Logo mooisonenbreugel.nl
V.l.n.r.: Ronald Udo, Jacqueline Bos en Sjon van Kemenade   | Fotonummer: a649a7
V.l.n.r.: Ronald Udo, Jacqueline Bos en Sjon van Kemenade (Foto: Wil Feijen)
Kerst

Kerstdiner voor vijfenzeventig eenzame ouderen bij scouting Dutmella

Son en Breugel - Als je aan Kerst denkt, dan denk je vaak aan gezelligheid, sfeer, lichtjes, lekker eten en drinken, en natuurlijk aan familie, vrienden en samenzijn. Maar wat als dit niet voor jou is weggelegd? Dat je wel familie hebt, maar deze nooit ziet. Of dat je geen familie of vrienden hebt en daardoor vaak alleen thuis zit? In Son en Breugel brengen veel eenzame ouderen de dagen alleen door, ook tijdens de komende Kerstdagen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

"Daar willen wij dus verandering in brengen", vertellen Sjon van Kemenade, Jacqueline Bos en Ronald Udo. Deze drie 'PlusScouts' zijn de kartrekkers van een bijzonder mooi initiatief. "Wij willen iets doen voor eenzame ouderen in ons dorp. We nodigen ze op maandag 23 december uit in de blokhut van Dutmella en bieden ze daar een kerstdiner aan. De gasten kunnen samen genieten van een gratis driegangendiner. Alles wordt voor hen geregeld. Ze worden thuis opgehaald, zijn gezellig samen, genieten van het eten en drinken, en natuurlijk worden ze weer thuisgebracht."

Bezinning
Ronald: "Na de feestdagen van 2018 is het idee ontstaan. Ik ben zelf in de gelukkige omstandigheid dat ik Kerst met familie kan vieren. Toch was er een moment van bezinning om een andere, zinvollere invulling aan Kerst te geven. Deze invulling moest iets worden voor onze eigen inwoners en dan ook nog eens voor een speciale doelgroep." Ronald heeft zijn idee voorgelegd aan de groep PlusScouts en dit werd meteen door de overige leden omarmd. In september van dit jaar zijn de plannen verder uitgewerkt en zijn Sjon, Ronald en Jacqueline de kartrekkers geworden om dit initiatief uit te voeren.

Maximaal
Sjon: "We hebben bijna 30 verenigingen, stichtingen en organisaties benaderd waarvan wij weten dat zij contact hebben met eenzame ouderen. Zo hebben onder meer de leden van werkgroep Kom Erbij, Vrienden van Berkenstaete, De Zonnebloem en de protestantse gemeente ons enorm geholpen. Van tevoren hebben we het aantal tafelgasten besproken. Door de inzet van onze contacten is het maximale aantal bijna bereikt. Jacqueline vult aan: "De eenzame ouderen worden benaderd door onze contacten, die de deelnemers opgeven. Hierdoor houden wij overzicht hoeveel gasten aan tafel aanschuiven. Het moet niet te groot worden, we willen alle gasten optimaal kunnen verwennen."

Veel steun
Voordat de gasten aan tafel kunnen zitten, moet er veel geregeld worden, met steun van vrijwilligers. AutoMaatje regelt het vervoer van de gasten met haar vrijwilligers en leden van de Lions Club. Club Cuisine La Sonnerie en barbecueclub WQ4U van Dutmella zijn verantwoordelijk voor het diner. Nancy van Heeswijk verzorgt namens stichting Goud van Oud het afsluitende entertainment. Emeritus-pastor Piet Bakermans brengt een moment van bezinning tijdens deze kerstavond. De PlusScouts steken de handen uit hun mouwen en zorgen dat de bediening tiptop in orde is.

Cheques
"Er is natuurlijk een kostenplaatje aan deze avond verbonden", legt Sjon uit. "Scouting Dutmella heeft deelgenomen aan Rabobank ClubSupport. Veel Rabobankleden hebben op ons gestemd, waardoor wij een mooi bedrag hebben gekregen voor dit kerstdiner." De Lions Club schenkt kunstkerstbomen voor binnen en de familie Van de Laar echte voor buiten. Het Vestzaktheater helpt mee door het beschikbaar stellen van borden en bestek, waardoor de kosten laag blijven.

Succesvol
Deze speciale avond moet nog gaan plaatsvinden, maar toch kijken de drie PlusScouts al tevreden vooruit richting het kerstdiner 2019. Er komt zeker een vervolg op deze eerste editie; het kerstdiner 2020 staat al op het programma. "Het is een mooi initiatief dat recht uit het hart komt van onze leden. Het geeft een warm gevoel dat veel mensen bereid zijn om hun steentje bij te dragen. Het wordt een mooie avond vóór en dóór Son en Breugelnaren. Wij zijn er trots op dat wij dit (mede) mogen organiseren."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>