Desiree Tomassen (l) en Eppie Fokkema (r) in het Atrium
Desiree Tomassen (l) en Eppie Fokkema (r) in het Atrium Foto: Wil Feijen

Son en Breugel vijftig jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Zorgcentrum Berkenstaete staat aan de vooravond van een feestweek waar vijftig jaar Berkenstaete centraal staat. Donderdag 24 oktober wordt de feestweek met een feestelijke lunch voor de bewoners en cliënten geopend. Tot en met woensdag 30 oktober staan er verschillende activiteiten op het programma. Voordat de festiviteiten officieel van start gaan, blikken Eppie Fokkema, voorzitter Raad van Bestuur Zorggroep Archipel en Desiree Tomassen, programmaleider dagbesteding Berkenstaete terug én vooruit wat Berkenstaete zo bijzonder maakt.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

"Het concept van Berkenstaete is vrij uniek in Nederland. Wij zijn in de zorg een voorbeeld voor veel andere gemeenten", legt Eppie uit. In het gebouw zijn veel verschillende woonmogelijkheden. Zo is er een gesloten afdeling waar cliënten wonen en zorg krijgen, zijn er bewoners die in een appartement in Berkenstaete wonen en zorg inkopen en er zijn bewoners die zelfstandig wonen in een huur- of koopappartement in Acaciastaete. Doel van Berkenstaete is om de bewoners zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, maar wel gebruik te laten maken van alle mogelijkheden die Berkenstaete te bieden heeft. Met het persoonsvolgend budget (PVB) kunnen bewoners en cliënten hun eigen zorg en andere faciliteiten inkopen.

Eigen budget
"Zelf de regie in handen houden is het motto", zegt Desiree. "Alle bewoners en cliënten hebben inzicht in hun eigen budget. Zo kunnen zij zelf het pakket met hun behoefte van zorg, facilitaire dienst, dagbesteding en de Gasterij samenstellen. Iedereen is uniek en iedereen heeft andere behoeftes die met het PVB goed ingevuld kunnen worden. Er is veel mogelijk, alles is bespreekbaar."

Dagbesteding
Berkenstaete straalt een oase van rust uit, ondanks dat er dagelijks veel levendigheid is. In het Atrium, de grote open lichte ruimte, komen de bewoners en cliënten graag samen voor een kop koffie, een praatje en het ontvangen van bezoek. In diezelfde grote ruimte worden veel activiteiten aangeboden door de dagbesteding, waar veel gebruik van wordt gemaakt. Niet alleen cliënten en bewoners die woonachtig zijn in Berkenstaete, maar ook inwoners uit het dorp maken hier gebruik van. Desiree: "We willen ook voor onze dorpsgenoten toegankelijk zijn."

Vrijwilligers
Eppie: "De verbinding met de inwoners uit het dorp is groot en belangrijk. Wij hebben ruim 150 vrijwilligers die samen met onze betaalde krachten klaar staan om onze bewoners en cliënten te helpen. De vrijwilligers maken onderdeel uit van onze organisatie. Zij helpen onder andere in de Gasterij, bij de dagbesteding, schenken een kopje koffie of thee in, maken een praatje met de mensen en halen ze op voor een activiteit of voor bijvoorbeeld voor een bezoek aan de kapper en brengen ze weer terug naar hun kamer of appartement. Hier zijn wij oprecht trots op."

Toekomst
Son en Breugel vergrijst, over twintig jaar zijn er vijfentwintig procent meer ouderen. Samenwerking met partners zoals de LEVgroep, Son en Breugel Verbindt, de SeniorenRaad en de gemeente Son en Breugel is voor nu, maar zeker voor in de toekomst belangrijk. Door samen te werken met verschillende organisaties kom je verder. Op maandag 28 oktober staat een symposium op het feestprogramma. Tijdens dit symposium wordt ingegaan op de vraag hoe Archipel ervoor kan zorgen dat de ouderen van de toekomst in Son en Breugel op een zo goed mogelijke manier kunnen wonen, passende zorg krijgen en op een prettige en zinvolle manier de dag doorbrengen.

Eigen opleiding
"Plannen voor de nabije toekomst zijn ook al in de maak", licht Eppie toe. "We willen heel graag in ons eigen gebouw jonge mensen opleiden voor de zorg. In samenwerking met het SWZ zijn we plannen aan het maken om tussen de twintig en veertig MBO-leerlingen intern op te leiden. De leerlingen kunnen dan hier hun praktijk opdoen en hun theorie leren. Dat zou een mooie stap in de toekomst zijn."

Feestweek
Voor nu staat er een uitgebreide feestweek op het programma voor het bestuur van Archipel, samen met de bewoners, cliënten, personeel en alle vrijwilligers. In deze week kunnen zij genieten van onder andere een lunch, een filmavond, een pubquiz, een jubileumviering, een defilé met muziekgezelschappen, verenigingen en pareltjes uit Son en Breugel, een kienavond met extra mooie prijzen en als klap op de vuurpijl wordt de week afgesloten met een dinnershow.

DeMooiSonenBreugelKrant wenst alle betrokkenen een fijne feestweek toe en feliciteert Archipel met het vijftigjarig bestaan van Zorgcentrum Berkenstaete.

De vlag wordt gehesen op bejaardencentrum De Vloed (1968)
Eetzaal bejaardencentrum De Vloed (1969)
Bejaardencentrum Huize De Vloed (1970)