Ruben (l) en Boaz (r) bezig met het vullen van een rugtas
Ruben (l) en Boaz (r) bezig met het vullen van een rugtas Foto: Ingezonden

Vul een rugzak met speelgoed voor kinderen

Algemeen

Son en Breugel - Sinds een paar maanden volgt de Son en Breugelse Annemarie Venhuizen de Facebookpagina ‘becausewecarry’. De vrijwilligers van deze stichting hebben alle hulp nodig bij het inzamelen van rugzakjes voor alle gevluchte kinderen die leven in kamp Moria op Lesbos. De coronatijd is voor deze kinderen extra moeilijk.

Waar de Nederlandse kinderen op de iPad en met Zoomcalls thuis gewoon doorleren en met het speelgoed dat ze hebben zich redelijk kunnen vermaken in en om het huis, is deze tijd in het kamp vooral voor die kinderen echt oersaai en moeilijk. Naar school gaan was al geen optie. Buitenspelen zoals voetballen met een fles, knikkeren met steentjes en glijden van de berg in een kratje mag zelfs niet meer door het coronavirus. Iedereen moet in zijn tent zitten.

De stichting roept op om een rugzak te vullen met 4 à 5 speeltjes erin, waar je ook nog wat van kunt leren. Alle kinderen van over de hele wereld willen zich ontwikkelen. En de ontwikkeling van kinderen mag nooit stilstaan door een onverschillig beleid van grote mensen.

De zevenjarige Ruben en de tienjarige Boaz, de twee zonen van Annemarie, zijn al bezig om een rugzakje te vullen voor de kinderen op Lesbos. Annemarie roept dorpsgenoten op om ook een rugzak te vullen en voor 28 april af te geven op haar adres, Frans Halsstraat 3 in Son en Breugel. De rugzakjes kunnen onder de overkapping op de kliko neergelegd worden. Annemarie brengt de rugzakjes naar een inzamelpunt in Eindhoven.

Rugzakjes
De rugzakjes die aangeboden worden, zijn rugzakjes met twee brede banden voor op de rug, niet van die sportrugzakjes met touwtjes. Je mag een tweedehands rugzakje samenstellen, of een nieuw setje maken. Er worden drie verschillende rugzakjes gemaakt voor meisjes, jongens en genderneutraal in drie leeftijdscategorieën; 1 tot 3 jaar, 4 tot 6 jaar en 7 tot 12 jaar. Aan de rugzak hang je een kaartje met 1-3, 4-6, 7-12, girl of boy of een hart als het voor beiden is.

1-3 jaar
Blokken, Duplo, bal, vetkrijtjes, autootje, vliegtuigje, treintje, plastic of houten dieren, vormpjes voor zandtaartjes & ijsvormpjes, schepje, spulletjes om keukentje te spelen, kleurboek, popje, vingerpopjes, poppenkastpoppen, kleine muziekinstrumentjes, verkleedkleren (kleine attributen zoals opzetoren, neus, staartje), kroontje, blokpuzzel, boekje met alleen plaatjes in verband met taal.

4-6 jaar
Puzzel, kwartet, memory, telraam, spelletjes (reisversie), bal, popje, etui met stiften en/of potloden en puntenslijper, schrift of kleurboek, stickervel, autootje, vliegtuigje, treintje, plastic/houten dieren, Playmobile, kleine muziekinstrumentjes, knutselpakketje, uitveegbaar tekenbordje, vouwblaadjes, verkleedkleren, kroontje, punnikwerkje, kralen en draad om een ketting te maken.

7-12 jaar
Puzzel, kwartet, spelletjes (reisversie), Uno, kaartspel, bal, etui met stiften en/of potloden en een puntenslijper, schrift of kleurboek, stickervel, auto, kleine muziekinstrumentjes, Playmobil, knutselpakketje, loombandjes, uitveegbaar tekenbordje, Rubix, jongleerballetjes, diabolo, dammen, schaken, domino, Lego, punnikwerkje, dobbelstenen, knikkers en een kleine voetbal.

Wat mag niet
Knuffels, springtouwen, pistolen of legerachtig speelgoed, tandenborstels, zeepjes of kleding. De focus ligt op speelgoed en leerstof.