Afbeelding

Lezerspodium: Zorg voor elkaar -vervolg-

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - In DeMooiSonenBreugelKrant van 22 januari schreef Yvonne Mulder een ingezonden stuk over een mevrouw die de weg kwijt was en die ook niet meer zo gauw terug kon vinden. Met de hulp van 2 dames van het Bakhuys wist Yvonne na zo'n 2 uren de verwarde dame in contact te brengen met haar zoon. Inderdaad fijn voor haar dat we in een dorp wonen waar veel mensen nog oog hebben voor elkaar.

De weg kwijtraken/dwalen is iets dat mensen met (beginnende) dementie regelmatig overkomt en zolang dat in de eigen vertrouwde omgeving plaatsvindt zijn ze vaak weer snel op het goede adres terug te brengen. Maar als het daarbuiten is dan gaat dit vaak gepaard met urenlange zoektochten waar de politie aan te pas moet komen. Ook de politie geeft regelmatig aan dat zij hiermee veel tijd kwijt is en is dan ook blij met de oplossing die door Stichting 2109 wordt geboden.

Deze stichting heeft een gepatenteerd beeldmerk ontwikkeld en als mensen met dementie dit dragen dan kan de omgeving deze mensen herkennen. Mensen met dementie blijven zo zichtbaar voor de samenleving zodat er beter kan worden aangesloten bij hun belevingswereld en er direct voor deze mensen kan worden gezorgd als dit gewenst of noodzakelijk is. Er zijn zo al veel dwalende mensen op een snelle manier thuisgebracht, onder andere ook een mevrouw uit Son die in Zeist met haar man op vakantie was en daar in de bossen verdwaalde.

Gelukkig droeg zij het speldje van Stichting 2109 zodat het echtpaar dat haar dwalend ontmoette, haar snel weer bij haar echtgenoot terug kon brengen. Het helpende echtpaar was zo enthousiast over dit unieke initiatief en schreef een stukje op Facebook dat meer dan 150.000 positieve reacties uit het hele land en zelfs van daarbuiten opleverde. Op de website www.2109.nl is hierover meer over lezen bij 'Nieuws' onder de naam Peter Schipper en uiteraard ook op Facebook zelf.

Dit is maar een van de vele voorbeelden waarbij gebleken is dat het speldje een mooie, goedkope en efficiënte manier is om mensen met (beginnende) dementie waar nodig te kunnen helpen. Belangrijk is dat we met elkaar het nog steeds heersende taboe op dementie willen doorbreken en respecteren dat mensen met dementie dit op deze manier kenbaar mogen maken en zo nog lang de aansluiting bij de samenleving mogen behouden.

Sjef den Uijl,
o.a. lid van de werkgroep DementieVriendelijk Son en Breugel (DVSB)