Eén van de dertien ontwikkellocaties waar gebouwd gaat worden
Eén van de dertien ontwikkellocaties waar gebouwd gaat worden Foto: Wil Feijen

Onvoldoende zicht op doelgroepen voor nieuwe woningen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Er is maanden in besloten sessies door commissie(raads)leden vergaderd over de dertien ontwikkellocaties waar gebouwd gaat worden en toch bleek dat tijdens de raadsvergadering onvoldoende om een klap met de hamer op dit raadsvoorstel te geven. De dertien locaties zijn bekend en de hele raad wil ook dat er voldoende gebouwd wordt in het sociale huur- en koopsegment. Maar er blijkt onvoldoende zicht te zijn op de specifieke doelgroepen die op zoek zijn naar woningen. Er is nu wel een verdeling waar welke type woningen komen, maar als daar straks een bepaalde doelgroep niet in past, bereik je niet wat je wilt bereiken.

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Ondanks een bijna smekende wethouder John Frenken die wel heel graag de instemming voor het raadsvoorstel wilde, besloot de raad om eind oktober terug te komen op het raadsvoorstel. Wat is er nu eigenlijk aan de hand? De raad wilde met de ontwikkellocaties graag eerder in het uiteindelijke besluit meegenomen worden en daarom hebben ze al een aantal sessies gehad over de invulling van dertien ontwikkellocaties. Achter gesloten deuren voor publiek. Maar ergens is er iets mis gegaan. De connectie tussen grondgebiedzaken en burgerzaken - ambtelijk/bestuurlijk - is gemist, waardoor niet gekeken is naar de behoefte van de verschillende doelgroepen.

Petitie 'wonen met zorg'
Stichting Doorpakken Wonen heeft samen met jongeren met een beperking en hun ouders aan de bel getrokken omdat ze zich ongerust maken dat bij dertien locaties geen enkele keer 'wonen met zorg' vermeld staat. En dat is best een beetje wrang. Sommige jongeren zijn inmiddels al in de dertig en wachten al meer dan twaalf jaar op een woonvorm met zorg. Afgelopen week bood deze doelgroep wethouder Van Liempd een petitie aan met 1300 handtekeningen om aandacht te vragen om wél een plekje te krijgen in één van de dertien ontwikkellocaties. Vorig jaar stond de oude gemeentewerf locatie aan de Breeakker nog gelabeld voor 'wonen met zorg', maar daar staat niets meer over op papier. Er zijn meer doelgroepen die naarstig op zoek zijn naar woonruimte zoals ouderen, jongeren, mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) en starters.

Doelgroepen onbekend
Doelgroepen zijn dus niet voldoende bekend. Je zou bijna zeggen dat dat toch een eerste vereiste is voor je nadenkt over welke type woningen je wilt bouwen en in welke prijsklasse? Om in te kunnen stemmen met het raadsvoorstel willen raadsleden graag weten hoeveel en welke doelgroepen wachten op een woning in Son en Breugel. Het raadsvoorstel komt naar alle waarschijnlijkheid 31 oktober weer op de agenda. De hoop vanuit alle partijen is dat er dan unaniem voor gestemd wordt. Een unaniem besluit voorkomt de wispelturigheid in dit dossier en daarmee teleurstelling bij woningzoekenden/woonvorm-zoekenden.

Teleurstellend
Het leek zo'n mooi proces wat commissie(raads)leden hadden doorlopen. Vroegtijdig betrokken worden, mee brainstormen en daardoor dus mede vormgeven aan het raadsvoorstel, zodat het instemmen met het raadsvoorstel eigenlijk 'appeltje/eitje' zou moeten zijn. Dat dit anders uitpakte was voor de grootste coalitiepartij Dorpsvisie en wethouder Frenken op zijn zachtst gezegd teleurstellend.

Afbeelding
Algemeen 14 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 15 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 18 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella