Logo mooisonenbreugel.nl
Frans schenkt nog een kopje koffie   | Fotonummer: 149a0c
Frans schenkt nog een kopje koffie (Foto: Ingezonden)

Frans de Koning blijft ook na zijn pensioen 'een kopje koffie schenken' bij Zonhove

Son en Breugel - Frans de Koning blikt tevreden terug op zijn carrière van de afgelopen vijfendertig jaar. Op woensdag 27 november gaat hij officieel met pensioen en neemt hij afscheid van de sociale werkplaats van de Ergon Bedrijven. Vanuit dit bedrijf is Frans een aantal keer gedetacheerd, de laatste twee jaar op Zonhove bij het serviceteam. Daar verzorgde Frans de koffie en thee. Na zijn pensioen blijft Frans het vertrouwde gezicht in de keuken, maar nu als vrijwilliger.

Redacteur: Emmy Grit

"Ik bloei helemaal op als ik kan werken. Stilzitten is niets voor mij", zegt Frans. "Ik vind het fijn dat ik de kans heb gekregen mijn baan als vrijwilliger voort te zetten. Ik ben een echte 'mensen-mens' en ben dus heel graag onder de mensen." Frans is na een aantal andere banen op Zonhove terechtgekomen. Het voelde voor hem als 'thuiskomen'. Vanaf zijn zesde tot zijn achttiende jaar heeft hij op Zonhove gewoond, toen nog het jongensinternaat. Daarna is hij teruggegaan naar zijn geboorteplaats Breda, maar in Son en Breugel lag zijn hart. "Ik kon Son en Breugel niet missen en was blij dat ik terug kon keren naar dit mooie dorp, waar ik veel warme herinneringen aan had. Het dorp, maar ook Zonhove, is de hoeksteen van mijn bestaan. Hoe mooi is het dan dat ik op Zonhove mijn carrière mag afsluiten en als vrijwilliger mag blijven werken."

Veel lol gehad
Voordat Frans op Zonhove terechtkwam, heeft hij eerst enkele jaren bij Golf Son en bij Vitalis in Eindhoven gewerkt. "Bij Golf Son heb ik samen met Carel Swinkels en Remie Vogels gewerkt. We hadden altijd veel lol met zijn drieën. Helaas is Carel onlangs overleden. Ik heb veel warme herinneringen aan hem." Remie heeft Frans aangespoord om dit interview te gaan doen."Dan kun je meteen een aantal mensen bedanken die een belangrijke rol in je leven hebben gespeeld", aldus Remie.

Bedanken
En mensen bedanken wil Frans wel. Zo hebben de detacheringsconsulenten van de Ergon Bedrijven, Jan van der Velden en Jacqueline Lamers, veel voor Frans betekend. Door hen is Frans bij Golf Son terechtgekomen en daarna bij Vitalis in Eindhoven. "Daar werkte ik met dementerende mensen. Helma Coppelmans begeleidde mij daar. Ik mocht de cliënten meehelpen met het ontbijt. Het was zeer dankbaar werk." Ondanks dat Frans daar op zijn plek zat, was hij blij met de kans die zich voordeed in Son en Breugel. "Er kwam een plek vrij bij de winkel Kado & Zo en die kans heb ik met twee handen aangepakt", vertelt Frans met een glimlach op zijn gezicht.

Gevoel van warm bad
Frans wilde meer werken. Hij kon aan de slag bij het serviceteam op Zonhove. "Zonhove heeft een speciaal plekje in mijn hart. Voor mijn gevoel kon ik iets terugdoen voor Zonhove. In het begin heb ik het werken in de winkel nog gecombineerd met het werk in de keuken, maar op een gegeven moment heb ik afscheid genomen van Kado & Zo." De keuken op Zonhove werd de verantwoordelijkheid voor Frans. Het bijvullen van de koffieautomaten, het schoonmaken ervan en ervoor zorgen dat er koffie, thee en water klaarstonden als er een vergadering was, behoorden tot de taken van Frans.

Niet vrijblijvend
En nu, als vrijwilliger, blijft Frans nog steeds verantwoordelijk voor de koffie en de thee. Gekleed in een groen poloshirt met het logo van een warm kopje koffie erop, staat Frans vier dagen per week paraat in de keuken. "Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Het is een verantwoordelijkheid die je aangaat met mensen. De mensen met wie ik werk, kunnen op mij rekenen."

Vrijwillig steentje
Frans ziet graag dat andere mensen ook een 'vrijwillig steentje' bijdragen aan de maatschappij. "Als we allemaal iets doen voor een ander, dan zal de wereld er een stuk mooier uitzien. Ik wil een voorbeeld zijn en ik hoop dat anderen mijn voorbeeld volgen."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>