedi Arabië
Eenmaal thuis in Amsterdam nam Willem als snel contact op met Gudrun. Hij moest eerst nog voor zijn werk naar Saoedi Arabië, maar daarna zouden ze elkaar weer ontmoeten. Willem stelde mij voor aan zijn moeder in Amsterdam. "Moet het dan echt een Duitse zijn?, vroeg zijn moeder aan Willem", glimlacht Gudrun. "Ik heb een hele lieve schoonmoeder gehad." Ze zijn al vrij snel in Amsterdam getrouwd. Daarna gingen ze samen naar Saoedi Arabië (van 1969 tot §971) in verband met het werk van Willem. "Wij hebben daar een ontzettend fijne tijd gehad. Ik denk hier nog vaak aan terug. We hadden hele fijne contacten daar met mensen uit verschillende culturen en hoefden toen nog niet gesluierd te zijn. Ik heb daar geleerd de mensen te accepteren zoals ze zijn", geeft Gudrun aan. Daar is ook hun enige zoon geboren. Een Pakistaanse collega van Willem ging verschillende keren naar de berg Mekka om te bidden dat ze een gezonde jongen zouden krijgen. "We hebben onze zoon naar deze collega genoemd; Stephan Ameen." Hierna zijn ze met zijn drieën in Son, in de Aziëlaan, gaan wonen. Ze waren toen de eerste bewoners van de Aziëlaan aan de overkant stonden toen nog koeien in de wei.

Integreren
Willem werkte bij I.B.M en Gudrun zorgde voor hun zoon en nam de tijd om te integreren in Son. Ze sloot zich aan bij een vrouwenvereniging en een koor en mede dank zij haar buren heeft ze een hele fijne tijd in de Aziëlaan gehad. Haar hobby's waren klederdrachtpoppen verzamelen (wat ze nu nog doet) en houten poppenhuizen maken. In 1988 zijn ze naar de Kempenlaan verhuisd waar ze nu nog wonen. Willem had als hobby modelvliegtuigenbouw, was lid van D66 en lid van de Nederlandse Genealogische vereniging ( stamboomonderzoek). Hiervoor heeft hij diverse lezingen gegeven.

Berkenstaete
Willem zit sinds twee jaar in Berkenstaete waar hij het erg naar zijn zin heeft. Hij doet aan de vele activiteiten mee die daar georganiseerd worden. Gudrun gaat er elke dag naar toe en als ze ziet dat Willem het naar zijn zin heeft, helpt ze mee waar ze kan. "Ik ben dan toch in de buurt van Willem."

50 jaar getrouwd
Op 3 april zijn Willem en Gudrun 50 jaar getrouwd en op 5 april wordt Willem 89 jaar. Op die dag is er een muzikaal optreden bij Berkenstaete. "Ik ga dan langs hem zitten en als ik zie dat hij geniet van de muziek, dan geniet ik echt van hem."

Afbeelding