Tijdens de commissievergadering Burgerzaken werd opnieuw gesproken over een voucher ter waarde van 20 euro voor de inwoners met een beperkt inkomen
Tijdens de commissievergadering Burgerzaken werd opnieuw gesproken over een voucher ter waarde van 20 euro voor de inwoners met een beperkt inkomen Foto: Schijndel Hoortechniek

Financiële steun voor inwoners en ondernemers niet uitvoerbaar

Algemeen Politiek

Daar was hij weer, de motie ‘Samen staan we sterk tijdens corona’, die eerder al tijdens de bespreking van de begroting werd ingediend. Toen waren er ook al veel vragen over de uitvoerbaarheid van de motie.

Redacteur: Adrie Neervoort

Tijdens de commissievergadering Burgerzaken werd de motie, ingediend door CDA en ondertekend door DorpsVISIE, D66 en PvdA/GroenLinks, opnieuw besproken. Het idee was om inwoners van Son en Breugel met een beperkt inkomen, die zorg nodig hebben of alleenstaand zijn, of het extra moeilijk hebben in coronatijd, een voucher te schenken van twintig euro. Ook zou deze voucher beschikbaar moeten zijn voor zorgmedewerkers, mantelzorgers, medewerkers van huisartsen, handhavers en politiemedewerkers als dank voor hun werk in deze coronatijd.

Verzilveren
De voucher zou dan verzilverd moeten worden bij een ondernemer in Son en Breugel, die daardoor wat extra omzet zou krijgen in deze voor de ondernemer ook moeilijke tijd. Een sympathiek voorstel, was de mening van alle politieke partijen in Son en Breugel, maar ook onuitvoerbaar volgens dezelfde partijen. Want wie ontvangt de voucher? Is het degene die zijn probleem deelt of juist degene die niet direct in beeld is. En hoe kom je met de beoogde mensen in contact zonder de privacy te schenden. En help je wel de ondernemer die het echt nodig heeft.

Bedrag hoger maken
Willem Buurke (PvdA/GroenLinks) was van mening dat twintig euro wel heel erg weinig is: “Een schandalig bedrag.” Zijn voorstel was dan ook om het bedrag hoger te maken en aan de mensen te schenken die gebruik maken van de Voedselbank in Son en Breugel. Don Pasanea (VVD): “Als je de ondernemer die in de problemen zit echt wilt helpen, dan moet je werken aan lastenverlichting voor deze ondernemer en niet aan een voucher van twintig euro.”

Moeizame uitwerking
Hoewel iedereen naar een oplossing zocht, was wel duidelijk dat de motie te vaag was om ten uitvoer te brengen. Maarten van Beek (Dorpsbelang) dacht ook dat het distribueren en verzilveren van de vouchers niet uitvoerbaar was: “De praktische uitwerking lijkt mij heel moeizaam en daarom ontraad ik de motie.” Peer Spooren (CDA), hoofdindiener van de motie, kon zich wel vinden in de kritiek, maar ‘waar een wil is, is een weg’ zo hield hij zijn medecommissieleden voor. Desondanks kreeg de motie geen steun, ook niet van wethouder Jos de Bruin.

Conclusie
De politiek erkent dat er steeds meer mensen in deze tijd in de financiële problemen dreigen te komen, maar heeft ook geen uitvoerbare oplossing hiervoor en gaat daar verder over nadenken.

Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 14 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 17 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella