De PLUS in De Gentiaan, is één van de vier supermarkten die te maaken heeft met het 'hamstergedrag'
De PLUS in De Gentiaan, is één van de vier supermarkten die te maaken heeft met het 'hamstergedrag' Foto: MooiSonenBreugel

Stop met hamsteren in de supermarkten

Algemeen Coronavirus

 Son en Breugel - Filiaalmanagers, eigenaren en managers van de Son en Breugelse supermarkten zeggen allemaal hetzelfde: Er is meer dan voldoende eten, drinken en alle andere producten op voorraad bij de distributiecentra. ‘Hamsteren’ is echt niet nodig. Is het vandaag uitverkocht, morgen wordt de winkel weer aangevuld en de dagen daarna ook.

Redacteur: Emmy Grit

Waar het in het begin van de week nog redelijk normaal verliep, is het vrijdagmorgen topdrukte in de supermarkten. Er is een run ontstaan op zowel verse als lang houdbare producten in de supermarkt. Klanten laden hun karretjes overvol met producten waar ze soms wel een half jaar mee kunnen doen. Lange rijen voor de kassa’s is het gevolg hiervan. 

Bevoorraden
De distrubutiecentra doen al het mogelijke om de winkels op tijd te bevoorraden. Logistiek heeft dit tot problemen geleid, omdat zij niet voldoende voorbereid waren. Inmiddels is dit volgens Isabelle van Geel van de Albert Heijn-vestiging in Son en Breugel weer opgelost. De winkels worden op tijd bevoorraad en voorzien van alle producten.

Hoe is het bij de vier grote supermarkten in Son en Breugel? Een rondje langs deze supermarkten laat zien dat het lokale winkelend publiek niet anders is dan in de rest van Nederland.

PLUS
Marcel Verhoeven, eigenaar van PLUS Verhoeven in De Gentiaan geeft aan dat er dubbel zoveel klanten in de winkel zijn die met extra veel producten de winkel verlaten. “Het gaat niet alleen om lang houdbare producten, maar ook om verse producten. De klanten zijn echt aan het inslaan, wat eigenlijk helemaal niet nodig is. Zelfs van de nationale week zonder vlees, die in de week van 9 tot en met 15 maart gehouden, merken wij niets. Er wordt volop vlees gekocht.” Op vrijdag 13 maart heeft Marcel en zijn personeel alle schappen goed kunnen vullen. “Ik bestel veel automatisch, maar ik kan ook snel schakelen als er producten dreigen op te raken”, aldus Marcel.

De medewerkers in de winkel zijn extra alert op de hygiëne. Zo worden de handscanners altijd al gereinigd na gebruik, maar nu wordt ook het pinapparaat na gebruik schoongemaakt. De thuisbezorgers komen niet meer bij de mensen binnen; de boodschappen worden voor de deur afgezet. “In de winkel komen dagelijks veel mensen, waardoor besmetting op de hoek ligt. Ik doe er alles aan om niet ziek te worden, ik vermijd onder andere op dit moment bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes”, aldus Marcel.

Jumbo
Een advies voor de klanten? Plaatsvervangend filiaalmanager Brian Olieslager van de Jumbo Son en Breugel weet het antwoord wel: “Koop met verstand. Het lijkt wel alsof klanten met ‘verstand op 0’ boodschappen aan het doen zijn. Ze kopen producten voor een veel te lange tijd. Als klanten gewoon hun normale weekboodschappen kopen, dan blijft er voor iedereen voldoende over en grijpt niemand mis.”

De Jumbo wordt dagelijks bevoorraad door het distributiecentrum. Toch kunnen zij niet voorkomen dat er een limiet zit op schoonmaakmiddelen en op medicijnen. “Om iedereen in de gelegenheid te stellen dat klanten deze producten kunnen kopen, heeft Jumbo besloten om een limiet hierop te zetten. Dit zou met normaal koopgedrag absoluut niet noodzakelijk hoeven te zijn.”

Brian geeft aan dat ook het online kopen bij de winkel enorm is toegenomen. “We blijven het allemaal goed in de gaten houden. Er is echt niets aan de hand als mensen maar normaal koopgedrag laten zien.”

COOP
Bij de COOP aan het Van Gentlaan grijp je, net als in de andere supermarkten, mis op toiletpapier en desinfecterende handgel. Assistent filiaalbeheerder Nourdin Haomum laat weten dat de winkel met grote regelmaat wordt aangevuld en dat het niet nodig is om karrenvol boodschappen in te slaan.

Albert Heijn
De Albert Heijn op het 17 Septemberplein merkt goed dat de klanten aan het ‘hamsteren’ zijn. De schappen van het toiletpapier, handzeep, vers en verpakt brood, houdbare groente in pot en blik zijn bijna tot helemaal leeg. Ook diepvriesproducten worden veel ingeslagen. Isabelle van Geel, manager van het filiaal vertelt: “Er is voldoende voorraad in de distributiecentra van Albert Heijn. Alleen de run op producten komt zo snel opzetten dat het logistiek niet allemaal was in te vullen, waardoor wij iets minder vracht hebben binnengekregen. Deze logistieke problemen zijn inmiddels opgelost en zaterdag liggen alle schappen weer vol.”

Boodschap
De boodschap van de vier winkels luidt dan ook: ‘Is vandaag iets uitverkocht, dan kom je morgen toch gewoon terug’.

Laatste nieuws (vrijdag 13 maart 14.00 uur)
Er zijn 190 nieuwe mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus, in totaal komt het aantal positief geteste mensen op 804. Van de bevestigde personen werken er 179 in de zorg; zij worden vaker dan andere groepen getest. Er zijn donderdag vijf nieuwe patiënten overleden aan COVID-19, wat het totaal op tien brengt. Dit betrof allen oudere patiënten met onderliggend lijden. In totaal zijn 115 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, zo wordt gemeld op de website van het RIVM.

De kaart van het RIVM toont het aantal patiënten zoals doorgegeven door GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdiensten) en gemeenten. Door correcties achteraf in het systeem kunnen wijzigingen optreden.